Now Reading
Pro si contra homeopatie

Pro si contra homeopatie

Revista Psychologies

Iata doua viziuni, deopotriva competente si argumentate, ce apartin unor medici cu pareri opuse despre homeopatie. Concluzia urmeaza sa o deduceti voi, cititorii.

 

Psychologies: Care sunt rezultatele cunoscute ale homeo­patiei? Este ea eficienta?

Dr. Razvan Trascu: Datele de care dispun (opinii publicate in reviste medicale prestigioase), nu m-au convins de valoarea homeopatiei in practica medicala.

Cred ca cel mai amplu material peste care am dat pe tema homeopatiei dateaza de prin 2002, perioada in care inca eram student.

Este o meta-analiza publicata de Ernst in British Journal of Clinical Pharmacology ce concluzioneaza ca „cele mai bune dovezi clinice legate de homeopatie, pana in prezent, nu permit elaborarea unor recomandari pozitive legate de aplicarea acesteia in practica medicala“.

De ce este atat de raspandita? Pentru ca este extrem de profitabila. Poate ca cel mai elocvent studiu este unul publicat anul acesta de un colectiv din Germania, tara in care homeopatia este foarte populara.

Studiul a aratat ca „pacientii care au recurs, pe langa ingrijirile alopate, la tratament homeopat, au suportat costuri mai mari, comparativ cu cei care au primit strict ingrijiri alopate“ (Julia K. Ostermann: Can Additional Homeopathic Treatment Save Costs?).

Merita mentionat ca studiul a fost bazat pe observarea a peste 40.000 de pacienti, deci un numar semnificativ statistic.

 

Dr. Anca Mihalcea: Homeopatia este o metoda de tratament care are la baza principiul similitudinii.

Acest principiu a fost observat si descris inca din Antichitate de catre Hipocrat si formulat si experimentat la sfarsitul sec. al XVIII-lea de Samuel Hahnemann, parintele homeopatiei.

Principiul similitudinii sustine proprietatile toxice sau terapeutice ale aceleiasi substante, in functie de doza.

Concret: o substanta care in doze ponderate provoaca un ansamblu de manifestari, denumite patogenezie in cazul omului sanatos, in doze extrem de mici, infinitezimale, vindeca acest ansamblu de manifestari in cazul omului bolnav.

Simplu spus, aceeasi substanta, in doze mari, produce o boala unei persoane sanatoase, iar in doze foarte mici vindeca aceasta boala.

Principiul similitudinii este legat de notiunea de infinitezimalitate (doze extrem de mici), de observatia efectelor toxicologice ale substantelor si de individualizarea sau particularizarea tratamentului.

Substantele folosite sunt remedii sau medicamente homeopate si sunt inregistrate in Farmacopeea Europeana si autorizate de Ministerul Sanatatii in tarile unde se practica homeopatia.

Procesul de fabricare a medicamentelor homeopate este laborios, pornind de la tincturi sau triturate vegetale, minerale sau animale, si respecta principiul infinitezimalitatii – doze extrem de mici si progresiv tot mai mici – si al dinamizarii (agitare ritmica si repetata.

In ultimii zece ani, au aparut studii stiintifice conduse de virusologi, imunologi si fizicieni, unii dintre ei laureati ai Premiului Nobel, care sustin efectul medicamentului homeopat prin teoria apei structurate.

 

In ce probleme este mai eficienta si unde nu e deloc?

Dr. R. T.: Din informatiile mele, niciun remediu homeopat nu si-a demonstrat superioritatea din punct de vedere clinic comparativ cu efectul placebo.

Dar mintea umana este uimitoare: atunci cand un om este convins ca un preparat ii face bine, se pot observa si cuantifica efecte asupra organismului, efecte pe care noi, medicii, le denumim „efect placebo“.

Cum spune o buna prietena: „Cu mintea noastra, ne putem face bine sau rau“. Efectul placebo este imbunatatirea masurabila, observabila sau care se resimte asupra sanatatii, care nu se atribuie unui tratament real in desfasurare.

Eventualele efecte pozitive observate sunt, dupa parerea mea, bazate pe o combinatie de experiente si expectatii cu tenta pozitiva, nejustificate uneori, alteori poate justificate stiintitic – dar, in situatiile din urma, fiind efecte pozitive episodice, contextuale.

Administrarea tratamentelor complementare, bazate pe remedii homeopate ajuta prin insuflarea unor sentimente pozitive, de incredere in fortele proprii si in priceperea medicului.

Starea de spirit pozitiva pe care o poate avea pacientul, ducand la o mai judicioasa gestionare a bolii, per ansamblu.

