Masaj pentru cei pe care ii iubesti
Ai cumva reflexul de a simti nisipul cald sub talpi sau de a mangaia suprafata marii cu degetele? „Vara, corpul simte o vibratie senzuala la contactul cu natura“, explica Christian Hiéronimus, formator in relatii umane si specialist in tehnici ale atingerii.
Trezit la viata de energiile care il inunda, corpul nostru este mai activ si mai receptiv la diferitii stimuli. Exact conditia necesara pentru a te initia in tainele masajului!
Insa tehnica manuala nu este suficienta, trebuie sa fii receptiv atat la senzatiile tale, cat si la ale celuilalt. Iata de ce tactilul este, vara, primordial.
Caldura este un factor important, care favorizeaza relaxarea tensiunilor corporale. Soarele topeste si moralitatea, iar pielea dezgolita atrage privirea. Dezbracarea vizuala rapida dezinhiba.
Umorul de vacanta limiteaza accesele de stres. Sufletul este mai putin parazitat de griji.
Asadar, arunca o noua privire asupra sinelui, asupra celuilalt si asupra lumii. O privire care poate fi durabila, intrucat, in vacanta, timpul se scurge lent, si ruptura de ritmul cotidian modifica obisnuintele.
Dimineata, inainte de a incepe o plimbare sau dupa ce ti-ai asezat cu grija prosopul pe nisip, aplica produsul de protectie solara, asociat cu un masaj.
Iar pentru un rezultat complet, beneficiaza de aromaterapia pe care ti-o poate oferi o lotiune care evoca ideea de calatorie sau exotism – esente de vanilie, de cacao, de caramel etc.
Nu iti recomandam pentru masaj inceputul amiezii, dedicat odihnei si digestiei. Foloseste uleiurile esentiale (adesea fotosensibilizante) dupa dusul de seara sau inainte de a iesi la cina.
In plus, pe masura ce trece timpul si exersezi masajul, mana devine mult mai intiutiva, iar corpul sfarseste prin a o pretinde mereu!
Masajul celui mic
Un alt fel de a-i spune „te iubesc“, aceasta atentie individuala il pune in valoare, il protejeaza si ii intareste respectul de sine.
Contactul tactil il va face pe copil sa se simta mult mai in largul sau in legatura cu propriul corp si sa isi dezvolte capacitatea de a se centra si de a-si asculta senzatiile personale.
Copilaria este perioada in care emotiile se structureaza pe plan energetic.
„Atingerea trebuie sa respecte si o anumita distantare. Nu ne referim aici la alint, pentru ca el, copilul, nu trebuie sa se indrepte spre o schema prea fuzionala“, precizeaza Christian Hiéronimus.
Tehnica cea mai buna
Zonele masate ar trebui sa fie cele neutre: picioarele si talpile, care sunt foarte active in timpul zilei, ori spatele, umerii si ceafa, care au simtit greutatea ghiozdanului.
Nu te raporta la niciun criteriu legat de varsta. Fiecare copil se dezvolta in propriul ritm si stie sa iti spuna daca are chef sau nu sa fie masat.
Pentru o mai buna asimilare, poti acorda masajului o dimensiune ludica. Pune nume haioase anumitor gesturi si apoi provoaca-l pe cel mic sa le reproduca pe jucaria de plus ori pe papusa.
Sedinta de masaj poate dura de la doua minute pana la un sfert de ora. Un copil care s-a plictisit, ori o spune clar, ori se ridica si pleaca sa se joace. De aceea, tine mereu cont de observatiile lui.
Exercitiu: maseaza-i umerii si capsorul pentru a alunga oboseala.
Cu palma dreapta, deseneaza de patru ori un cerc mare in jurul omoplatului drept. Fa acelasi lucru si la omoplatul stang.
Plaseaza o mana de sprijin in capul pieptului, si cu podul celeilalte maini, freaca viguros, in zig-zag, partea de sus a spatelui, umerii si bratele pana la nivelul manecii scurte.
Apoi, cu podul palmei, maseaza tot bratul, efectuand mai multe miscari de du-te-vino, de la umeri pana la degete.
La final, maseaza usor scalpul, cu varful degetelor, din fata spre spate, cuprinzand treptat tot capul, cu umeri si gat.