Qi: energia este in noi
Stres, boli, depresie… Pentru medicii chinezi, sanatatea – fizica si mentala – depinde de suflul vital numit „qi“ si de buna lui circulatie. Cum se poate pastra aceasta? Prin acupunctura, masaj, qi gong sau o alimentatie echilibrata, in functie de anotimp.
Te-ai gandit vreodata daca este acelasi lucru sa mananci rosii vara sau iarna? Probabil ca nu anotimpul este cel care dicteaza meniul tau zilnic, dar pentru medicii chinezi, a alege alimentul sau activitatea fizica potrivita la momentul potrivit este fundamental pentru sanatate. Caci, pentru ei, totul se rezuma la un singur cuvant: „qi” – energia considerata fundamentul vietii.
Cum ar putea fi descris qi? Imagineaza-ti universul inainte de bing-bang: o bula de energie microscopica si infinita, materiala si imateriala, un concentrat al vietii care poarta in el nucleul oricarui lucru trecut si viitor. Pe scurt, o „energie primordiala”, un „suflu de viata” prezent pretutindeni, atat in fiinte, cat si in lucruri.
In China, aceasta notiune este atat de importanta, incat atunci cand o bicicleta este stricata, se spune ca qi-ul bicicletei a murit. Ideea generala ar fi ca toate functiile fiziologice depind de circulatie. Daca aceasta este fluida si armonioasa, inseamna ca sanatatea – fizica si morala – este buna. In schimb, daca este blocata si dezechilibrata, consecintele sunt stresul, bolile si depresia.
Yin si yang: gaseste-ti echilibrul
Qi se manifesta mai intai sub forma a doua forte complementare si opuse, faimoasele „yin” si „yang”: feminin (sumbru, frig, profunzime, interior, gol) si masculin (lumina, caldura, vara, exterior, plin). Unul nu functioneaza niciodata fara celalalt si fiecare contine in el esenta celuilalt.
Astfel, fiecare om, oricat de puternic ar fi, are intotdeauna o parte feminina, asa cum fiecare femeie are partea sa masculina. Pentru un medic chinez, daca o femeie este sterila, este pentru ca ea este „yin-yin” si ii lipseste partea de yang care sa-i permita sa dea viata. Pentru ca circulatia qi sa fie armonioasa, trebuie, asadar, sa incepi prin a gasi in interiorul tau echilibrul acestor doua forte complementare.
Deblocheaza energia cu ajutorul acelor
Conform principiilor medicinei chineze, atunci cand qi este blocat, tratamentul cu acupunctura il poate ajuta sa se deblocheze. Punand ace pe punctele specifice, acupunctorul va armoniza fluxul lui qi, ca si echilibrul yin-yang. Acolo unde exista blocaje, se instaleaza durerea si, pentru a intelege mai bine, poti face experienta chiar tu.
Apasa cu un deget pe orice punct al bratului. Daca nu simti nimic, atunci totul este in regula; daca insa, continuand sa apesi, incepi sa te simti rau, inseamna ca undeva energia se blocheaza. Acela este un punct de acupunctura. O alta tehnica adesea folosita pentru deblocarea energiei vitale este moxibustia. Acupunctorul asaza un mic con de pelin pe o bucata fina de ghimbir proaspat, in locul unui punct „rece” de acupunctura. Odata aprinsa, moxa produce caldura care imprastie yin-ul (rece) si tonifica yang-ul (cald).
Din varful degetelor
O tehnica mai putin precisa decat un ac, dar foarte eficienta, este masajul. Medicii au descoperit acupunctura prin puterea masajului, acum cateva mii de ani. Considerat o practica medicala aparte si foarte intalnit in tratarea numeroaselor afectiuni in spitalele din China, masajul oriental consta, in principal, in tehnici de relaxare. Diferenta dintre un practician occidental si unul chinez consta in faptul ca, in timp ce primul se refera la circulatia sangvina, cel de-al doilea vorbeste despre circulatia energiei qi.
Un maseur experimentat poate nu doar sa simta fluxul lui qi in varful degetelor, dar si sa-l vada. Tehnica masajului are doua avantaje. In primul rand, relatia umana: la inceput, terapeutul executa miscari bl¥nde pentru stabilirea diagnosticului. Ulterior, masajul devine din ce in ce mai apasat, indic¥nd prezenta atenta a practicianului. Al doilea atu pe care il prezinta masajul este ca, in unele cazuri, subiectul isi poate aplica singur tratamentul.
Exista o serie de gesturi simple care permit armonizarea energiei, echilibrul yin-ului, fluidizarea qi-ului de-a lungul bratelor, picioarelor sau fetei pentru alungarea durerilor de cap, linistirea spiritului, imbunatatirea digestiei sau scaderea febrei. Pentru alinarea migrenei, de exemplu, pune-ti degetul mare de la mana dreapta pe cotul mainii stangi si maseaza intai la margine, apoi in mijloc. Trece-ti apoi de treizeci de ori degetele prin par, masand craniul, pentru a activa circulatia sangvina.