Infectia urinara la femei: metode de preventie
Infectia urinara poate afecta orice parte a tractului urinar, de la rinichi, vezica urinara, uretra si uretere. Totusi, infectiile urinare cele mai frecvente in randul femeilor afecteaza vezica urinara si uretra, adica tractul urinar inferior. Cele mai grave forme ale infectiilor urinare sunt cele care implica rinichii.
Infectia urinara este uneori asimptomatica, insa daca exista simptome, infectia urinara la femei poate provoca dureri si un sentiment accentuat de disconfort. De asemenea, exista o nevoie persistenta de a urina si senzatia de arsura in momentul urinarii. Vestea buna este ca toate aceste simptome pot fi evitate daca se tine cont de cateva sfaturi cu privire la reducerea riscului de aparitie a infectiilor urinare.
Motivul pentru care femeile sunt mai predispuse la infectii urinare decat barbatii este faptul ca au o uretra mai scurta. Uretra este partea tractului urinar prin care urina iese din vezica urinara, iar faptul ca este mai scurta favorizeaza calea bacteriilor catre vezica. De asemenea, uretra femeilor se afla in apropierea anusului, iar riscul infectiei cu bacterii este mult mai ridicat din aceasta cauza.
Alti factori care favorizeaza aparitia infectiei urinare la femei sunt unele metode contraceptive precum diafragma, spermicidele sau prezervativele cu lubrifiant pe baza de spermicide, sistemul imunitar slabit, prezenta pietrelor la rinichi, instalarea menopauzei, contactul sexual neprotejat cu parteneri noi si activitatea sexuala frecventa.
5 metode de preventie a infectiei urinare la femei
Asa cum s-a observat, infectia urinara este destul de des intalnita la femei, iar tratamentul presupune, printre altele, administrarea de antibiotice. Totusi, pentru a nu trece prin disconfortul creat de o infectie urinara, este bine ca femeile sa cunoasca modalitati de diminuare a riscului aparitiei acestei afectiuni.
Iata care sunt 5 dintre cele mai eficiente metode de preventie ale infectiei urinare la femei!
Consumul adecvat de lichide
Hidratarea optima este recomandata in general, datorita beneficiilor aduse organismului. In cazul de fata, hidratarea este importanta deoarece, consumand o cantitate mai mare de lichide, va exista nevoia mai deasa de a urina. Prin urina se elimina toate bacteriile prezente in tractul urinar. Dintre lichidele benefice pentru tractul urinar se pot aminti ceaiul din plante, apa si bauturile naturale din fructe si legume. Trebuie evitat consumul excesiv de bauturi pe baza de cafea si de bauturi alcoolice, deoarece acestea pot irita vezica urinara.
Igiena sexuala corespunzatoare
Igiena sexuala se refera atat la numarul partenerilor, cat si la igiena corporala. Astfel, este recomandat ca ambii parteneri sa faca dus inainte de actul sexual si sa urineze imediat dupa incheierea actului sexual. Explicatia este simpla. Apa si sapunul elimina majoritatea bacteriilor, tinandu-le departe de uretra. Ulterior, bacteriile care reusesc, totusi, sa ajunga in apropiere de tractul urinar in timpul actului sexual vor fi eliminate prin urina.
Consumul anumitor alimente
Unele alegeri in ceea ce priveste dieta pot contribui la reducerea riscului de aparitie a infectiilor urinare. De exemplu, merisoarele si afinele tin bacteriile departe de tractul urinar. De asemenea, alimentele cu continut ridicat de vitamina C, asa cum sunt citricele, legumele cu frunze verzi si chiar capsunele, cresc nivelul de aciditate a urinei, impiedicand astfel inmultirea bacteriilor. Si probioticele prezente in branzeturi si iaurturi pot preveni infectiile urinare, datorita faptului ca impiedica aparitia bacteriilor daunatoare la nivelul vaginului.
Evitarea anumitor produse de igiena intima
Este recomandat ca produsele de igiena intima feminina care contin ingrediente iritante sa fie evitate. Deodorantele intime sub forma de spray, pudrele de talc parfumate, gelurile de dus, spumantele de baie si absorbantele zilnice parfumate – toate acestea au potential iritant. Motivul? Parfumul pe care il contin aceste produse poate dauna echilibrului florei vaginale si poate schimba valoarea optima a pH-ului, permitand inmultirea bacteriilor daunatoare.
Curatarea corecta a zonei intime
Dupa folosirea toaletei se recomanda miscari care pornesc din fata catre spate pentru curatarea zonei intime. In caz contrar, bacteriile din zona anusului se pot imprastia si pot ajunge in tractul urinar. Este recomandata folosirea hartiei igienice umede, iar dupa defecare este necesara folosirea bideului.
In concluzie, desi infectiile urinare sunt o problema cu care femeile se confrunta adesea, exista cateva metode prin care se poate preveni aparitia acestora. Hidratarea optima, o dieta bogata in alimente cu continut ridicat de vitamina C si practicarea unei igiene intime corespunzatoare sunt factori elementari in mentinerea sanatatii tractului urinar.