În România există în acest moment oftalmologie la cel mai înalt nivel
Clinica Ama Optimex este un centru de referinţă în domeniul chirurgiei refractive și cataractei. În oftalmologie de multe ori timpul este esenţial, de aceea este important ca pacienţii să se adreseze medicului cât de repede.
Cum ați ajuns să profesați chirurgia oftalmologică?
Dr. Andrei Filip: Totul a pornit de la visul mamei și de la cariera tatălui meu, Conf. Dr. Mircea Filip, un medic excepțional, foarte apreciat încă din anii ʹ80. Încă din copilărie mergeam cu tata la spital și îmi doream să fiu și eu „doctor de ochi”, ca și el. Nu m-am gândit niciodată să fac altceva! Părinții mei au înființat clinica Ama Optimex în 1991, cu dorința de a oferi pacienților români acces la oftalmologie de elită și de a crea un loc în care noi toți din familie să lucrăm la un moment dat împreună. Astăzi suntem o echipă mare, extraordinară, o familie de peste 70 de persoane.
Sunteți printre puținii medici români invitați să susțină cursuri în cadrul congreselor internaționale. Cum ați ajuns să faceți performanță?
Dr. A. F.: Mulți pot gândi că pentru mine, „fiul lui tata”, drumul a fost foarte ușor. De fapt a fost mai greu: m-am confruntat cu așteptări foarte mari, pe care a trebuit să le ating și să le depășesc. Cheia succesului este să îți placă ceea ce faci! Apoi, trebuie să muncești mult și să nu te oprești niciodată din a învăța. Nu în ultimul rând, să îți dorești să ajuți oamenii.
În anul 2014, am introdus în premieră în România SMILE, o tehnică revoluționară, minim invazivă, pentru reducerea dioptriilor cu laser. La acel moment, făceam parte, alături de colega mea, Dr. Miruna Nicolae, și de tatăl meu, Conf. Dr. Mircea Filip, dintr-un grup de aproximativ 300 de doctori, din întreaga lume, acreditați să practicăm această tehnică ultramodernă. Ca atare, am fost invitat să susțin cursuri și prezentări celor care urmau să înceapă să practice tehnica SMILE. Între timp, Clinica Ama Optimex a devenit un centru de referință în domeniul chirurgiei refractive – intervenții laser și operații de cataractă cu cristaline artificiale ultramoderne – și sunt invitat deseori să contribui activ cu prezentări legate de procedurile necesare pentru creșterea calității experienței pacienților și îmbunătățirea rezultatelor medicale.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni pe care le operați?
Dr. A. F.: Clinica noastră este supraspecializată în chirurgie refractivă și în cataractă.
Prin chirurgie refractivă îi scăpăm de ochelari pe purtătorii care își doresc acest lucru. Suntem singura clinică din țară care are la dispoziție întreaga gamă de tehnici chirurgicale: SMILE, FemtoLasik, PRK, PRESBYOND, ICL, ISR (implant în scop refractiv). Cu ajutorul acestor tehnici putem trata toate tipurile de dioptrii: miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie (ochelari de citit pentru cei de peste 40 de ani). Intervențiile laser sunt incredibil de prietenoase, se realizează cu cea mai sigură și modernă tehnologie laser, cu anestezie cu picături, fără durere și cu recuperare rapidă. Tehnica SMILE durează între 7 și 10 secunde și corectează până la -10 dioptrii, iar după PRESBYOND un pacient poate citi fără ochelari în mai puțin de 30 de minute de la intervenție.
Cataractă înseamnă că una dintre lentilele ochiului uman își pierde transparența și trebuie înlocuită. Este o operație de rutină, pe care o realizăm în clinică la cele mai înalte standarde, fără internare, cu anestezie locală. Procedura durează între 4 și 7 minute și se face în zile diferite la cei doi ochi.
Avem întreaga gamă de tratamente pentru o afecțiune des întâlnită la tineri, keratoconus. Ne ocupăm și de afecțiuni oftalmologice cum sunt glaucomul, ochiul uscat, degenerescențe și alte afecțiuni retiniene. Dacă pacientul are o afecțiune care nu intră în sfera noastră de activitate, îi recomandăm clinici supraspecializate.
Abordarea noastră este centrată pe binele și confortul pacientului. Suntem o echipă extrem de bine pregătită și organizată, compusă din 12 medici supraspecializați, dintre care 6 chirurgi, un medic anestezist, 18 asistente medicale, 2 specialiști în laser și optică/ optometrie refractivă. Un pacient poate veni în clinică la oricare dintre medici, însă ulterior va fi evaluat și repartizat la medicul specializat pentru afecțiunea pe care o are. De asemenea, în funcție de afecțiune, pacientul își poate alege medicul chirurg, indiferent de medicul care îi urmărește evoluția. Le spun mereu pacienților mei că în medicină drumul poate fi anevoios, dar dacă au un medic în care au încredere, rezultatele bune nu vor întârzia să apară.