Now Reading
Operația de cataractă restaurează vederea

Operația de cataractă restaurează vederea

Avatar photo

Cataracta afectează peste 70% dintre persoanele peste 60 de ani, doar operația restaurează vederea

S-au dus vremurile în care acceptam că începem să avem și probleme cu vederea pe măsură ce îmbătrânim. Ca în orice alt domeniu din medicină, și în oftalmologie tratamentele au evoluat extraordinar de mult, așa că ne putem menține o vedere bună pe tot parcursul vieții, inclusiv la bătrânețe. Văd zi de zi la clinica Ama Optimex pacienți operați de cataractă care, în urma intervenției, au o vedere bună, fiind vizibilă transformarea lor din toate punctele de vedere: sunt mai fericiți, au o stare de spirit mai bună, par mai viguroși și da, de ce nu, sunt mai sănătoși.

Sfatul meu pentru toți cei care află că au acest diagnostic este să facă operația de cataractă la timp. Este singurul tratament eficient la ora actuală, iar intervenția este prietenoasă, fără durere, cu anestezie locală, fără internare și cu o recuperare ușoară. Ea trebuie făcută atunci când dispare confortul vizual, deoarece cu cât se așteaptă mai mult, cu atât crește riscul apariției complicațiilor intraoperatorii și recuperarea după operație poate fi mai grea. În plus, cataracta dă anumite tulburări de vedere (vedere în ceață, fotofobie, dificultatea de a aprecia corect distanțele), care scad mult confortul pacientului, limitându-i desfășurarea normală a activităților. De ce să se aștepte? Mai sunt multe de văzut și de făcut în viață!

Dar ce este cataracta?

Este o afecțiune oftalmologică frecventă, ce apare la peste 70% din populație, în general după vârsta de 60 de ani și constă în opacifierea cristalinului, lentila din interiorul ochiului. Cristalinul este responsabil cu reglarea dioptriilor, pentru o vedere clară atât la distanță, cât și la apropiere. Cataracta poate apărea și mai devreme, în situații particulare, la pacienții diabetici, cu boli inflamatorii, aflați sub tratamente cortizonice, patologii oculare sau traumatisme.

Cu vârsta, apar fenomene de îmbătrânire normală a cristalinului. În primă fază, după 40 de ani, acesta își pierde elasticitatea, având ca efect scăderea vederii de aproape, afecțiune denumită prezbiopie. Pentru aceasta, opțiunile terapeutice sunt: ochelari, lentile de contact, intervenții chirurgicale laser sau de înlocuire a cristalinului în scop refractiv. Mai târziu, după 60 de ani, cristalinul își poate pierde și transparența, făcându-și apariția cataracta. Pentru aceasta, singura soluție este cea chirurgicală, ce presupune extracția cristalinului natural și implantarea unuia artificial, transparent. În lipsa intervenției chirurgicale, cataracta avansează, cristalinul se poate opacifia complet, acuitatea vizuală scăzând mult, iar pacientul ajunge să perceapă numai lumina. Cataracta este cauza principală de orbire reversibilă, la nivel mondial.

Operația de cataractă este o procedură ușoară și rapidă

Operația de cataractă este o procedură ușoară și rapidă, care durează câteva minute, la Ama Optimex este efectuată de peste 25 de ani. Este considerată una dintre cele mai sigure și standardizate intervenții chirurgicale din toată medicina, riscurile fiind de sub 1%, iar cele grave, de sub 0.1%. Se desfășoară sub anestezie locală, fie injecții perioculare cu anestezic, fie picături sau geluri speciale cu administrare locală.

Zona ochiului afectat este dezinfectată, apoi chirurgul oftalmolog creează 2-3 incizii la nivelul corneei, segmentul anterior al ochiului. Aceste incizii sunt foarte mici, în medie, între 1,5 și 2,2 mm și nu necesită suturi (cusături) la finalul intervenției. În pasul următor, se folosește un aparat numit facoemulsificator – acesta mărunțește cristalinul densificat și opacifiat, cu ajutorul ultrasunetelor, pentru a fi extras prin microincizii. Apoi, cristalinul artificial este implantat în locul celui natural; diametrul său este de 11-12 mm, el implantându-se rulat prin incizia de doar 2.2 mm. Acest lucru este posibil datorită materialului din care este fabricat, asemănător cu siliconul, flexibil. La finalul intervenției, se administrează antiinflamatoare și antibiotice, tratament ce trebuie continuat câteva săptămâni după operație, iar ochiul operat este pansat până la controlul de a doua zi.

Recuperarea vizuală

Recuperarea vizuală depinde de gradul de dificultate al intervenției, implicit de gradul de maturitate a cataractei și antecedentele patologie ale fiecărui pacient. În general, acuitatea vizuală se îmbunătățește în câteva zile, până la câteva săptămâni, cu un ușor disconfort postoperatoriu, dar de obicei fără dureri.

Vederea pacientului după operație depinde și de tipul cristalinului artificial ales. Există cristaline artificiale monofocale care oferă vedere bună la distanță, pentru apropiere fiind necesari ochelari de citit (situație apropiată de normal) sau vedere bună la aproape, pentru distanță fiind nevoie de ochelari (de exemplu la pacienții care au miopie). Există însă și cristaline multifocale și EDOF (cu profunzime extinsă a câmpului vizual), care îmbunătățesc vederea intermediară și la apropiere, corectând și dioptriile preexistente. În funcție de tipul de cristalin, pacientul poate dobândi independență față de ochelari, la unele sau chiar majoritatea activităților zilnice, inclusiv la citit. Cu ajutorul acestor cristaline performante, se corectează atât cataracta, cât și prezbiopia, cu îmbunătățirea semnificativă a vederii.

O vedere bună pe tot parcursul vieții

În concluzie, cataracta este o boală ce afectează semnificativ calitatea vieții, care însă se poate rezolva de cele mai multe ori cu ușurință și cu revenirea la o vedere bună rapid, de multe ori chiar fără a mai fi necesari ochelari, cu ajutorul cristalinelor artificiale aflate în permanentă evoluție. La Ama Optimex suntem alături de pacient, explicându-i toate opțiunile pe care le are, ajutându-l să ia decizia corectă în ceea ce privește cristalinul artificial, în funcție de nevoile și stilul său de viață.

Însă pentru a avea o vedere bună pe tot parcursul vieții, sunt importante controalele periodice, mai ales după vârsta de 40 de ani, când pot să apară diverse afecțiuni oftalmologice, cum sunt glaucomul sau degenerescența maculară legată de vârstă, pe care le putem diagnostica precoce cu ajutorul aparatelor moderne pentru investigații și trata la timp.

Un control de rutină, efectuat periodic, și respectarea sfatului medicului oftalmolog pot să mențină o vedere bună pe tot parcursul vieții.

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top