Medicina este un fel de intriga detectivistica
Se spune ca doctorii ar trebui sa se poarte mai „uman“. Dar ce spuneti de caracterul deloc prietenos al lui Dr. House?
L.S.: Unul dintre corealizatorii serialului, David Shore, a vrut ca House sa fie exact ca un Sherlock Holmes transpus in secolul XX si practicand medicina.
Amandoi ne-am gandit ca, daca in vremurile lui Arthur Conan Doyle ar fi existat mijloace de a confirma un diagnostic (altfel decat prin autopsie) si de a trata diversele boli (incurabile la acea data), atunci cu siguranta ca Sherlock ar fi fost medic de meserie.
Or, pe vremea aceea, chiar daca dadeau un diagnostic corect, nu puteai afla realmente care este valoarea sa clinica.
Oricum, daca cititi povestile cu Sherlock Holmes, o sa vedeti ca era destul de arogant, caustic si nemilos de sincer, trasaturi pe care o sa le regasiti si la dublura de secol XXI a lui Sherlock, anume la Dr. House.
Desi aceasta reteta merge la televizor, ma indoiesc ca ar avea vreun efect asupra majoritatii pacientilor. Cand oamenii imi spun ca ar vrea sa aiba un doctor precum House, nu-mi vine a crede. Daca as avea de-a face cu o bruta ca el, as fugi tipand ca din gura de sarpe.
O pacienta romanca, avand deja trei copii, a mers la spital plangandu-se de dureri de spate. Dupa ecografie, doctorii i-au spus ca pare sa aiba o tumoare abdominala, iar cei de la Urgenta i-au zis ca probabil sufera de pietre la rinichi, si au trimis-o la baie, sa le elimine. Acolo a nascut un copil. Cum de s-a putut intampla asa ceva, cu toata tehnologia actuala?
L.S.: E o poveste incredibila! Ce ma mira cel mai tare este ca femeia, care avea deja copii, nu si-a dat seama ce se intampla.
Eu am doar doi copii, dar as recunoaste oricand durerile din timpul travaliului. Sunt sigura ca ceea ce ingreunat diagnosticul a fost, mai intai de toate, faptul ca nu constientiza ce se intampla cu ea.
In 80% din cazuri, indiciile pentru a pune un diagnostic corect vin chiar din povestea spusa de pacient. Cand nu te poti baza pe relatarea pacientului, diagnosticul devine mult mai dificil.
In acest caz, nu mi-e limpede de ce pacienta nu si-a dat seama ce se intampla cu ea. Cat despre doctorul care a facut ecografia si nu a detectat fetusul, ma gandesc ca nu s-a uitat prea atent la bebelus.
Pe masura ce bebelusii se dezvolta, ecografia devine tot mai putin fiabila, caci nu poti vedea decat parti din fetus.
Dar, oricat de mult evolueaza tehnica, nu uitati ca nu testele stau la baza diagnosticului, ci procesul de gandire al medicului.
E clar ca acei medici nu au luat in calcul posibilitatea unei sarcini. Si, sincera sa fiu, in asemenea cazuri nici eu nu mi-as fi pus problema asta, de vreme ce majoritatea femeilor insarcinate stiu foarte bine cand poarta un copil.
Interviu de Victor Popescu