Ochii cei mai dragi din lume ai tai
In ingrijirea zilnica nu dam suficient de multa importanta vederii, desi ochii sunt organe esentiale si sensibile, ale caror structuri se pot degrada in timp. Cel mai mare inamic al ochilor pare sa fie varsta: cu trecerea anilor, elasticitatea unor structuri oculare si functiile nervilor optici scad, iar riscul unor boli precum cataracta, glaucomul sau hipermetropia creste considerabil.
Dar exista si alte cauze ce trebuie luate in considerare atunci cand vine vorba de afectiuni oftalmologice sau doar de banala vedere incetosata: fumatul, alcoolul, viata sedentara, bolile cardiace sau metabolice, un nivel ridicat al colesterolului, nepurtarea ochelarilor de vedere sau ai celor de soare, etc.
De asemenea, folosirea excesiva a ochilor, fara pauze – uitatul la televizor ore in sir, statul in fata computerului mai mult de cinci ore, s.a. – duce la suprasolicitarea musculaturii oculare, in speta a muschiului ciliar. De aici, vederea dubla, ochii inrositi, vederea incetosata. Si mancarurile grase – mai ales cele de tip „fast-food“ − sau sucurile acidulate si dulci afecteaza vederea: nivelul de glucoza in sange creste, accentuand astfel sensibilitatea musculaturii ciliare.
Cum mancam, asa vedem
Se stie ca alimentatia este un element extrem de important pentru pastrarea sanatatii organismului. Ce e mai putin stiut este ca exista alimente care pot imbunatati vederea si chiar pot preveni aparitia unor afectiuni oculare, si nu e vorba de alimente exotice sau inaccesibile. Cele mai bune pentru ochi sunt fructele si legumele bogate in vitaminele A, C si E.
Dintre legume, nu traditionalul morcov, ci spanacul este cel mai recomandat, fiind bogat in luteina, nutrient esential pentru o vedere buna. Morcovii ajuta si ei, deoarece contin betacaroten, un „precursor“ al vitaminei A, foarte importanta pentru o functionare optima a ochilor (vitamina A exista si in varza, rosii, vinete, ardei). Ceapa si usturoiul se dovedesc si ele foarte sanatoase – la fel, salata, broccoli, patrunjelul, telina si ceapa crude.
Dintre fructe, e necesar sa le consumi mai ales pe cele galben-portocalii (contin betacaroten): caise, piersici, portocale, ananas, mere, pere. Excelente sunt si capsunele, fructele de mango, strugurii si prunele. Insa dintre fructe, consuma cat mai multe afine: sunt cele mai bune „leacuri“ naturale pentru o vedere de vultur! Se crede ca afinele sporesc acuitatea vizuala pe timp de noapte, regenereaza retina si pot preveni sau ajuta la tratarea unor afectiuni precum glaucomul si miopia.
De asemenea, imbunatatesc circulatia sangvina la nivelul ochilor si influenteaza pozitiv si sistemul nervos, asa incat e bine sa le incluzi cat de des poti in alimentatie. Vitamina E se afla in avocado, alune, migdale, fistic si nuci: de pilda, e bine de stiut ca alunele stabilizeaza membranele celulare, iar nucile previn aparitia cataractei. Nu doar legumele si fructele ajuta ochii, ci si pestele (bogat in Omega 3 si Omega 6), ouale, laptele, soia, uleiul de masline, carnea de pui si de curcan. Putini dintre noi suntem constienti cu adevarat ca ceea ce mancam ne poate afecta pana si sanatatea ochilor.
Hidratati-va si faceti miscare!
Ochii trebuie protejati cu mare grija de razele solare, cu lentile heliomate (in cazul purtatorilor de ochelari de vedere) sau prin ochelari de soare cu protectie UV. Un studiu efectuat la Universitatea din Columbia arata ca 10 minute de miscare zi de zi diminueaza tensiunea oculara si reduc cu 20% riscul unor afectiuni oftalmologice. La fel de importanta e si hidratarea, nu doar pentru sanatatea ochilor, ci si a intregului organism. Minim doi litri, adica aproximativ opt pahare cu apa baute zilnic (evitati bauturile dulci si acidulate) va vor asigura buna functionare a ochilor.
Puteti incepe cu unul-doua pahare pe stomacul gol. Explicatia e una relativ simpla: ochiul contine un lichid incolor, ce ocupa spatiul dintre cornee si cristalin, numit „umoare apoasa“, responsabil cu peste 15% din capacitatea de refractie oculara. Pentru a pastra constanta rata de refractie a umorii apoase si pentru a pastra mereu umed globul ocular, e necesar sa bem apa. Si ori de cate ori aveti ocazia, seara sau dimineata, nu ezitati sa va spalati pe fata cu apa rece sau calduta. Veti simti singuri efectele benefice, miraculoase chiar, ale apei.
Odihna si gimnastica oculara
Multi dintre noi folosim computerul mai mult de opt ore pe zi si, in timp, acest lucru duce la deteriorarea retinei si poate provoca sindromul ochilor uscati, iritatii, obosirea muschilor oculari extrinseci si intrinseci.
De aceea, sunt necesare pauzele dese, preferabil la fiecare 30 de minute, si exercitiile, pentru mentinerea tonusului grupelor mus culare majore ale ochilor. Pentru a relaxa ochii suprasolicitati de computer sau de televizor, poti fie sa inchizi ochii timp de 10-20 de secunde la fiecare ora (intunericul relaxeaza retina), fie sa privesti catre un obiect aflat la distanta (poti privi pe geam, de pilda) pentru detensionarea muschilor oculari implicati in focalizare. Pentru a evita uscarea sau iritarea corneei, trebuie sa clipesti cat mai des (de 10-20 de ori la fiecare 5 minute), acest lucru ajutand si la relaxare. Clipitul regleaza glandele lacrimale, iar lichidul lacrimal umezeste ochii si ii curata de impuritati. Daca totusi ochii continua sa fie uscati, poti folosi lacrimi artificiale, pe care le gasesti in toate farmaciile. E bine sa le alegi pe cele fara conservanti.
In ultima vreme, sunt din ce in ce mai populare exercitiile de gimnastica oculara sau chiar asa-numita yoga ochilor (sau „metoda Bates“). S-a dovedit ca exercitii simple de stimulare a musculaturii oculare nu numai ca relaxeaza, ci si vindeca unele afectiuni ale ochilor. Un exercitiu simplu ar fi sa rotesti privirea in sensul acelor de ceasornic pana „desenezi“ un arc de cerc, apoi aceeasi miscare, in sens invers. Apoi clipeste des de cateva ori, inchide ochii si relax! Un alt exercitiu ar fi sa tii un obiect aproape de nas si sa-l privesti (fara sa-l vezi dublu), un altul ar fi sa urmaresti un creion cu privirea. Exista multe astfel de exercitii, si unii oftalmologi sustin chiar ca aceasta terapie „alternativa“, aplicata regulat, este mult mai eficienta si mai putin invaziva decat medicina traditionala care vindeca afectiunile oculare.