O toamna in plina forma
De cateva zile am intrat in toamna, este ceva oficial. Si toti ne punem aceeasi intrebare: ce s-a ales de energia noastra minunata de asta vara?
Alungata de luna septembrie, de oboselile zilelor de intrare in ritmul de lucru, depasita de ritmul care trebuie accelerat.
Atunci ce atitudine trebuie sa adoptam? Sa ne resemnam sau sa luptam?
Ideea este deja epuizanta, atat sunt de multi factorii care contribuie la oboseala…
Dar specialistii se exprima in unanimitate: nu mai este vorba despre o fatalitate, ci de fructul acumularii stresului, de eforturi si ritmuri prea sustinute fara a face vreo pauza.
Inutil sa incercam sa combatem aceasta oboseala pe o singura cale. Daca am constientizat faptul ca ne aflam in prada ei, este adesea prea tarziu.
Ceea ce ne lipseste sunt supapele de aerisire, diversiunile, timpul de evacuare a oboselii.
Sa incepem cu un exercitiu simplu. Sunt cuvinte care ne fac bine chiar si atunci cand le citim: „energie“ este unul dintre ele.
Pronunta-l cu voce tare si vei vedea ca deja te simti mai plin/a de energie. Cele cateva gesturi tandre si tonice te vor ajuta sa mentii aprinsa flacara vitalitatii. Iata-le.
Incearca baile reci
Pentru a regasi energia, nu e nimic mai nimerit decat apa proaspata, spunea Sebastian Kneipp.
Acest abate neamt din secolul al XIX-lea avea o igiena de viata pe baza de plante, alimente simple si exercitii fizice si spirituale, dar mai ales pe baza de hidroterapie la temperatura scazuta (mai putin de 18 grade).
Pentru ca acest contact cu apa rece „invie“ sistemul nervos, tonifica sistemul sangvin si stimuleaza metabolismul.
In plus, respinge caldura inutila, care constrange organismul sa genereze propria energie calorica. De incercat…
Baie la picioare: sufleca pantalonii si mergi jumatate de ora de-a lungul plajei, prin valurile care se sparg de tarm. Sau poti sa te plimbi timp de jumatate de ora prin iarba inrourata. Ori treci la zdrobit strugurii pentru must…
Baie de brate: imerseaza tot antebratul intr-un lighean cu apa calda de 14 grade. 30 de secunde sunt suficiente.
Practica respiratia pozitiva
Culcat pe un covor, pe sol, intr-un loc linistit, pune mainile sub coapse si sprijina picioarele de un perete. Inspira profund, strange burta si expira pe nas in ritm normal, timp de cinci minute.
Ridica-te lent, ca sa eviti ameteala. Aceasta pozitie inspirata din yoga (semilumanarea, care se practica de obicei langa un perete) trimite sangele de la membrele inferioare catre mijlocul si partea de sus a corpului. Este o modalitate eficace de lupta contra insuficientei venoase.
Ne simtim mai usori, si creierul este mai oxigenat – asadar, mai performant. Este o postura de evitat in caz de hipertensiune arteriala sau in perioada digestiei.
Pauza qui-gong
Profita de un moment de liniste pentru a adopta postura arborelui timp de 15 minute. In picioare, cu picioarele putin departate si genunchii putin indoiti, roteste bratul in fata, la nivelul bazinului.
Ca si cum ai imbratisa un copac. Partea de sus a corpului („cerul“) va ramane destinsa, deschisa si disponibila. Lasa sa treaca gandurile parazite.
Aceasta postura este indicata pentru a regasi energia care ne lipseste, pentru ca ancorarea in pamant este datatoare de energie.
Partea ei confortabila si meditativa alunga blocajele interne. Prin simbolul trunchiului de arbore atitudinea bratelor permite concentarea energiei catre sine.
Poti asocia acestui exercitiu respiratia inversata. Inspira in ritmul tau propriu, contractand perineul si relaxand lejer abdomenul (nu umfla pieptul). Retine aerul timp de cinci secunde, apoi expira lent. Fa acest exercitiu timp de cinci minute, de mai multe ori pe zi.
Este eficient chiar si in oras, aceasta respiratie cu retentie de aer permite captarea energiei din aer pentru a hrani vitalitatea.
In spitalele chinezesti, exercitiul este prescris timp de patru ore pe zi convalescentilor.