Lecţiile colonului
Tot ce are un început are și un sfârșit. Pentru a începe ceva nou, trebuie să încheiem ceva vechi. Și la fel de important cu a începe ceva nou, este cu ce ne alegem la final. Cu ce rămânem în urma călătoriei pe care o începem?
Societatea modernă are o poziţionare inegală faţă de emoţiile legate de începuturi și cele legate de sfârșituri. Visăm la noi începuturi. Ce se întâmplă la sfârșit, însă? Aici începe povestea Colonului, un organ de care mulţi ar prefera să uite. Colonul, numit și Intestinul Gros, are rolul de a excreta materiile digestive care nu mai sunt necesare. Când ne gândim la el, ne gândim dacă suferim de unul din cele două mari dezechilibre ale lui – constipaţie sau diaree. Puţini însă știu substratul profund și plin de înţelesuri și lecţii ale acestui organ marginalizat.
Citeşte articolul integral în cadrul ediţiei iulie-august 2021 a Revistei PSYCHOLOGIES.
Octavian Sbârnă este medic acupunctor şi psihoterapeut. Din 1999, a început să studieze şi să practice stilul Constituţional al Celor Cinci Elemente în Anglia, sub ghidarea unui maestru acupunctor, acesta fiind baza pregătirii sale. În paralel, a studiat medicina clasică şi a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, urmând apoi specializarea în Medicina de Familie, tot în Bucureşti. De la începutul anului 2009, a început să studieze şi să integreze în practica sa Medicina Tradiţională Chineză. În afară de acupunctură, a studiat şi practicat Reiki şi Terapie Craniosacrală.