O istorie a cosmeticelor bio
Hostess, in epoca eduardiana
In anii 1900, femeile trecute de prima tinerete se ocupau deseori cu entertaining-ul, unul dintre dezideratele lor fiind acela de a arata cat mai tinere. Iata cum cremele si produsele anti-aging erau la mare cautare, pentru a masca un stil de viata nesanatos, lipsa exercitiilor fizice si pentru a permite continuarea extravagantelor. Spre deosebire de prezent, cand mersul la salonul cosmetic este subiect de lauda si invidie, atunci, in privinta acestui subiect, exista o maxima discretie, femeile sosind aici pe usa din dos.
Cosmeticele magice constau dintr-o hartie impregnata cu pudra colorata, ce avea rolul de a matifia tenul, iar ca rimmel foloseau capete arse de chibrituri si petale de flori pe post de ruj. Cel mai celebru salon din acea perioada era Helena Rubinstein, cea care a comercializat crema de fata cu protectie solara, pudra pentru fata si rujul.
Imperiul cosmeticelor
In ziua de azi, industria cosmetica este, probabil, una dintre cele mai profitabile, nevoile diversificandu-se intr-atat, incat mereu apare cate un produs nou, evident necesar. Cu toate acestea, atentia sporita pentru a evita parabenii, SLS-ul, mercurul si plumbul (care a pierdut batalia aspectului nobil), alaturi de alti astfel de compusi, ne aduce din nou in fata remediilor naturale.
Foarte probabil, nu vom incepe baile in lapte de magar si nici nu vom petrece ore intregi in fiecare zi pentru a ne mixa singure fardurile si fondurile de ten, dar putem alege sanatos. Companiile incep sa isi reorienteze atentia catre culturile bio, de unde pot aduce ingrediente crescute si recoltate controlat, adaosul de substante chimice fiind redus sau egal cu zero.
In prezent, mare parte dintre cosmeticele pe care le folosim confirma un numar impresionant de substante chimice cu care ne „tratam“ in mod constant, organismul devenind dependent de ele, iar efectul acestora este, pe termen lung, acela de a „masca“ uneori in defavoarea tenului si a sanatatii.
De aceea, sunt indicate un remediu naturist ocazional si o mai mare atentie acordata produselor pe care le folosim. Este adevarat ca plumbul a facut istorie, dar intr-o perioada cand speranta de viata era in jurul varstei de 30-40 de ani…
De Iulia Barca