Ingrijirea pielii la inceput de toamna
In scurt timp, vara va deveni doar o amintire, iar toamna, intrata in drepturi, va impune noi reguli de ingrijire a tenului si pielii corpului. Care sunt transformarile pielii aduse de acest sezon ne spune medicul estetician Andreea Iftimie.
Trecerea de la vara la toamna
Odata cu schimbarea anotimpurilor, se petrec schimbari si la nivelul pielii: pielea grasa are tendinta sa devina normala, cea normala poate sa devina mai uscata, iar ingrijirea tenului trebuie facuta cu produse corespunzatoare nevoilor acestuia, in functie de fiecare anotimp. Este bine sa nu uitam nici de alimentatia bogata in vitamine si de hidratarea intensa.
Sfaturi pentru fiecare tip de ten
Ten gras. Se recomanda spalarea cu apa calduta si nu rece, astfel incat sa se dizolve sebumul de pe fata, si folosirea unui demachiant pe baza de smantana. In plus, este bine pentru ten ca lotiunea tonica folosita sa fie una fara alcool.
Tenul mixt. Este cel mai frecvent intalnit tip de ten si cere o atentie deosebita in ritualul de ingrijire, intrucat zona mai uscata are nevoie de curatare delicata si hidratare intensa, in timp ce zona grasa trebuie curatata profund si tonifiata. Ajuta la intretinerea tenului exfolierea, urmata de aplicarea unei masti de hidratare de doua ori pe saptamana.
Tenul uscat. Alegerea cremei de hidratare potrivita este un element foarte important. Aceasta trebuie sa contina ingrediente ce hidrateaza pielea si, in acelasi timp, o protejeaza de poluare. Este bine sa evitati spalarea tenului cu sapun, folosirea lotiunilor cosmetice astringente si expunerea indelungata la frig.
Alte recomandari pentru trecerea de la sezonul cald la sezonul rece: inlocuirea demachiantelor cu textura lejera cu un lapte demachiant, folosirea unor creme organice naturale cu ingredintele potrivite tipului vostru de ten.
Tenul sensibil si/sau acneic. Are cel mai mult de suferit de pe urma schimbarilor de temperatura si trebuie sa acordam o mai mare atentie rutinei zilnice de ingrijire a pielii. Pentru tenul sensibil sunt indicate cremele ce contin uleiuri cu proprietati antiinflamatoare, precum uleiul de cocos;
tenul uscat are beneficii de pe urma folosirii produselor pe baza de ulei de avocado sau de susan, iar daca aveti tenul gras, puteti opta pentru formule ce au in compozitie ulei de jojoba sau ulei de alune de padure, deoarece acestea echilibreaza secretia de sebum.
De asemenea, atunci cand alegeti produsele de ingrijire, alegeti-le pe acelea care contin ginseng, alge, radacina de ghimbir sau ulei de lamaie, precum si alte ingrediente ce stimuleaza circulatia sangvina si oxigeneaza celulele, fiind benefice in procesul antiimbatranire.
Atentie deosebita la venirea toamnei pentru tenul acneic, intrucat acneea pare sa se agraveze la inceputul sezonului, dupa expunerea excesiva la soare in timpul verii.
In aceasta perioada se recomanda peelingul chimic, laserul, precum si tratamentele medicamentoase, cum ar fi pastilele anticonceptionale, pentru remedierea problemelor tenului acneic.
Pielea corpului si a mainilor
Inclusiv pielea corpului si a mainilor este afectata de schimbarea de anotimp, nu numai tenul, si una din cele mai importante reguli pentru a va proteja pielea este hidratarea.
Consumul de apa nu trebuie neglijat, se recomanda un aport de lichide de opt pahare pe zi, apa ajutand la eliminarea toxinelor, iar produsele de ingrijire trebuie adaptate nevoilor pielii in fiecare sezon.
Hidratarea se poate face si prin alimentatie, si prin cremele folosite in ritualul zilnic de infrumusetare si ingrijire. In timp ce vara sunt recomandate produsele cu o textura mai usoara, la trecerea spre anotimpul rece este bine sa folosim creme mai grase, bogate in vitamine, pentru a hrani pielea.
SPF toamna
Contrar parerii generale, produsele cu factor de protectie solara nu sunt destinate exclusiv folosirii pe timpul verii, la plaja, ci trebuie utilizate zilnic, chiar si atunci cand soarele este ascuns printre nori.
Desi, toamna, soarele nu mai este atat de puternic, radiatiile UVA sunt, in continuare, prezente in atmosfera si pot sa va afecteze pielea. Crema de zi cu SPF protejeaza pielea de imbatranirea prematura si de petele ce apar ca urmare a expunerii prelungite la soare.
Alimentatie
Toamna ne putem bucura de o multitudine de fructe si legume sanatoase, gustoase si cu proprietati benefice pentru sanatatea pieleii noastre. Dovleacul este bogat in vitamina A si retinol, sfecla are proprietatea de a revitaliza pielea obosita, afinele, rodia, morcovii fac, si ele, minuni.
Alimentele sanatoase si cu proprietati antioxidante sunt bune nu doar pentru consum, ci si pentru integrarea in masti naturale. Gutuile, strugurii, nucile, merele si perele pot fi valorificate in masti, infuzii si lotiuni cu efecte benefice asupra pielii si afectiunilor ei.
De exemplu, mastile din mere crude au efect astringent, iar cele din mere coapte au un efect calmant pentru tenul uscat. Mastile obtinute din pere sunt un bun remediu contra acneei, iar mastile cu ulei de nuca calmeaza arsurile solare.
Proceduri de infrumusetare
Este recomandat ca peeling-urile sa se faca in sezonul rece, atunci cand actiunea razelor UVA asupra pielii nu mai este atat de puternica. Epilarea definitiva poate fi facuta, in aproape orice sezon, gratie tehnologiei, dar trebuie evitata expunerea la soare in perioada imediat urmatoare.