Now Reading
O viata traita sanatos inseamna sa faci ceea ce-ti place

O viata traita sanatos inseamna sa faci ceea ce-ti place

Revista Psychologies

Ce inseamna de fapt o viata traita sanatos? Ce trebuie facut pe toate planurile stilului de viata?

H.A.: In viziunea mea, o viata traita sanatos inseamna sa faci ceea ce iti place (acest lucru este subiectiv, de la un individ la altul) tinand cont de doua lucruri fundamentale: sa nu ii deranjezi cu nimic pe ceilalti si sa intreprinzi ceea ce-ti doresti cu injurii minime aduse organismului.

Cand vorbesc de acestea, ma gandesc, asa cum de altfel o face si nutritia ortomoleculara, la fenomenele pro aging, pe care le punem mai accentuat pe diversele aparate si sisteme (uneori chiar global, pe intregul organism) atunci cand desfasuram diversele activitati.

Un exemplu simplu: unui individ ii place un anumit sport consumator de energie si il practica intens.

Aceasta aduce unele beneficii, insa, pe plan global, din cauza consumului exagerat de glucoza (a carei ardere e insotita de un atac oxidativ important), el pune importante fenomene de aging accelerat pe structurile intracelulare responsabile.

A trai sanatos in acest caz nu inseamna renuntarea la sport, ci protejarea specifica de atacul oxidativ ce insoteste consumul excesiv al glucozei in cadrul energogeneticii organismului.

In esenta, pentru a avea rezultatele pe care ni le dorim de la organismul nostru, trebuie sa ii asiguram conditiile optime. Care sunt acestea?

Stilul de viata sanatos pentru un anumit individ (si nu pentru cel ideal si scos din context) reprezinta un echilibru perfect intre activitate si relaxare si, mai ales, mentinerea compozitiei optime a organismului – bineinteles, in conditiile vietii reale, aceea pe care si-o poate permite.

Aceasta automentinere a propriei compozitii o face organismul prin procesul involuntar de nutritie (digestia macro si micronutrientilor existenti in tubul digestiv).

Dar acest mecanism extraordinar de complex este influentat de noi, prin procesul voluntar al alimentatiei (introducerea constienta in tubul digestiv a diverselor alimente, care sunt vehiculele nutrientilor).

De aici vine rolul imens al alimentatiei! Anume, aceasta trebuie sa aduca toti nutrientii necesari.

Daca, in zilele noastre, aportul macronutritional (plastic si energetic) nu mai reprezinta o problema decat la populatii cu adevarat defavorizate, in schimb, cel micronutritional (acei fini reglatori si catalizatori ai proceselor si rutelor metabolice) este cu adevarat un lucru foarte spinos.

In esenta, in cadrul unei vieti traite sanatos, trebuie sa avem grija ca prin alimentatie sa introducem toti nutrientii necesari organismului si in cantitatile adecvate.

In acelasi timp, sa prevenim, pe cat posibil, introducerea de substante straine de compozitia ancestrala a acestuia (compusi care, in conditii normale, nu fac parte din biochimia organismului omenesc).

Acestea se pot obtine printr-o selectie atenta a alimentelor pe care le consumam.

Care este rolul stresului in declansarea bolilor?

H.A.:  Stresul psihic este puternic incriminat in aparitia multor afectiuni.

In medicina conventionala, acesta face parte dintre factorii care se inscriu in etiologia multor afectiuni: atat psihiatrice cat si nepsihiatrice, atat functionale cat si organice.

In medicina ortomoleculara, care tinde sa priveasca mult mai integrativ (in ansamblu) pacientul cu afectiunile sale latente sau manifeste, stresul are si o mai mare insemnatate.

Datorita anumitor succesiuni de eliberari hormonale specifice, alaturi de alimentatia deficitara din punct de vedere micronutritional, stresul psihic constituie cel mai important factor in aparitia tulburarilor disimune (scaderi de imunitate, hiperimunitate sau anarhii imunitare).

Iar de la tulburarile disimune latente sau manifeste mai este doar un pas pana la cele degenerative.

 

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top