Now Reading
O viata traita sanatos inseamna sa faci ceea ce-ti place

O viata traita sanatos inseamna sa faci ceea ce-ti place

Revista Psychologies

De ce se spune ca o viata (si o nutritie) sanatoasa costa mult?

H.A.: Pentru a va raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa incercam sa iesim din tiparele in care incearca sa ne incadreze pe toti (de cele mai multe ori, din motive de marketing) multinationalele producatoare de alimente si medicamente.

Ei incearca sa categoriseasca alimentele in „sanatoase“ si „mai putin sanatoase“.

De cele mai multe ori, cele sanatoase sunt tocmai cele produse de ei!

Adevarul este ca un aliment/o categorie de alimente este benefica pentru unii si mai putin benefica sau chiar contraindicata pentru altii, din mai multe motive, pe care nu le dezbatem acum.

In primul rand, alimentatia trebuie particularizata pentru fiecare pacient si afectiunile sale (daca acestea exista).

Trebuie doar selectionate acele alimente care trebuie folosite si eliminate acelea care nu „ne vin bine“. Asta nu costa nimic!

O alimentatie sanatoasa ar putea costa mai mult doar daca ne dorim sa urcam la o alta clasa calitativa (spre exemplu, la alimentele biodietetice).

Aceasta insa intra doar in „patrimoniul“ celor foarte interesati, cu o anumita educatie si posibilitate financiara si care isi doresc o consultatie de antiaging dermato-nutritional ortomolecular.

Acolo se infaptuiesc adevaratele minuni!


Exista vreo legatura intre temperament si anumite boli pe care le facem in timpul vietii?

H.A.:  Da! Din punctul de vedere al nutritiei ortomoleculare, temperamentul este foarte important, deoarece el influenteaza in mod covarsitor raspunsul organismului la stresul psihic.

Totodata, induce si comportamentul alimentar al individului.

Cum spuneam mai sus, stresul psihic si alimentatia deficitara din punct de vedere micronutritional sunt precursorii maladiilor degenerative si ai fenomenelor de imbatranire accelerata.


Bolile somatice pot fi manifestarea unor conflicte psihologice. Poate nutritia sa rezolve sau sa influenteze vindecarea?

H.A.: Foarte multe afectiuni pot fi si o consecinta a unor conflicte psihologice.

In treacat, voi enumera unele mai frecvente: constipatia, colonul iritabil, dermatita seboreica, psoriazisul, sindromul X metabolic (mai ales in forma sa latenta), hipertensiunea arteriala, unele tipuri de obezitati, anorexiile si – de ce nu? – tendinta catre afectiuni autoimune, infectii virale cronice sau boala neoplazica (cancere)!

Deoarece multe dezechilibre psihologice au la baza carente micronutritionale (in nutritia ortomoleculara materia sta la baza formarii energiei), echilibrarea micronutritionala pe care eu o fac oricarui pacient aduce acestuia beneficii deosebite pe ambele planuri (somatic si psihic).

Uneori, acestea reusesc sa-mi depaseasca asteptarile!

Astfel, echilibrand foarte bine din punct de vedere micronutritional un tesut sau intregul organism, acesta va functiona mult mai bine si mai apropiat de parametrii cu care „a fost proiectat“, indeplinindu-si mult mai bine indatoririle.

El va raspunde mult mai bine atat la tratamentul conventional (in foarte multe cazuri, nu va mai avea nevoie de acesta sau, daca da, numai temporar), cat si la permanentele agresiuni interne sau externe care incearca permanent sa destabilizeze sistemul.

 

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top