Invata sa-ti relaxezi ochii
Suprasolicitati si epuizati, ochii nostri cer indurare, dar nu ii ascultam. Totusi, cateva minute pe zi sunt suficiente pentru a-i linisti. Iata cateva aplicatii practice inspirate de celebra metoda Bates.
Ecranul televizorului, calculatorul, cartile, ziarele, revistele… In cultura noastra, vederea este, de departe, simtul cel mai solicitat. Consecinta? O imensa oboseala oculara si cerebrala. Este totusi posibil sa-ti linistesti ochii invatand sa-i destinzi. In 1920, William Bates, un oftalmolog american, remarca ceva comun la toti pacientii sai care se plangeau de dureri sau de probleme cu vederea: activitatile pe care acestia le desfasurau solicitau „privirea fixa“. Pentru a-i ajuta sa-si regaseasca mobilitatea oculara, el a pus la punct o metoda de relaxare care isi propune sa lupte impotriva imbatranirii ochiului.
Aldous Huxley o va face celebra: gratie ei, autorul Celei mai bune dintre lumi isi recapata vederea, dupa infectia oculara care il lasase aproape orb. Cunoscuta astazi sub numele de „yoga ochilor”, metoda Bates a inspirat numerosi terapeuti, care au personalizat-o si au imbogatit-o, pastrand insa dublul obiectiv al lui William Bates: combaterea oboselii oculare si regasirea mobilitatii naturale a ochilor pentru a le permite o buna functionare. Daca ti se inrosesc ochii, te inteapa sau lacrimeaza, inseamna ca este momentul sa faci o pauza de relaxare.
Yoga ochilor
Exercitiile urmatoare, rezultate din metoda Bates, te vor ajuta sa-ti coordonezi ochii si creierul. Ele dezvolta observatia, memoria si concentrarea si combat in mod eficient oboseala oculara. Practicate zilnic, aceste exercitii amelioreaza semnificativ vederea si chiar limiteaza purtarea ochelarilor
Palming
Asaza-te pe scaun si pune coatele pe masa. Cu capul relaxat in maini, ca si cum ar fi gata sa cada, destinde-ti umerii si inchide ochii. Degetele mari sunt pe tample, iar celelalte degete nu se sprijina nici pe ochi, nici pe nas. Urmareste-ti respiratia normal si, din cand in cand, respira mai profund. Imagineaza-ti o plaja si marea care coboara si urca in ritmul respiratiei tale.
Exploreaza mental mediul inconjurator: o minge rosie care pluteste pe apa sau o scoica ce se afla la picioarele tale. Lasa-ti privirea sa exploreze departarile: un vas cu panze se deplaseaza pe linia orizontului… Apoi intoarce-te la minge. Vei observa ca viziunile vor fi insotite de miscari relaxante ale ochilor. Exercitiul destinde in acelasi timp si ochii si spiritul. Senzatia de destindere a corpului si caldura mainilor incarcate cu o stare de bine sunt transmise ochilor si creierului. In aceasta pozitie de abandon, vei avea senzatia ca ochiul este cufundat intr-un intuneric profund. Practicand acest exercitiu cateva minute, de patru-cinci ori pe zi, „intunericul” va putea fi total, semn ca retina si creierul sunt in repaus si ca circulatia sangvina este optima.
Mingea
Ridicata, cu picioarele asezate simetric, arunca incet o minge mica si colorata cu o mana si prinde-o cu cealalta, urmarind miscarea cu privirea. Incearca sa variezi traiectoriile: mai sus, mai scurt etc. Acest exercitiu permite eliberarea pentru un timp de dusmanul numarul unu al unei vederi bune: o privire fixa prelungita in exces. Un ochi care vede bine este un ochi mobil.
Orologiul
Imagineaza-ti un imens ceas care se misca de la pamant la tavan. Urmareste incet cu privirea, in ritmul tau, forma rotunda a cadranului, cu ochii deschisi sau inchisi, cum vrei. Poti, de asemenea, sa-ti urmaresti degetul care deseneaza forma cadranului. Acest exercitiu amelioreaza concentrarea si perceptia. El stimuleaza miscarea ochilor si ajuta muschii oculomotori. Nu ezita sa-l faci la primele semne de oboseala oculara.
Clipitul
Pune o mana in fata ta, ca o oglinda. Priveste-ti degetul mare clipind o data, apoi inchide ochii. Redeschide-i incet si priveste-ti degetul aratator clipind de doua ori, si asa mai departe pana la degetul mic. Coborarea pleoapei destinde ochiul, il umezeste si il ajuta sa-si regaseasca mobilitatea naturala. In mod normal, trebuie sa clipesti cam de cincizeci de ori pe minut, dar mult mai putin in caz de stres sau de tensiune in fata unui ecran. Prin clipire, se amelioreaza perceptia vizuala si se evita fixarea privirii timp prea indelungat. Repeta acest exercitiu de mai multe ori pe zi.
Balansarea
Cu picioarele departate la nivelul umerilor, asaza-te in fata unei ferestre. Incet, lasa-ti greutatea corpului pe un picior, apoi pe altul, genunchii ramanand intinsi. Ochii se plimba firesc urmarind miscarea corpului. Priveste in fata si observa: partea de sus a ferestrei se misca, cladirile sau copacii din exterior – la fel, dar in sens invers! Acest exercitiu amelioreaza perceptia si observatia. Miscandu-te in fata unui obiect imobil, vei destinde nervii cranieni responsabili cu orientarea.
Creionul
In fata unei ferestre, ia un creion in mana. Tine-l bine, la cincisprezce centimetri de nas. Creionul se vede clar, dar fereastra din spate devine neclara sau se dubleaza. Inceteaza sa mai privesti creionul si observa fereastra. Vei avea impresia ca de data asta creionul se dubleaza. Repeta de cinci pana la sase ori acest du-te-vino dintre creion si fereastra. Acest exercitiu intareste muschii oculomotori.
In fata calculatorului
- Ridica-te si relaxeaza-ti umerii.
- Clipeste regulat, pentru a-ti destinde si umezi ochii.
- Priveste, cat mai des posibil, in departare: cerul sau, daca nu ai cum, zidul din fata. Daca biroul tau este lipit de un zid, pune-ti in fata un afis, de preferinta un peisaj cu un camp intins.
- Nu sta mai mult de o ora in fata ecranului. Fa o pauza la fiecare ora, mergi la fereastra si priveste cerul. Profita de asta pentru a te intinde si a bea un pahar cu apa sau un ceai.
Adaptare de Luana Pesa
Foto: dreamstime.com