Împachetările cu nămol îți pot schimba viața și reda sănătatea
Nămolul e magic! Nămolul hidratează, ameliorează și vindecă! În cadrul tuturor SPA-urilor, nămolul termal este una dintre cele mai apreciate și căutate practici de wellness. Este, de fapt, o adevărată terapie naturală cu beneficii documentate pentru sănătatea și bunăstarea corpului nostru.
Ce este terapia cu nămol termal?
Terapia cu nămol este o terapie naturală care folosește nămol termal sub formă de comprese pe piele, măști și uneori prin intermediul băilor. Întregul proces este gestionat de specialiști în cadrul spa-urilor calificate. Nămolul utilizat în aceste tratamente este compus în principal dintr-o componentă solidă și una lichidă.
Partea solidă este alcătuită din elemente anorganice, cum ar fi argila și materialele organice, adică microflora (diatomee, bacterii, alge) și microfauna prezentă în humus. Componenta lichidă, pe de altă parte, este compusă în mare parte din apă minerală sau termală. Acest amestec este maturat astfel încât argila să absoarbă mineralele și nutrienții din apă.
„Împachetările cu nămol sunt o metodă terapeutică populară utilizată în tratarea afecțiunilor reumatice, cum ar fi artrita, artroza, reumatismul inflamator și alte afecțiuni ale articulațiilor și țesuturilor moi. Principalele proprietăți ale nămolului sunt: efectul analgezic și antiinflamator (nămolul conține minerale, oligoelemente și substanțe organice care pot avea un efect antiinflamator și analgezic asupra organismului. Aceste substanțe pot penetra pielea și ajuta la reducerea inflamației la nivelul articulațiilor și țesuturilor) și efectul factorului termic asupra organismului (nămolul este încălzit la 40-42 de grade C). Astfel, creșterea temperaturii în zona afectată contribuie la dilatarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea fluxului sanguin, ceea ce poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii. Căldura generată de nămol poate stimula circulația sângelui și limfei, facilitând eliminarea toxinelor din organism și reducând umflăturile și durerile specifice afecțiunilor reumatice”, spune dr. Mihaela Sușcă, medic specialist recuperare, medicină fizică și balneologie în cadrul Ensana Health Spa Hotels.
Aplicațiile cu nămol se fac sub forma împachetărilor cu nămol totale sau parțiale, în funcție de contraindicații, a băilor cu nămol sau a tampoanelor cu nămol, în tratamentul bolilor ginecologice.
Cum acționează nămolul la ameliorarea durerii și inflamației în afecțiunile reumatice?
În acest caz, medicul specialist ne informează că „nămolul contribuie semnificativ la ameliorarea durerii și inflamației în afecțiunile reumatice printr-o combinație de efecte fizice, chimice și biologice. Mai exact, acestea se manifestă prin mai multe mecanisme care acționează asupra zonei afectate și a întregului organism. În acest sens, există modalități prin care nămolul ajută la reducerea durerii și inflamației în cazul afecțiunilor reumatice: efectul termic, proprietățile analgezice antiinflamatoare ale nămolului, stimularea sistemului imunitar, detoxifiere și eliminarea toxinelor, relaxare musculară.”.
Pentru ce tipuri de afecțiuni reumatice sunt recomandate împachetările cu nămol?
Cele mai frecvente afecțiuni reumatice sunt: artrozele, poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artrita urică (guta), lupus eritematos sistemic, bursitele și tendinitele, fibromialgia, artrita psoriazică.
Există contraindicații pentru împachetările cu nămol?
Ca în toate situațiile, medicul specialist atenționează că există și o serie de contraindicații punând accent aici pe cele generale:
- Boli în stadiu acut sau subacut, stări febrile și orice boli infecto-contagioase acute (sau cronice acutizate);
- Leucemii și tumori maligne (este permis tratament balnear numai după minim 5 ani de la îndepărtarea tumorii, control anual riguros și consult medical recent ce confirmă lipsa riscului teoretic de recidivă tumorală);
- Hemofilie, anemii severe, tromboflebite, tromboză venoasă profundă, ulcerații cutanate, boli venerice;
- Infarct miocardic recent, accident vascular cerebral recent, hipertensiune arterială necontrolată medicamentos, insuficiență cardiacă NYHA III / IV;
- Sarcină, hipertiroidie (boala Basedow), epilepsie, boli psihice majore, toxicomanii.
Cât de importantă este temperatura nămolului în eficiența terapiei și în ce stadiu al bolii sunt mai eficiente împachetările cu nămol?
„Temperatura nămolului este un factor esențial pentru eficiența terapiei, având un impact semnificativ asupra proceselor de circulație sanguină, reducerea inflamației, ameliorarea durerii și relaxarea musculară. Aplicarea nămolului la o temperatură corespunzătoare poate maximiza beneficiile terapeutice, dar trebuie realizată cu grijă pentru a evita riscurile de iritație sau arsură.”, explică medicul balneolog.
Pot apărea unele riscuri în timpul sau după tratamentul cu nămol?
Desigur! Medicul specialist atenționează că pentru o aplicare corectă a tratamentului cu nămol există câteva condiții de utilizare corectă pentru a preveni orice efecte adverse imediate:
- Temperatura corectă: nămolul trebuie aplicat la o temperatură controlată, în general între 40°C și 45°C, pentru a maximiza beneficiile și a preveni riscurile;
- Durata tratamentului: este important ca durata tratamentului să fie adaptată în funcție de starea pacientului și să nu fie prea lungă, pentru a evita suprasolicitarea corpului (15-30 min);
- Consultul medical: pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, respiratorii, diabet sau alte probleme de sănătate trebuie să consulte un medic înainte de a începe tratamentul cu nămol;
- Hidratarea adecvată: este esențial ca pacientul să fie bine hidratat înainte și după tratament pentru a preveni deshidratarea;
- Igiena: nămolul trebuie să fie aplicat într-un mediu curat și igienic, pentru a preveni riscul de infecții.
Află mai multe pe https://ensanahotels.com/ro