Misterul periculos al adictiilor (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc)
Cine ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru cel dependent de alcool? Si ce ar trebui sa faca (sa-l interneze la o clinica etc…)?
E.H.: Nimeni. Nimeni nu ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru cel dependent de alcool sau de orice alta substanta si, de fapt, aici este una din sursele a ceea ce se numeste „co-dependenta“.
Consumatorul dependent nu este o persoana fara discernamant (excludem aici, bineinteles, cazurile de coma, episoadele de delirium sau psihotice, tentativele de suicid sau homicid pe fond de consum de substanta, cand trebuie chemata salvarea si/sau politia, cum e de facut si in cazul in care aceleasi fenomene ar avea o alta cauza decat consumul).
Internarea ca si orice alta forma de tratament, este, in intregime, voluntara pentru persoanele care nu au comis fapte penale. A consuma cronic o substanta inseamna a naviga printre beneficiile pe care ti le ofera substanta si consecintele ei negative.
Daca jucatorului de jocuri de noroc i se platesc datoriile, el va rata sansa de a se confrunta cu realitatea propriului comportament de consum si a consecintelor acestuia.
La fel, daca dependentului de alcool i se pregateste o aspirina dimineata si o ciorba acra, pentru ca a promis ca este ultima oara cand mai bea.
Cel care consuma isi asuma responsabilitatea pentru consecintele alegerii sale (nu ruda fumatorului va face cancer pulmonar, nici ruda dependentului de alcool nu va face ciroza).
Insa, uneori, rudele sunt mai dispuse sa-si asume responsabilitatea pentru cel dependent, decat sa-si asume responsabilitatea pentru propria viata si pentru propriile alegeri.
Daca cel care e alcoolic nu admite ca are o problema, ce e de facut?
E.H.: Aceste intrebari – „ce e de facut“ sau, ca mai sus, „ce ar trebui sa faca“ – sunt incomplete. Intrebarea completa ar suna asa: „Daca cel care e alcoolic nu admite ca are o problema cu alcoolul, ce e de facut pentru a-l convinge totusi ca are o problema cu alcoolul?“.
Cand un consumator de alcool caruia sotia i-a spus ferm ca, daca nu vine la tratament, casnicia lor e in pericol, imi spune ca nu are o problema cu alcoolul, eu ii spun ca poate nu are o problema cu alcoolul, dar cu siguranta are o problema cu nevasta si ca sunt dispus sa-l ajut sa vada ce poate face in legatura cu aceasta problema, daca doreste.
Exista si in Romania asociatii de tip Alcoolicii Anonimi?
E.H.: Da. Exista.
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.