Misterul periculos al adictiilor (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc)
Ce tip de terapie se recomanda unui dependent in perioada de sevraj?
E.H.: Sevrajul, adica perioada imediat urmatoare opririi consumului de substanta de catre o persoana dependenta, nu este un moment propice psihoterapiei.
Sevrajul este o conditie medicala (in cazul alcoolului, poate avea chiar risc vital) si de aceea interventiile care se fac in aceasta perioada sunt, in special, medicale.
Vorbim de celebra dezalcoolizare sau detoxifiere, care se poate face in spital sau acasa, in ambulator. Din pacate, aceasta este – sau ar trebui sa fie – doar inceputul tratamentului, urmand ca persoana, odata restabilita din punct de vedere fizic, sa inceapa tratamentul efectiv al dependentei, care este o tulburare psihologica, necesitand interventii psihologice si de reinsertie sociala.
La fel, dupa ce se trateaza in spital coma diabetica, pacientul va urma apoi tratament cu insulina, altfel, problemele recidiveaza.
Din pacate, multi oameni echivaleaza mersul la spital si internarea cu o solutie la problema dependentei, iar pe de alta parte, sistemul de sanatate nu are, de multe ori, unde sa trimita pacientul proaspat externat pentru a continua tratamentul.
Se creeaza astfel o situatie in care pacientul recade foarte repede dupa spitalizare, din lipsa de tratament psihologic adecvat post-detox, rudele ajung la concluzia ca „nu vrea sa se lase“ si se simt dezamagite, pacientul insusi simte ca a esuat si ca nu mai are nicio sansa, medicii sunt frustrati de lipsa de rezultate pe termen lung, cand, de fapt, pacientul nici macar nu a primit o sansa la un tratament potential salvator.
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.