Este, poate, momentul cel mai oportun pentru a reevalua in medicina alopata, academica, importanta exercitarii empatiei, compasiunii, afectiunii chiar de catre medicul curant.

Se obtine astfel ameliorarea starii de sanatate prin aceleasi parghii si mecanisme care tin de puterea mintii umane si a starii de spirit pozitive.

 

Dr. A. M.: Homeopatia este practicata in clinici sau spitale in Anglia si in India, unde se abordeaza probleme acute sau cronice de orice natura medicala.

Didactic, vorbim de boli, dar, de fapt, homeopatia trateaza oameni, nu diagnostice.

Aceeasi boala poate avea numeroase variante de tratament, iar alegerea se face de la caz la caz, in functie de caracteristicile persoanei respective si, implicit, ale bolii in cauza.

Exista remedii constitutionale care se adreseaza persoanei in totalitate (teoretic, orice remediu, nu doar cele considerate mari si cunoscute, poate fi, pentru cineva, remediu constitutional) si remedii conjuncturale sau situationale, care ajuta in diverse momente ale vietii.

Exemple ar fi: pentru lovituri – Arnica montana, Bellis perenis, Hypericum sau pentru arsuri – Causticum, Apis, Phosphorus.

Pentru socuri emotionale – Ignatia, Natrum muriaticum, Magnesia carbonica, Aconitum, iar pentru nastere – Arnica, China, Caulophyllum.

Pentru disgravidie – Ignatia, Sepia, Tabacum, in alaptare – Prolactinum, Ricinus, Phytolacca, iar pentru adaptare la diverse situatii de stres cronic – Argentum nitricum, Kalium Phosphoricum.

Raspunsul la tratament este variabil, in functie de nivelul de sanatate si de reactivitatea sistemului imunitar.

Copiii reactioneaza imediat, de cele mai multe ori, iar cel mai greu raspund persoanele slabite imunitar, cu multiple afectari functionale de organ, cronic intoxicate cu tutun, medicamente sau aditivi alimentari.

Sunt voci care contesta homeopatia, prin prisma faptului ca remediile homeopate sunt simple substante diluate, inactive chimic, deci placebo.

Doar ca remediile sunt fabricate prin diluare si dinamizare succesiva, nu doar prin simpla diluare.

Procedeul de dinamizare modifica structura apei, astfel incat informatia din solutiile initiale se pastreaza in dilutiile foarte inalte (virusologul Luc Montagnier publica, in 2010, observatia ca semnalele electromagnetice ale secventelor de ADN viral si bacterian se mentin in solutiile inalt diluate).

Din practica medicala de zeci de ani in clinici de pediatrie si veterinare din Anglia, Austria, Franta, Belgia si India, reiese ca tratamentul homeopat este eficient atat in situatii acute, cat si cronice, copiii si animalele nefiind influentati mental de (non)placebo.

Prescrierea unui remediu se face pe baza unei anamneze (o discutie amanuntita), care urmareste caracteristicile fizice, mentale si emotionale ale persoanei intervievate.

In acest fel, se individualizeaza tratamentul, iar omul este abordat holistic, cu toate particularitatile sale. Se merge dincolo de diagnostic si se caracterizeaza in detaliu problemele, iar aceste caracteristici trebuie sa se regaseasca in tabloul remediului.

Urmarirea in timp a pacientului este esentiala si confirma alegerea corecta a remediului corespunzator, mai ales in situatiile acute.

 

Sunteti un adept al homeopatiei? O recomandati pacientilor dvs.?

Dr. R.T.: Personal, nu sunt adeptul homeopatiei, nu am recurs niciodata la remedii homeopate si nici nu am recomandat niciodata, niciunui pacient, remedii homeopate.

N-as vrea, insa, sa intelegeti ca am o atitudine ostila fata de homeopatie, fata de practicienii homeopatiei sau fata de pacientii care recurg la remedii homeopate.

Pur si simplu, nu cred in efectele acesteia, nici pozitive, nici negative. Practicienii sunt responsabili pentru actiunile lor (sau cel putin asa imi place sa cred), asa cum si eu raspund pentru actul medical pe care il desfasor.

Pe de alta parte, fiecare om este liber sa isi aleaga propriile crezuri; daca un pacient imi cere parerea vizavi de homeopatie, imi explic pozitia si ii accept decizia.

Sunt impotriva renuntarii la tratamentele alopate (la asa-numita medicina conventionala), atunci cand tratamentul este necesar, atunci cand a fost recomandat de un medic.

Indiferent daca pacientul renunta la tratament pur si simplu sau renunta in favoarea vreunui tratament alternativ.

Nu vad insa niciun rau in asocierea tratamentului homeopat cu cel conventional, deoarece, cum spuneam si mai inainte, nu cred ca homeopatia are vreun efect – nici pozitiv, nici negativ.

