Now Reading
Ochii cei mai dragi din lume ai tai

Ochii cei mai dragi din lume ai tai

Revista Psychologies

Mai usor cu viciile

Renuntarea la fumat – activ sau pasiv – are un efect pozitiv asupra ochilor. E dovedit stiintific faptul ca fumatorii au tulburari de vedere mult mai des si mai devreme decat cei care nu fumeaza: pot dezvolta degenerescenta maculara mult mai devreme decat nefumatorii, si uneori chiar cataracta.

Grija si delicatete

Foloseste lumina potrivita. Multe dintre durerile de ochi sunt provocate de lumina puternica a becurilor sau a ecranului de computer. Cand stai in fata computerului, distanta trebuie sa fie de cel putin 40 de cm fata de ecran, si e bine ca ferestrele sa fie pozitionate in lateral, nu in fata sau in spate. Daca folosesti computerul, e bine sa reduci si lumina din exterior, tragand draperiile sau storurile, si sa utilizezi, pe cat posibil, un bec sau un neon cu putere mica. Problemele oculare pot fi cauzate si de reflectarea suprafetelor foarte stralucitoare – lumina reflectata in geamuri, de pilda.

Fa controale regulate. Desi nu le dam prea mare importanta, ochii sunt niste organe sensibile la stres, la factorii de mediu si la epuizare. De aceea, vizitele periodice la medicul oftalmolog sunt necesare, mai ales celor care petrec mult timp in fata calculatorului. Pana la 30 de ani, e bine sa mergi la control macar o data la doi ani; dupa 40 de ani, insa, controalele anuale sunt absolut necesare.
 

 

„Oamenii uita ca ochii sunt fereastra lor catre lume“- scurt interviu cu Luminita Pascu, medic specialist oftalmolog

Le lipseste oamenilor educatia legata de protejarea ochilor?
Categoric, da. Cred ca oamenii neglijeaza ochii, uita ca ei sunt, de fapt, fereastra lor catre lume. Ar fi utile niste programe, niste campanii publice (poate chiar in scoli, de ce nu?) care sa-i invete pe oameni lucruri elementare legate de igiena, de protectia ochilor. Lucruri pe care le pot face si ei acasa. Insa e incredibil pentru mine, ca medic, cum lumea se trateaza dupa ureche inclusiv pentru afectiuni oftalmologice si nu-si da seama ca o usturime sau o iritatie, tratata necorespunzator, poate degenera pana la situatii extreme de grave.

Ce trebuie sa facem pentru a ne proteja ochii?
Foarte multe lucruri simple. Sa va spalati des pe maini, sa folositi cu atentie produsele de machiaj, sa faceti sport, sa va aerisiti camera in care lucrati si petreceti cel mai mult timp si sa dormiti. Somnul este excelent pentru sanatatea ochilor. Nu stati foarte aproape de ecrane luminate, pentru ca apare asa-numitul sindrom de ochi uscat, si asta inseamna disconfort. Pentru cei care stau in fata computerului sunt utili ochelarii cu strat antireflex, pauzele dese si, la nevoie, chiar lacrimile artificiale (eu recomand, pentru un plus de igiena, monodozele). Daca aveti un sindrom de ochi uscat sever (ochi rosii, senzatie de uscaciune, de corp strain) si vreti sa folositi lentile de contact, e bine sa faceti inainte un test Schirmer.

Poate fi o durere de ochi indicatorul unei alte boli?
Sigur, si lista bolilor care au manifestari la nivelul ochilor e foarte ampla – de la diabet, anevrisme, pana la cancer sau boli cardiovasculare.
De aceea, este important sa te duci la medic de indata ce ai o problema legata de ochi – fie ca e vorba de roseata sau de o simpla alergie. Leacurile babesti si picaturile luate la nimereala de la farmacie nu ajuta intotdeauna, pentru ca aceasta simptomatologie – aparent inofensiva – poate ascunde probleme grave de sanatate.

 

Articol de Florina Parjol
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top