Cum sa ne aranjam parul vara
Vara te inspira si simti nevoia sa te reinventezi? Vrei o schimbare de look, sa iti aranjezi parul conform tendintelor sezonului sau, pur si simplu, cum iti sta cel mai bine? Hair stylist-ul Adrian Perjovschi ofera cateva sfaturi pentru a simplifica coafarea, mai ales cand avem doua „maini stangi“ si zero inspiratie.
Forma fetei si tunsoarea
Tunsoarea o alegem in functie de fizionomia fetei (ovala, rotunda, patrata), intrucat parul reprezinta un accesoriu cu care cream o imagine cat mai armonioasa.
Elementele definitorii de tip breton, bob, filat se aleg si in functie de trasaturi. Coafura completeaza linia tunsorii si se alege tot in functie de tipul fetei, precum si de personalitatea noastra.
Pentru fata ovala putem crea volum in lateral, pentru a diminua efectul de forma alungita. Se evita volumul in partea de calota, ba chiar se alege o nuanta mai inchisa in top si deschisa in laterale, pentru echilibru.
In cazul fetei rotunde, optam pentru o tunsoare mai lunga tocmai pentru a alungi fata, iar pentru un rezultat special putem face degradeuri pornind de la nivelul pometilor.
Accentul se pune pe partea deschisa, acolo unde atragem lumina. In cazul fetei cu forma patrata sau cu un maxilar proeminent, alegem tunsori cu carare intr-o parte sau cu breton asimetric, fie scurt sau lung. Astfel, echilibram look-ul si ne jucam cu volumele.
Culoare rezistenta
In primul rand, trebuie sa folosim o vopsea de par profesionala, deoarece este mai concentrata in pigmenti si are ingrediente mult mai bune.
Procesul de vopsire trebuie facut cat mai corect, adica, la inceput, radacina, si apoi reimprospatata culoarea pe lungimi, prin emulsie, folosind tipul de oxidant adecvat.
Poti pastra culoarea timp indelungat daca ai grija de sanatatea firului de par, folosind cele mai bune produse recomandate pentru tipul tau de par (fir subtire, gros, usor casant, degradat). Nu uita nici de protectia UV, de spalatul si coafatul corecte.
Greseli frecvente
Vopsitul acasa fara recomandare, utilizarea produselor de par gresite, uscarea agresiva cu foenul – nu trebuie sa insistam pe mesa de par cu aerul prea fierbinte.
Oxidantul necorespunzator degradeaza chimic parul, il deshidrateaza, iar coafatul prost facut arde parul, il topeste si, de aici, aspectul deteriorat, matuirea culorii, pierderea elasticitatii si a luciului.
Timing
Tunsul varfurilor este recomandat maximum o data la doua-trei luni; astfel, inlaturam varfurile imbatranite si deteriorate, ajutand parul sa creasca mai repede (eliminam partea bolnava, pe unde se pierd toti nutrientii care ar trebui sa il hraneasca).
Dupa ce am spalat parul, uscarea este recomandata intotdeauna (temperatura medie a feonului), intrucat apar multe probleme daca lasam radacina umeda.
Schimbarea totala de look
Pentru asta, trebuie sa apelam la un specialist, sa stim ce ne dorim sa devenim, dar sa dam dovada si de flexi bilitate si deschidere.
Multe persoane vin la salon cu o referinta si doresc sa arate exact ca in poza, chiar daca nu le va sta bine, nu sa adapteze schimbarea respectiva pentru a le fi potrivita lor.
Este indicat ca transformarea sa nu fie determinata de o depresie sau o stare de anxietate. Trebuie sa ne-o dorim doar pentru a ne imbunatati imaginea, iar atunci tinem cont de anotimp pentru alegerea culorii (anotimpuri calde – culori deschise, anotimpuri reci – nuante inchise), de lungimea parului, de forma fetei, de culoarea ochilor si, desigur, de tendintele sezonului respectiv.
In functie de varsta
Odata cu inaintarea in varsta, se recomanda tunsorile cat mai scurte si aranjatul natural. Se aleg nuante deschise pentru ca ascund mai bine firele albe si nu scot in evidenta ridurile, precum nuantele inchise. Parul mai scurt intinereste, este mult mai practic si da un aer fresh.
Buclele
Buclele nu sunt potrivite oricarei fizionomii, iar anul acesta se poarta buclele cat mai lejere, naturale. Asadar, evitam buclele prea definite, altfel obtinem o coafura ridicola, nu una spectaculoasa.
Persoanelor supraponderale nu le recomandam buclele, deoarece dau un surplus de volum. Pentru acele bucle lejere, seducatoare, de parca am iesit din apa marii si parul s-a uscat natural, daca nu avem cum sa ajungem la mare, aducem marea la noi aplicand pe par produse care contin sare si dau aspectul de beach waves.
Se aplica produsul pe parul umed si il lasam sa se usuce liber sau il prindem, pana cand se usuca si produsul respectiv isi face singur treaba. Bineinteles, mai trebuie si putina indemanare, dar este o coafura care se poate realiza foarte usor.
Bretonul
Bretonul se va purta tot timpul, difera doar forma acestuia si perioada aleasa. De obicei, bretonul se poarta din toamna pana in primavara, atunci cand temperaturile nu sunt prea ridicate.
Vara nu este tocmai usor de purtat, caci ne transpira pielea capului, fruntea si se irita tenul. Daca avem de ascuns anumite riduri sau pur si simplu se potriveste fizionomiei, alegem un breton gros sau subtiat, usor asimetric, ba chiar cu carare pe mijloc.
Coafuri estivale
Pe timpul zilei, prindem parul si alegem un poney tail ridicat sau acel coc de balerina in varful capului, dar mai stilizat.
La evenimentele speciale sau seara, purtam parul desfacut, usor ondulat, acel aspect de plaja, cu cateva accesorii sau impletituri.
Ingrijire specifica
Pe timp de vara, este necesar sa folosim protectie solara pentru ca soarele decoloreaza si usuca parul, iar produsele din gama respectiva, cu protectie solara, pot acoperi de la sampon pana la produsul de styling.
La plaja, in timpul expunerii la soare, incearca sa folosesti masca: de la caldura, cuticula se deschide si produsul patrunde in profunzime, actionand ca un tratament.
Tips&tricks
Vrei un volum natural? Usuca-ti parul cu capul in jos! Foloseste bigudiuri mari pentru a-i da parului o miscare usoara, lejera si, mai ales, foloseste intotdeauna produse cu protectie termica. Un par degradat niciodata nu va arata bine si nu va fi usor de aranjat.
Adrian Perjovschi este hair stylist la Jovsky Studio, specialist in transformari radicale de look, www.jovsky.ro, str. Virgil Madgearu, nr. 27, 0766.568.759.