Impactul endometriozei asupra sănătății mintale – Legătura bolii cu depresia și anxietatea
Endometrioza poate afecta sănătatea mintală a femeilor, arată un studiu recent. Boala este diagnosticată cel mai frecvent la femeile cu vârsta curprinsă între 30-40 de ani. Endometrioza este o boală ginecologică dishormonală, la care tipul de țesut care formează endometrul se află în afara uterului.
Boala este deseori dureroasă, mai ales înainte și în timpul perioadei menstruale și a fost asociată cu depresia și anxietatea. Ea poate afecta capacitatea de muncă și calitatea vieții, creând probleme în perioada fertilă, cum este infertilitatea. Durerea poate apărea în timpul urinării, a intimității sexuale, asta depinde de localizarea leziunilor. Uneori, durerea este greu de suportat și se produce fără un motiv aparent.
Conform statisticilor, una din 10 femei aflate la vârsta reproductivă suferă de endometrioză.
Infertilitatea poate fi cauzată de endometrioză – Tratamentul adecvat bolii
Această boală se remarcă prin complexitatea manifestărilor și, la unele femei, poate produce leziuni în diverse locuri. Astfel poate fi endometrioză extragenitală cu cicatrice, internă și endometrioză genitală externă. Pentru a pune un diagnostic final se fac mai multe examinări amănunțite.
Endometrioza afectează mult calitatea vieții unei femei, de aceea este important ca boala să fie depistată la timp, pentru a urma un tratament care ar putea preveni complicațiile.
Un simptom clar al endometriozei este durerea în abdomenul inferior, care se intensifică în perioada ciclului menstrual. În cazuri grave, durerea este mare și viața sexuală este practic imposibilă.
Endometrioza este o cauză a infertilității. Dacă este tratată din timp, femeia poate concepe o sarcină prin procedura de fertilizarea in vitro (FIV). Ea va urma o intervenție chirurgicală laparoscopică pentru endometrioză. Uneori se recomandă și o terapie hormonală pe termen lung în perioada postoperatorie, deoarece se ține cont de frecvența ridicată a recurenței endometriozei după tratamentul chirurgical. Terapia trebuie să continue până la menopauză sau până la sarcina dorită.
Medicii consideră endometrioza ca fiind o boală ginecologică complexă, pentru că tratamentul ei este dificil din cauza simptomelor clinice și a prezenței recidivelor multiple. Alegerea planului de tratament se face în funcție de sănătatea pacientei. Se ține cont de simptome, de extinderea focarelor endometriale și de dorința de maternitate.
Când boala este foarte dureroasă și tratamentele cu medicamente nu dau rezultatele așteptate, atunci intervenția chirurgicală este necesară. Menținerea integrității ovarelor este esențială pentru o femeie care dorește să rămână gravidă. Uneori însă, când chisturile endometrice sunt îndepărtate din ambele ovare, acest lucru nu este posibil.
Dacă boala nu este tratată adecvat, atunci ea poate duce chiar și la infertilitate feminină. Unele femei cu endometrioză este posibil totuși să rămână însărcinate. La acestea, sarcina poate ameliora simptomele bolii sau nu. Acest lucru depinde de modul cum endometrioza pune presiune asupra zonelor pelvine, ce sunt astfel afectate de boală. Din acest motiv, medicii se gândesc la un plan de tratament, pentru a combate endometrioza.
Foarte multe femei suferă de infertilitate pe fondul acestei boli, în multe cazuri ea nefiind încă diagnosticată. Endometrioza este considerată o boală gravă, având în vedere faptul că nu se cunoaște cauza ei. Probabilitatea ca o femeie cu endometrioză să rămână însărcinată este redusă, comparativ cu o femeie sănătoasă.
Când o femeie nu poate obține o sarcină în mod natural, ajutorul poate veni din fertilizarea in vitro (FIV). Șansele ca ea să devină mamă sunt similare cu cele ale femeilor care suferă de infertilitate din cauze precum: obstrucția trompelor uterine, au un partener cu infertilitate sau din cauze necunoscute.
Fertilizarea in vitro este o procedură mai complexă, care se recomandă și în cazuri de infertilitate produsă de endometrioză. FIV constă în recoltarea ovocitelor mature din ovarele femeii, combinarea acestora cu spermatozoizii într-un mediu de cultură adecvat, într-un laborator specializat.
Fecundarea se realizează pe cale artificială, în afara corpului femeii. Ovulele fecundate care vor deveni embrioni se vor transfera în uterul femeii, după câteva zile de dezvoltare. Fertilizarea in vitro (FIV) este recomandată mai ales în cazuri de infertilitate severă și atunci când inseminarea intrauterină nu a avut succes.
FIV se recomandă atunci când trompele uterine sunt blocate sau absente, când există boli genetice moștenite, când femeia are vârsta înaintată. De asemenea, FIV se face în cazuri de infertilitate masculină, insuficiență ovariană prematură, infertilitate inexplicabilă, infertilitate produsă de fibrom uterin, tulburări de ovulație, endometrioză și alte afecțiuni.