„Motivul principal al «stricarii vederii» este nerespectarea recomandarilor medicului oftalmolog“
Speranta Schmitzer, doctor oftalmolog la clinica Oftalmestet, despre ce mai este nou in materie de corectarea miopiei.
Cum reusim sa ne stricam vederea, de fapt?
Speranta Schmitzer: Motivul principal al „stricarii vederii“ este nerespectarea recomandarilor medicului oftalmolog. Ochelarii sau lentilele de contact se poarta doar la recomandarea acestuia. Daca nu se respecta prescriptia medicului, apar tulburari de vedere, dureri de cap, oboseala vizuala. In cazul lentilelor de contact, trebuie respectate anumite reguli de igiena. Este necesara si o anumita educare a pacientilor in purtarea acestor lentile.
Ce mai e nou in tratamentul miopiei si hipermetropiei?
S.S.: Phakic, implantul de cristalin artificial multifocal in scop refractiv. Aceste cristaline artificiale se implanteaza fie intre cornee si iris, fie intre iris si cristalinul natural, si se recomanda celor care nu pot sau nu vor sa trateze miopia cu laser, fie pentru ca au cornea prea subtire, fie ca aceasta are o curbura anormala etc. Sau persoanelor de peste 40 de ani, care sunt nevoite sa poarte ochelari, atat pentru distanta, cat si pentru citit si nu doresc sa mai poarte ochelari. Aceste cristaline functioneaza practic ca niste lentile de contact. Unii le numesc, impropriu, lentile de contact intraoculare. In caz de nevoie, aceste implanturi pot fi indepartate doar pe cale chirurgicala. Spre deosebire de lentilele de contact, implantul Phakic nu se simte si nu necesita ingrijire. Este mai putin invaziv decat operatia cu laser, dar mai scump.
Cum decurge operatia de reducere a dioptriilor? Ce preturi sunt la aceasta operatie?
S.S.: Operatia de reducere a dioptriilor, cu laser excimer, este computerizata. Este importanta purtarea unei discutii lamuritoare cu pacientul, inaintea operatiei, pentru a i se putea explica avantajele si dezavantajele interventiei si pentru a alege cea mai buna solutie. Este un cristalin revolutionar, care ofera satisfactii foarte mari pacientilor. Cristalinul multifocal are aceste calitati, spre deosebire de cel obisnuit, monofocal, care asigura vederea buna doar intr-un punct (distanta sau apropiere). Pregatirea pentru operatie consta in realizarea unor masuratori si investigatii si, evident, a unui set de analize. In principiu, pentru pacient, operatia se deruleaza ca si cea pentru cataracta. Daca in cazul corectarii miopiei cu laser excimer costul interventiei pentru un ochi oscileaza in jurul sumei de 500 euro, in cazul implantului multifocal in scop refractiv, costurile variaza intre 1.000 si 1.500 euro, in functie de lentila implantata.
Cand se recomanda operatia de reducere a dioptriilor si cand se recomanda ochelarii?
S.S.: Este o optiune a pacientului, atat timp cat interventia chirurgicala este posibila (din punct de vedere al dioptriei) si daca nu sunt contraindicatii. Corneea pacientului trebuie sa aiba o grosime suficient de mare cat sa permita interventia cu laser si sa aiba o curbura normala.
Lentilele de contact sunt 100% sigure?
S.S.: Lentilele de contact sunt dispozitive vizuale care asigura o suprafata refractiva artificiala anterioara si sunt folosite cu scopul de a corecta dioptriile, in scopuri estetice sau terapeutice. Ele sunt fabricate din material moale sau rigid. Trebuie respectate indicatiile medicului in ceea ce priveste valoarea dioptriilor. Este absolut necesara urmarirea pacientilor, pentru asigurarea unei acuitati vizuale optime, a confortului si integritatii oculare. Daca nu se realizeaza acest follow-up, pot aparea diferite probleme legate de infectii (conjunctivite, keratite) sau probleme mecanice/fizice: incetosarea vederii, aberatii optice, probleme legate de secretia lacrimala.
Cum ne putem proteja vederea in restul timpului? Ce vitamine sa luam?
S.S.: O alimentatie completa si variata asigura, in general, nivelurile optime de substante nutritive. Suplimentarea acestora este recomandata in cazul unei diete deficitare. Putem folosi suplimente alimentare ce contin vitamine antioxidante (vitamina C si E), suplimente minerale (zinc, seleniu), luteina, Omega 3, etc.
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.