Now Reading
Mare, soare si spa

Mare, soare si spa

Revista Psychologies

Fie ca vorbim de un weekend prelungit sau de concediul mult asteptat, iti propunem un program adaptat fiecarui moment al zilei pentru a-ti ingriji trupul, a te umple de energie si a-ti recastiga echilibrul.

 

DIMINEATA

Protectia parului

O zi la malul marii expune parul la cei trei inamici naturali ai sai: soarele, sarea si vantul.

Pentru ca parul sa profite de cerul liber fara a se usca, este suficient sa il hranesti foarte bine.

Repartizeaza, pe tot scalpul, doua pana la patru lingurite (in functie de lungimea parului) de ulei virgin de argan.

Foloseste, de preferinta, un pieptene cu dintii largi, pentru a repartiza bine uleiul.

Un mic truc: revenind acasa, aplica pe parul deja dat cu ulei un sampon delicat (fara a-l fi clatit in prealabil), apoi spala-l.

Va beneficia si mai mult de efectul hranitor al uleiului de argan. Parul va fi mai suplu si mai stralucitor.

Meditatie odata cu valurile

Pentru a simti cu intensitate momentul prezent, exista un secret: lasa-ti spiritul in locul in care se gaseste corpul. Aceasta unitate regasita este cheia seninatatii interioare.

Alege un loc in care vei fi in contact cu marea. Aseaza-te confortabil, pune mainile pe genunchi, cu palmele indreptate spre cer (in semn de abandonare si uniune intre cer si pamant).

Odata relaxata , inchide ochii, relaxeaza-ti maxilarul, lasa umerii liberi, destinsi, relaxeaza muschii coapselor si pe cei ai abdomenului si expira profund. Apoi, inspira si expira pe nas, profund, dar fara a te forta.

Abandon lent. Simte briza pe piele, caldura soarelui, prospetimea apei… Continua sa respiri pe nas. Din momentul in care simti corpul destinzandu-se, relaxeaza si maxilarul, abdomenul si lasa umerii sa cada usor.

Asculta cu intensitate. Destinsa si concentrata pe respiratie, cu ochii inchisi, asculta cu intensitate zgomotul valurilor, vocile si rasetele purtate de vant…

Gomaj cu nisip si iasomie

A face pielea mai fina, pe plaja, cu picioarele in apa, este, desigur, ceva mult mai senzual decat in sala de baie de acasa… Avantajul acestui gomaj marin: foloseste actiunea abraziva, dar nu agresiva, a nisipului, si efectele hranitoare ale uleiului de argan (antioxidant, caci este plin de vitamina E).

Ce poti adauga in plus: cele cinci picaturi de ulei esential de iasomie (hranitoare si delicata), pe care le amesteci cu o „pasta“ formata din nisip (cam un pumn de nisip este necesar) si ulei de argan (trei sau patru lingurite).

Maseaza in cercuri zonele pe care vrei sa le gomezi, insistand asupra genunchilor, coatelor si picioarelor.

Odata lustruita ca un cristal, clateste-te si lasa-te masata de valuri. Apoi usuca-te cu grija si nu uita sa aplici cu generozitate, pe fata si pe corp, o crema buna de protectie solara.

 

LA PRANZ

O pauza de mancare

Alegand alimente de calitate, in cantitati potrivite, luandu-ti intr-adevar timp suficient pentru a savura masa, la umbra, in liniste si tihna, vei face din pranzul tau o adevarata meditatie gurmanda.

Ideea-cheie: opteaza pentru fructele si legumele foarte colorate, pentru ca acestea contin foarte mult betacaroten (acest pigment care ne da culoare in obraji, infrumuseteaza in mod natural tenul si ne protejeaza celulele de radicalii liberi). Alegeti fructele bine coapte, iti vor aduce doza necesara de zahar natural.

Pentru a-ti purifica organismul de toxine si a face plinul de antioxidanti, strecoara in sacosa de plaja un termos plin cu ceai verde. In sfarsit, bea-l pe tot pe parcursul zilei, fara a astepta sa ti se faca sete. Ideal ar fi sa ai si o apa minerala puternic mineralizata: transpirand, pierdem saruri minerale.

