Now Reading
La control in stil chinezesc – acupunctura

La control in stil chinezesc – acupunctura

Revista Psychologies


Plamanii, organe cheie ale sistemului respirator, fac pereche cu intestinul gros si ne protejeaza de deshidratare si de angoase. De aici, importanta umidificarii aerului cand suntem raciti sau cand tusim. z Inima, impreuna cu intestinul subtire, lupta impotriva efectelor caldurii si ale suprasolicitarii. Multe accidente vasculare se petrec atunci cand este cald.

Cuplul splina-pancreas ne protejeaza de efectele climatului umed, dar si de anxietate.

Acestor zece meridiane care se raporteaza la cele cinci cupluri de organe li se mai adauga doua: meridianul pericardului si al circulatiei sanguine si cel al microcirculatiei.

Jocul acelor

Trecem acum la lucruri practice: stimularea meridianelor cu zeci de ace mici care vor actiona si vor regla dezechilibrele. Cateodata sunt surprinsa de o durere vie pe care doctorita o calmeaza imediat apasandu-ma simplu pe mana. Gesturile ei sunt rapide, si in cateva clipe, am spatele ca un arici. Ma intind cu grija si din fericire zecile de ace se aplatizeaza.

Apoi vine randul toracelui, al craniului, al picioarelor si al mainilor. „Iar acum, siesta!” exclama acupunctorul si ma acopera cu o patura. Usa se inchide. Nu pot chiar sa dorm, dar simt cum ma destind. Cand usa s-a deschis peste 25 de minute parca pluteam pe un nor. „E normal, pierdem notiunea timpului in aceasta stare intre veghe si somn”, imi explica medicul.

Plec de la cabinet cu o reteta: oligoelemente, un extract de plante care amelioreaza circulatia sanguina si homeopatie. O jumatate de ora mai tarziu, cuprinsa de o somnolenta irezistibila in fata calculatorului, ma intind 30 de minute, cu umerii incredibil de relaxati. Tot nu pot sa dorm, dar dupa aceasta pauza energia mi-a revenit si ma simt intr-adevar eficienta. Acupunctura a actionat si la nivelul disponibilitatii (si capacitatii) mele de a ma relaxa.

Medicina complementara

Nu iesim niciodata din cabinetul unui acupun­ctor cu o reteta de analgezice sau somnifere. Insomnii, migrene, menstruatie neregulata, ba­lonari, torticolis, dureri de spate – iata nu­mai cateva motive pentru a merge la consult. Aceste probleme sunt in primul rand indicii pentru medicul care cauta sa inteleaga ce organ nu functioneaza antrenand o perturba­re generala a energiei si dureri localizate.

„Este o medicina complementara“, insista do­ctorita L… „Stimularea din interior este compatibila cu medicina alopata care intareste din ex­terior cu ajutorul medicamentelor.” Asadar, a­cupunctura este indicata si in timpul tratarii can­cerului, pentru neutralizarea efectelor se­cun­dare ale chimioterapiei si stimularea siste­mului imunitar. In tratarea anginei pectorale, acupunctura actioneaza asupra durerii, a febrei, a oboselii, a imunitatii, fiind complemen­ta­ra antibioticelor ce distrug streptococii.

Cum ma simt dupa prima sedinta? Au trecut do­­ua saptamani si am impresia ca reactionez mult mai bine la stresul cotidian si stiu mai bi­ne cum sa-mi organizez timpul. Cei din jur imi spun ca sunt mai senina, mai radioasa, mult mai ve­sela. Ma simt mai capabila sa raspund mul­tiplelor solicitari profesionale si familiale. Dintr-odata, am mai putine insomnii. Cand imi „comand“ sa ma relaxez in mijlocul unei zile agitate, chiar reusesc. Si simt o dorinta arzatoare sa merg la o noua sedinta pentru a consolida si a dezvolta aceasta stare de bine.

Marie Anne Garcia Bour
Traducere si adaptare Luana Pesa

 

Foto: Young woman lying on the massage table getting accupuncture.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top