 

Dr. A. M.: Prefer tratamentul homeopat pentru ca se adreseaza holistic omului, tinand cont de toate aspectele, si pentru ca nu are efecte adverse, atat timp cat este corect aplicat.

De multe ori, apar situatii in care alte metode sunt mult mai putin eficiente pe termen lung (de pilda: dermatite, durere artrozica, migrene, enurezis, pavor nocturn sau cosmaruri).

 

In ce probleme recomandati clar medicina alopata?

Dr. R. T.: Medicina alopata ar trebui sa faca parte din viata fiecaruia dintre noi, in orice clipa. Pentru ca, respectand principiile acesteia, fiecare din noi ar trebui sa invete, inainte de orice, sa previna boala, sa invete cum sa ramana sanatos.

Secundar, cand totusi ne imbolnavim, recomand de fiecare data consultarea unui medic: semne aparent minore de boala pot fi, de fapt, semne timpurii ale unor boli grave.

Si, este iara,si esential aportul medicului, care are o viziune complexa asupra modului in care functioneaza organismul uman in redobandirea starii de sanatate sau, in cel mai defavorabil caz, in incetinirea bolii.

Nu trebuie uitat insa ca medicul poate pune cel mult diagnosticul corect si sa recomande cel mai bun tratament: depinde in ultima instanta de suferind sa aplice cele invatate de la medic.

O buna comunicare cu medicul, intelegerea corecta a principiilor de tratament si o atitudine pozitiva sunt elementele-cheie in succesul terapeutic.

 

Dr. A. M.: Homeopatia nu exclude alte terapii, inclusiv alopatia, si fiecare caz trebuie corect evaluat si investigat, inclusiv ca prognostic pe termen lung.

Recomand tratament alopat in urgente chirurgicale de orice natura (fracturi, traumatisme majore, cancer operabil, apendicita, sarcina complicata, malformatii operabile), in afectiuni psihiatrice severe (schizofrenie, psihoze, depresie severa) sau in urgente medicale.

De asemenea, in situatiile in care viata este repede pusa in pericol, de tip infarct miocardic acut, accident vascular cerebral acut, ischemie acuta periferica, insuficienta cardiaca decompensata, tromboza venoasa profunda, edem Quinque, pneumonii, tuberculoza, abcese de organ.

In cazurile chirurgicale, homeopatia poate fi doar adjuvanta, prin remedii specifice, care controleaza sangerarea si durerea, ajuta cicatrizarea si amelioreaza efectele anestezicelor postoperator.

Homeopatia este o metoda de tratament extrem de utila, cu largi aplicatii, dar este foarte important sa i se cunoasca bine limitele, mai ales cand trebuie salvata viata cuiva.

Omul trebuie sa ramana mereu in centrul oricarei metode de tratament, indiferent de convingerile medicului sau ale pacientului. Homeopatia are limite, ca orice alta metoda de tratament.

Eficienta este minima atunci cand rezervele functionale ale organelor sunt reduse de boli multiple asociate, de tratamente indelungate cu imunosupresoare, de abuz cronic de alcool sau de epuizare fizica.

Este limitata si in cazul bolilor degenerativ-progresive, cum ar fi cancerul, artrozele avansate, ciroza hepatica, insuficienta cardiaca de clasa inalta, diabetul complicat, boli autoimune avansate.

Rezultate foarte bune se obtin in afectiuni alergice precum rinite, astm bronsic, dermatologice precum acnee, dermatite, foliculite sau digestive precum colopatii functionale, gastro-duodenita, ulcere, hemoroizi, disfunctii biliare.

Rezultate bune exista si in afectiuni cardiovasculare (varice, tulburari de ritm cardiac, hipertensiune recent instalata, necomplicata, angina pectorala stabila re­cent instalata articular).

Deopotriva este eficienta in contracturi musculo-li­­gamentare, periartrite, traumatisme fara lezarea in­tegritatii osoase sau ligamentare, artroze la debut, lombosciatica nonchirurgicala; pediatrie; sarcina, probleme menstruale, tulburari de somn, tulburari anxioase.

Homeopatia este interesanta in situatii in care tratamentele alopate nu pot fi administrate timp indelungat – de exemplu, antiinflamatoare in artroze, migrene, dureri neuropate, antibiotice pentru infectii recurente sau in cazuri particulare: sarcina, alaptare, copil mic, glaucom, etc.

 

Razvan Trascu este medic de familie

www.trascu.ro

Anca Mihalcea este medic specialist Geriatrie-Gerontologie, Homeopatie, Acupunctura

A consemnat Iuliana Alexa

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top