 

DUPA-AMIAZA

Echilibrarea chakrelor

Dupa traditia ayurvedica, posedam sapte centre de energie vitala, chakrele, repartizate intre pubis si varful craniului. De buna lor functionare depinde sanatatea noastra fizica si spirituala.

Pentru a restabili echilibrul lor si a relansa energia vitala, terapeutii ayurvedici folosesc, intre altele, pietre calde. La randul tau, inarmeaza-te cu sapte pietre rotunde si delicate, pe care le vei incalzi la soare pana ce vor fi calde, nu fierbinti.

Odata odihnita, alungeste-te pe spate si pune cele sapte pietre pe corp, de la pubis pana la varful craniului. Apoi inchide ochii si concentreaza-te, respirand profund la fiecare etapa.

Simte greutatea pietrei, vizualizeaz-o ca si cand ar fi luminoasa, invartindu-te in jurul ei, in sensul acelor de ceasornic.

Prima chakra (m»ladhara): pe pubis. Chakra-radacina este asociata cu instinctul nostru de conservare, cu sentimentul de siguranta si de ancorare in lumea materiala.

A doua chakra (svadishthana): la trei centimetri sub ombilic. Chakra sacrala este asociata cu emotiile, cu sexualitatea si cu creativitatea.

A treia chakra (manip»ra): intre buric si stern. Chakra ombilicala este asociata cu identitatea, cu constiinta si afirmarea de sine.

A patra chakra (anahata): intre sani, la nivelul inimii. Chakra inimii este asociata dragostei, compasiunii, dar si emotiilor stocate.

A cincea chakra (vishuddha): la baza gatului. Chakra gatului este asociata comunicarii verbale, capacitatii noastre de a spune adevarul interior.

A sasea chakra (ajna): intre sprancene. Chakra celui de-al treilea ochi este asociata viziunii clare a sufletului, a facultatilor de a prevedea, de a anticipa si de a simti evenimentele.

A saptea chakra (sahasrara): pe varful craniului. Este asociata eliberarii fiintei, cunoasterii si conexiunii cu marele tot.


Tonifiere

Profita de energia proaspata care circula din nou in corpul tau pentru a pune la treaba muschii si a relansa circulatia.

Primul exercitiu se refera la muschii abdomenului, muschii fesieri si ai coapselor.

  • Pozitia: in picioare, cu apa deasupra taliei, cu mainile pe solduri. Incepe prin a respira profund.
  • Miscarea: fa o serie de 20 de batai cu piciorul intins, mai intai in fata, apoi in lateral si, in final, in spate. Piciorul de sprijin este drept, bine intins, bustul si gatul sunt drepte. Odata terminata seria de batai, ia pozitia initiala, apoi, pe loc, urca si coboara alternativ piciorul drept si piciorul stang (urcand genunchiul cat mai sus posibil spre piept) ca si cand ai urca niste trepte mari (de zece ori).
  • Ai grija sa inspiri de fiecare data cand ridica piciorul. Ideal ar fi un ritm lent, pentru a solicita mai mult muschii.


Al doilea exercitiu este pentru pectorali, umeri si brate.

  • Pozitia: in picioare, cu apa pana la umeri, cu picioarele intinse si departate (pentru a-ti pastra echilibrul in fata valurilor), cu spatele si gatul drepte.
  • Miscarea: intinde bratele in fata si uneste mainile, apoi, inspirand, indeparteaza lent bratele in lateral si reveno, tot incet, impreunand palmele in fata (de zece ori).
  • Fa acelasi exercitiu unind palmele deasupra capului (de zece ori). Reincepeti cu bratele in fata (de zece ori)
    .
  • Trucul pentru talia frumoasa: cu bratele intinse in fata si cu palmele impreunate, roteste trunchiul si bratele (de la stanga la dreapta), ridicand calcaiul opus.
  • Odata terminate aceste exercitii, fa mai multe miscari de bras, pentru a-ti reveni, avand grija sa respiri cu regularitate.

De Catalina Cristescu

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top