Osteopatia – medicina manuală
Osteopatia nu mai este demult o noutate în România. Instrumentele de lucru ale osteopatului sunt mâinile, capacitatea de a simți și înțelege dezechilibrele prin palpare, o bună abilitate de reprezentare a corpului și o excelentă cunoaștere a întregii sale anatomii. În momente de oboseală fizică extremă și tensiune mentală, să mergi la o ședință de terapie osteopată poate fi soluția salvatoare în urma căreia corpul tău se va simți mai flexibil, mai relaxat, mai echilibrat, mai aliniat.
Din ce în ce mai mulți oameni au început să apeleze la osteopatie și nu din curiozitate, ci pe considerente preventive. Osteopatia este o medicină non-invazivă, foarte mult studiată în occident, care are ca obiectiv reactivarea și îmbunătățirea funcționalității sistemului musculo-scheletal și a întregului corp, prin tehnici de mobilizare a articulațiilor, de relaxare a mușchilor și detensionare a sistemului fascial, obținându-se astfel optimizarea întregului corp, înainte ca acesta să ajungă să se îmbolnăvească! Osteopatia vizează trei mari ramuri: osteopatia craniană, osteopatia biomecanică (a sistemului locomotor) și viscerală (care pune în centru organele, viscerele corpului uman). Acest tip de medicină complementară integrativă, privește corpul ca pe un tot unitar funcțional complex, unde sistemele sunt interconectate și se influențează reciproc.
Cel mai adesea, oamenii merg la osteopat cu afecțiuni și dureri ale coloanei vertebrale, ale genunchilor și, în general, ale sistemului osteo-articular, dar nu exclusiv. Și chiar dacă pacientul se adresează osteopatului cu o problemă de coloană cervicală, de exemplu, se poate ca durerea pe care o acuză să se datoreze unor tensiuni musculare din zona cervicală sau unor disfuncții la distanță, care radiază aferent de la organele interne sau de la o biomecanică defectuoasă, de la o scolioză sau de la o problemă vasculară, digestivă, neurologică, neuroendocrină etc.
Citește articolul integral în ediția de mai a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.
Crescută la granița dintre România și Serbia, la confluența dintre două culturi, între două religii și vorbind trei limbi în casă, Delia Apostol-Hanzelik este o persoană deschisă și comunicativă, receptivă la noi provocări, mereu dornică de cunoaștere, cu o apetență deosebită pentru limbi străine și comunicare, literatură, teatru, medicină, psihologie și lucrul cu oamenii. Delia a urmat de-a lungul timpului mai multe direcții de formare de management și relașii publice la Universitatea de Medicină, FSJC și UNATC București. În prezent, este în proces de formare acreditată de psihoterapeut. Delia a călătorit foarte mult și a participat la multe formări și inițieri extracuriculare, din sfera medicinei complementare, naturiste și nu numai. În căutare de răspunsuri, a urmat cursuri de Qi-Gong, Medicină Energetică cu Donna Eden, Metoda Călătoria cu Brandon Bays, terapie florală Bach, cu formator acreditat de școala-mamă din Anglia, tehnici de eliberare emoțională EFT – metoda Matrix Reimprinting, practică tehnici de respirație conștientă după metoda lui Dan Brulé, tehnici de vizualizare și imagerie mentală, tehnici de meditație ghidată, dans energetic, Yoga, etc. Este formator și lector în diverse comunități de femei din România.