Osteoporoza – prevenție și tratament
Osteoporoza este o afecțiune degenerativă a sistemului osos, care înseamnă demineralizarea oaselor, consecința fiind fragilizarea acestora, în special a oaselor șoldului, coloanei vertebrale și cele de la încheieturi. Specialiștii susțin că pierderea masei osoase din osteoporoză reprezintă un factor de risc pentru fractură așa cum hipertensiunea este pentru accidentul vascular cerebral (AVC). Se estimează că în prezent peste 200 de milioane de persoane la nivel mondial sunt afectate de osteoporoză, în contextul creșterii speranței de viață și a tendinței crescute de îmbătrânire. Potrivit statisticilor, una din trei femei și unul din cinci bărbați peste 50 de ani se confruntă cu o fractură cauzată de osteoporoză, aceasta fiind prima manifestare a bolii, cu urmări precum scăderea calității vieții, chiar deces. Devine, deci, important să mergi din timp la controale pentru a depista osteoporoza în stadii incipiente și a primi tratamentul potrivit.
Care sunt cauzele și factorii de risc
Vârsta este principalul factor de risc în declanșarea bolii. Practic, oasele înseamnă un țesut viu, care se află în proces continuu de regenerare, în cadrul căruia organismul elimină osul vechi prin resorbție și îl înlocuiește cu unul nou. Însă, după 35 de ani, pierderea masei osoase se face mai încet decât înlocuirea și, pe măsură ce înaintezi în vârstă, oasele au o structură tot mai slăbită. Această degenerare crește masiv la menopauză (ca urmare a scăderii nivelului hormonului estrogen) în cazul femeilor și în jurul vârstei de 70 de ani la bărbați.
Alți factori de risc care determină osteoporoza sunt:
- Istoricul familial de osteoporoză (moștenirea genetică),
- Conformația mică,
- Greutatea sub limitele normale,
- Fumatul,
- Consumul exagerat de alcool,
- Aportul scăzut de calciu și vitamina D,
- Sedentarismul,
- Anumite medicamente (corticosteroizii, hormonii tiroidieni, anticoagulantele),
- Afecțiunile endocrine (hipotiroidism, hipertiroidism),
- Bolile reumatice (artrită reumatoidă, spondilită anchilozantă).
Este esențial să cunoști acești factori de risc pentru a lua măsuri de prevenire a osteoporozei sau a ține afecțiunea sub control înainte să se agraveze.
Cum știi că suferi de osteoporoză
Osteoporoza este considerată o boală silențioasă, deoarece nu vine cu simptome. Este posibil să observi că ai scăzut ușor în înălțime sau că hainele nu îți mai stau ca înainte. Totodată, în stadiile incipiente, unele semne pot fi retracția gingivală (gingiile se retrag și parte din dinte rămâne descoperit), scăderea forței cu care prinzi diverse lucruri, unghii fragile care se rup repede. Din păcate, în cele mai multe cazuri, afli că ai osteoporoză doar după ce suferi o fractură în urma unei căderi.
Diagnosticul osteoporozei
Pentru că boala este, frecvent, asimptomatică, singura metodă prin care medicul poate stabili diagnosticul de osteoporoză este recomandarea unui test simplu al densității minerale osoase (DMO) denumit DEXA. Acesta este similar cu o radiografie a oaselor încheieturii, șoldurilor sau coloanei vertebrale, dar folosește mai puține raze X. Este nedureros și durează între 10 și 30 de minute, însă oferă informații importante despre sănătatea oaselor. Ghidurile internaționale menționează repetarea anuală a acestei examinări după împlinirea a 50 de ani. Rezultatul DMO este măsurat în funcție de scorul T. Astfel, un scor T sub 1 este normal, iar un scor T peste -2,5 este considerat osteoporoză.
Consecințele și complicațiile bolii
Majore sunt fracturile la nivelul coloanei, încheieturilor sau șoldului, ca urmare a durerii cronice și a recuperării greoaie, la care se adaugă incapacitatea de mișcare (dizabilitate) pe termen lung. O fractură de șold implică repaus la pat pe o perioadă mare, aspect care crește riscul de formare a trombilor (cheaguri de sânge), pneumonie și alte infecții. Statisticile scot la iveală că o fractură de șold predispune la risc de deces în primele 12 luni de la traumatism.
Care sunt opțiunile de tratament
În lipsa tratamentului adecvat, osteoporoza se poate agrava, deoarece oasele se subțiază și crește riscul de fracturi. Tratamentul în cazul persoanelor diagnosticate cu osteoporoză au la bază tratamentul medicamentos (există în prezent medicamente de nouă generație, care țin în frâu deteriorarea oaselor), adoptarea unui stil de viață sănătos cu renuțarea la fumat, alimentație echilibrată care să includă minerale esențiale precum calciul, dar și vitamina D, care ajută oasele să absoarbă mai bine calciul din alimente. Nu în ultimul rând, este necesară mișcarea specializată, care îmbunătățește echilibrul și, astfel, reduce riscul de căderi.
În cadrul Clinicii Eliade avem pachete de recuperare medicală care au la bază exerciții ușoare pentru mobilizarea coloanei vertebrale, a articulațiilor și pentru tonifierea masei musculare în funcție de stadiul bolii. În completarea kinetoterapiei, vă propunem ședințe de dietologie, care reduc substanțial riscul de evoluție a bolii, precum și sfaturi fitoterapeutice pentru un stil de viață cât mai sănătos. Deoarece corpul nostru este un tot unitar și funcționăm pe cele patru paliere – fizic, energetic, emoțional și mental – Terapia Florală Bach vine în sprijinul persoanelor care trec printr-o astfel de schimbare metabolică și emoțională.
Vă așteptăm la Clinica Eliade, în Bd. Mircea Eliade, nr. 36, pentru a beneficia de servicii de calitate și profesioniste oferite de terapeuți specializați în medicina holistică!