Personalitatea anxioasa – psihologia nelinistiii
Cum sa ne purtam cu personalitatile anxioase
– Sa le inspiram incredere. Personalitatea anxioasa percepe lumea ca pe o masinarie ale carei componente nu-i sunt deplin cunoscute si ii scapa de sub control. Oricand se poate intampla o nenorocire. Trebuie ca macar in ceea ce ne priveste, sa stie ca se poate baza pe noi. Sa tinem minte cum ne-am inteles si sa respectam intelegerile, sa nu schimbam in ultimul moment planurile si sa nu disparem in ceata pentru mai lungi sau mai scurte perioade de timp.
– Sa le ajutam sa relativizeze. Acesta este un cuvant de aur si il veti intalni des in articolele privind personalitatile dizarmonice sau dificile. Ce se va intampla daca faptul de care se teme anxiosul chiar se va petrece? Care poate fi cea din urma si cea mai grava consecinta? Pas cu pas, isi va da seama ca lucurile nu pot fi chiar atat de grave. Un tren pierdut, o mancare arsa, o intarziere, o greseala… Lucrurile se pot repara, se pot recupera intr-un fel.
– Sa le indemnam sa ceara ajutor specializat. Daca anxietatea le afecteaza tonusul si viata, in general, nu trebuie sa suporte. Mai intai, trebuie sa constientizeze ca este ceva nefiresc la mijloc, apoi sa se convinga ca viata lor ar putea fi mai buna, asa cum este a celor care nu au aceasta problema, anxietatea. Urmatorul pas este sa mearga la un psihoterapeut care fie va incepe o psihoterapie, fie il va indruma pe anxios catre medic.
– Sa ne lasam subjugati. Desigur, din afectiune si compasiune, am putea sa ne comportam asa cum ni se cere: linistitor, prevenitor, ascunzand o multime de riscuri si adevaruri neplacute. Dar nu va fi niciodata deajuns. Anxietatea isi face loc si in cele mai sigure situatii. In plus, daca manevrele noastre linistitoare vor fi descoperite, atunci toata increderea se spulbera si anxiosul se va nelinisti si mai tare in viitor.
– Sa le luam prin surprindere. Pentru un om cu personalitate anxioasa, surpriza = sperietura. Daca incepi o fraza cu „Hai sa-ti spun ceva!”, el se va gandi imediat ca e o veste proasta. Dar sa-i spui: „Maine plec la Paris.”?! Atunci isi va face toate scenariile catastrofale posibile: poate, de fapt, ai o problema, poate esti bolnav si te internezi, poate te duci undeva, cu cineva cu care n-ar trebui sa fii… Si cum sa pleci asa, peste noapte, la Paris? Cu ce? Cu trenul? Ore intregi in tren, curent, bagaje – daca le pierzi? Cu avionul? Cu ce companie? E sigura? Asa ca mai bine il pregatatim din timp, pe cat posibil. Nici intr-un caz nu trebuie sa-i propunem sa faca ceva la care n-a avut suficient timp sa se gandeasca, un lucru nepregatit suficient si ale carui riscuri sa nu fi fost analizate si indepartate din timp.
– Sa le impartasim propriile noastre nelinisti. Asta ar mai lipsi – sa se incarce cu niste spaime asupra carora chiar nu poate avea niciun control. Ar fi, pe de alta parte, o confirmare a nesigurantei generale in care el socoteste ca traim. Nimeni si nimic nu mai e sigur si de nadejde! Si, in general, nu e bine sa le facem zilnic darea de seama a nenorocirilor tip „Jurnalul de la ora 5”. (Ce diferenta culturala: la englezi, ora 5 este ora ceaiului.) Este oricum dezagreabil, dar pentru anxios poate sa aduca si „deliciul” unei depresii.
Prudent si prevazator, anxiosul are calitatile lui care ne pot fi utile. Important este sa nu ajunga la disconfort nici pentru el nici pentru cei din jur.
Alte tipuri de personalitati dizarmonice
Personalitatea paranoica
Personalitatea dependenta
Personalitatea anxioasa
Personalitatea histrionica
Personalitatea narcisica
Personalitatea depresiva
Personalitatea pasiv-agresiva
Personalitatea obsesionala
Text: Mihaela Serea, pe baza lucrarii „Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile” de François Lelord si Cristoph André, Editura Trei, 1998, 2003
Foto: dreamstime.com