Now Reading
Îngrijește-ți corect pielea sensibilă

Îngrijește-ți corect pielea sensibilă

Avatar photo

Pete roșii, zone de uscăciune, mâncărimea pielii sau senzație de usturime? Dr. Andreea Iftimie, medic estetician, ne spune tot ceea ce trebuie să știm despre pielea sensibilă și cum să evităm factorii care o agravează.

 

Suplețea și elasticitatea pielii sănătoase sunt menținute prin funcția sa de barieră naturală, care o protejează de elementele externe și limitează pierderea de apă în exces.

Un nivel normal de acid hialuronic este cheia acestei funcții, atât în cazul descuamării pielii, cât și în apărarea sa de factorii zilnici, precum poluarea, bacteriile şi alergenii.

Simptomele pielii sensibile includ: scalare, înroșire, edem, rugozitate, însoțite de senzații invizibile (mâncărime, înțepătură, ardere, senzație de etanșeitate).

Sensibilitatea pielii este o caracteristică care poate fi asociată atât cu pielea normală uscată, cât și cu cea grasă.

Citește și:

Vrei să îți faci un tatuaj? Ce te sfătuiesc un dermatolog și un psiholog

5 vitamine benefice pentru păr

Semnele pielii sensibile sunt evidente, iar atunci când apar, acestea necesită un tratament special și o îngrijire adecvată pentru a preveni apariția problemelor dermatologice.

 

Tipuri de sensibilitate

Pielea sensibilă naturală este genetică, ceea ce înseamnă că cei care se nasc cu acest tip de piele, nu o pot schimba, însă o pot ține sub control.

Printre caracteristici, putem enumera: pielea este în mod normal mai subțire și mai delicată; poate fi translucidă;

vasele de sânge sunt aproape de suprafața pielii, astfel încât pielea tinde să fie mai roșiatică; capilarele sunt vizibile pe nas și pe obraji; pot apărea mici erupții cutanate, umflături;

pot exista alergii la alimente, praf, polen sau animale; predispoziție genetică la tulburările inflamatorii, cum ar fi eczeme, psoriazis, rozacee.

Pielea reactivă este un tip de piele extrem de sensibilă. Aceasta reacționează rapid la produse și proceduri și devine roșie, fierbinte, inflamată și se irită foarte uşor.

Persoanele cu pielea reactivă trebuie să fie foarte atente la produsele dure, în special la ingredientele foarte acide sau alcaline și cu particule abrazive. Exfolierea trebuie făcută cu precauție și printr-o metodă foarte blândă.

 

Îngrijirea tenului sensibil

Curățare. De la o persoană la alta, pielea sensibilă răspunde diferit la variatele metode de curățare. Cei mai mulţi dermatologi sunt de acord că săpunul foarte parfumat conține detergenți puternici și nu trebuie utilizat pe față. Același lucru este valabil și pentru cremele de curățare și prosoapele faciale de unică folosință.

Hidratare. Produsele hidratante ajută la menținerea umidității pielii, previn uscarea și abraziunea. Putem aplica un cocteil de vitamine şi acid hialuronic puternic hidratante în profunzime.

Pielii i se redau strălucirea, luminozitatea, hidratarea și elasticitatea pierdute, iar imperfecțiunile feței sunt eliminate.

 

Sensibilitate generalizată?

Întrucât pielea noastră este un singur organ, nu se face o distincție între pielea feței și cea a corpului. Însă din punct de vedere structural, există multe diferențe între pielea feței, pielea de pe palme și cea de pe trunchi.

De cele mai multe ori, atunci când vorbim de o piele sensibilă, ne referim la pielea feței, scalpului și a întregului corp, însă o îngrijre corespunzătoare poate face ca această sensibilitate să fie ameliorată, fiind prezentă numai în zonele unde nu s-a aplicat tratamentul necesar.

 

Scalp sensibil

Înainte de a utiliza un nou produs de păr, când vrei să-ți aplici o vopsea sau o mască, fă întotdeauna un test de alergie, pentru a vedea în ce mod reacţionează pielea scalpului.

Schimbă-ți șamponul. Caută un șampon fără par­fum, eventual organic, pentru păr vopsit, sau șam­poane ușoare, pentru copii.

Clătește-te foarte bine după aplicarea lui. Păstrează temperatura normală a apei – nici prea caldă, nici prea rece.

Spală-ți părul mai rar în timpul iernii, pentru a-i păstra uleiurile naturale și a proteja scalpul de umezeală.

Când ieși afară, poartă o pălărie. Aplică spray de protecție solară pe păr sau cremă de protecţie solară pe scalp, chiar și în zilele noroase.

Şamponează-te de mai multe ori pentru a scăpa de celulele moarte ale pielii capului. Înainte de clătire, lasă șamponul pe scalp timp de câteva minute.

 

Pielea sensibilă a corpului

Protejarea pielii de razele soarelui poate ajuta semnificativ la reducerea sensibilității. Cel mai bine este să eviți soarele complet între orele 11 și 15.

Apoi, alege o protecție solară care nu conține substanțe iritante, cum ar fi parfumurile. Micșorează perioada de stat sub duș și folosește apă mai rece, în niciun caz fierbinte.

Poartă haine din materiale naturale, nu sintetice. Acest lucru este relevant în special pentru prevenirea infecțiilor bacteriene. Protejează-ți mâinile când folosești produse de curățare care pot ataca pielea.

 

Sensibilitatea e reversibilă?

Un tratament adecvat și o îngrijire corespunzătoare pot duce la reducerea sensibilității pielii, chiar și la un efect reversibil, mai ales în cazul în care pielea a fost sensibilizată de un efect din mediu.

Însă dacă pielea este sensibilă din naștere, trebuie să avem grijă de aceasta în mod continuu, prin tratamente speciale.

 

Ce sporește sensibilitatea pielii

Tulburările cutanate sau reacțiile alergice ale pielii, cum ar fi eczeme, acnee rozacee sau dermatită de contact alergică.

Pielea foarte uscată, care nu mai poate proteja terminațiile nervoase, ceea ce duce la reacții cutanate.

Expunerea excesivă la factorii de mediu dăunători pielii, cum ar fi soarele și vântul sau căldura excesivă și frigul.

Factorii genetici, vârsta, sexul și diferențele rasiale în sensibilitatea pielii pot juca un rol important în producerea de reacții cutanate.

 

De la sensibilitate, la alergie

Din cauza unei predispoziţii atopice, pielea devine alergică. În momentul în care factorii de mediu atacă suprafața pielii, aceasta reacționează, se apără de elementele dăunătoare.

De cele mai multe ori, la persoanele cu o predispoziţie alergică, pielea reacționează foarte puternic și apar efecte vizibile, precum roşeaţa, iar când aceste reacţii sunt cronice, se ajunge chiar la deteriorarea pielii.

 

Dr. Andreea Iftimie este medic estetician la clinica FAZZADA. www.fazzada.ro

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top