Impactul fizic și psihologic al pierderii dinților
Atât studiile naționale, cât și cele europene, arată că românii sunt codași la investițiile în sanătatea orală, dar și la respectarea regulilor de igienă. În aceste condiții, nu reprezintă o surpriză faptul că patru din zece locuitori ai orașelor din țara noastră au cel puțin un dinte lipsă, iar în ceea ce privește mediul rural, situația este și mai gravă.
Mai trist este faptul că oamenii nu se grăbesc să își înlocuiască dinții pierduți și aleg, în foarte multe cazuri, să rămână cu spații goale în cavitatea orală. Motivele invocate de cei mai mulți sunt costurile ridicate ale tratamentelor stomatologice, lipsa timpului sau frica de durere. Pericolele unei astfel de situații sunt multiple, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic, avertizează specialiștii.
„Un singur dinte lipsă poate duce la modificarea geometriei cavității bucale, iar aceasta poate cauza apariția infecțiilor gingiilor și a rădăcinilor celorlalți dinți. De asemenea, dinții adiacenți vor migra, iar de aici ne putem aștepta la probleme de masticație, de vorbire, de respirație și chiar migrene. Pentru că dinții joacă un rol fundamental în conturarea feței, lipsa unuia sau a mai multora poate afecta estetica facială, ducând la o îmbătrânire prematură. Sunt lucruri pe care le explic tuturor pacienților care au astfel de probleme, atunci când ajung la mine în cabinet și ȋncerc să îi conving să accepte un tratament adecvat”, spune Violeta Alecu, medic stomatolog.
Pe lângă afecțiunile fizice, persoanele care suferă de edentații sunt predispuse și unor probleme de ordin psihologic.
„Deloc întâmplător, pentru foarte multe persoane, a visa că își pierd dinții reprezintă un coșmar. Aspectul danturii este extrem de important în ziua de azi, iar imperfecțiunile sale dau naștere unor frustrări și constituie motiv de complexe. Pacienții cu probleme dentare evită să râdă sau chiar și să zâmbească, și știm deja că acestea sunt cele mai bune medicamente pentru organismul și creierul nostru.
La nivel psiho-emoțional, un astfel de comportament poate duce la depresie, prin scăderea încrederii în propria persoană, evitarea socializării și deteriorarea relațiilor în plan profesional și personal. Decât să ne luptăm să tratăm o depresie (adesea, un proces lung și greu), mai bine ne concentrăm pe prevenție și pe îngrijirea sănătății noastre fizice și psiho-emoționale”, completează Lorena Diaconescu, psihoterapeut.
De ce ne pierdem dinții?
Principalul motiv al problemelor dentare, în rândul pacienților români, îl constituie igiena orală precară. Potrivit statisticilor, puțin peste jumătate dintre conaționalii noștri își periază dinții de două ori pe zi. Procentul celor care folosesc apă de gură sau ață dentară este și mai mic. De asemenea, românii nu sunt fani ai mersului regulat la controale stomatologice.
„Spun întotdeauna că prevenția este infinit mai simplă decât tratamentul, din toate punctele de vedere. Iar baza prevenției este igiena orală. Câteva minute pe zi alocate periajului și investiții minime în pastă, periuță și detartraj profesional de două ori pe an ne pot scuti de multe bătăi de cap. Alimentația incorectă, problemele digestive, fumatul, boala pardontală reprezintă și ele cauze ale edentațiilor.
Din fericire, metodele de tratament au evoluat și putem înlocui dinții pierduți atât prin implant, proteze mobile, cât și lucrări fixe. Bineȋnțeles că există un disconfort, dar, în ziua de azi, nu mai vorbim despre dureri insuportabile pe scaunul stomatologului. Chiar și costurile au scăzut în ultimii ani și pacienții au la dispoziție mai multe metode de finanțare, atât prin instituții bancare, cât și direct, în clinici. Deci orice este posibil, important este să avem voință să ne rezolvăm problemele”, ȋncheie Violeta Alecu.