Răceală sau alergie? Care sunt diferențele și ce analize sunt recomandate
Nu este întotdeauna ușor de făcut diferența între simptomele răcelii și simptomele alergiei, iar unul dintre motive este legat de faptul că fiecare organism este diferit, așadar și simptomele sunt diferite. Explicăm, în acest articol, cum se manifestă cele două afecțiuni și cum se stabilește diagnosticul.
Ce este răceala vs ce este alergia?
Răceala este declanșată de un virus. Atunci când virusul pătrunde în organism, sistemul imunitar reacționează și încearcă să-l elimine. Simptomele pe care le resimte pacientul sunt o consecință a acestei încercări a organismului de a anihila agentul patogen. De cele mai multe ori, organismul își revine în câteva zile, dacă nu este vorba despre gripă (în acest caz, ameliorarea simptomelor durează mai mult).
Alergia este în principal o reacție normală pe care organismul o are față de o substanță obișnuită, care nu ar trebui în mod normal să reprezinte o problemă pentru organism. În cazul alergiei, termenul corect din literatura de specialitate este „hiperreactivitate a sistemului imunitar”, pentru că reacția pacientului în cazul alergiei este consecința faptului că organismul identifică greșit o substanță cu care a intrat în contact. Spre deosebire de răceală sau de gripă, alergia nu este contagioasă, dar simptomele sunt foarte asemănătoare: nas înfundat, strănut.
Există o formă de alergie foarte asemănătoare cu răceala, se numește rinita alergică (febra fânului). Dacă alergia nu este tratată adecvat și la timp, poate evolua către astm (o afecțiune care se manifestă prin dificultate în respirație și respirație șuierătoare).
Cum se manifestă răceala/ Cum se manifestă alergia
În mod normal, simptomele răcelii ar trebui să se amelioreze în mai puțin de 7-10 zile sau mai mult, în cazul virozelor mai severe cum este gripa. Este important de știut că răceala este contagioasă și îi afectează pe adulți și pe copii, deopotrivă. Răcim atunci când în apropierea noastră cineva bolnav tușește sau strănută.
Cel mai adesea, răceala se manifestă prin:
- dureri la nivelul mușchilor;
- durere la nivelul capului;
- durere în gât;
- febră;
- transpirație.
La rândul ei, alergia respiratorie poate să afecteze diverse părți ale corpului:
- nasul;
- ochii (conjunctivită alergică);
- plămânii (se poate declanșa astmul bronșic);
- foarte rar pielea (urticarie de contact aeropurtată).
Mâncărimea ochilor, jena din gât sau respiraţia șuierătoare sunt simptome care se manifestă și la răceală și la alergie, dar de obicei sunt mai frecvente sau mai persistente în cazul alergiilor. Rinita alergică, cea mai frecventă alergie, se manifestă mai ales puternic dimineața, dar asta nu înseamnă că simptomele nu se manifestă și pe parcursul zilei sau nopții. Dacă simptomele acestea se manifestă constant pe durata anului, înseamnă că este vorba despre rinita alergică persistentă.
Cum se stabilește diagnosticul de răceală/ cum știm că este vorba despre alergie
Cum se stabilește diagnosticul de răceală
De cele mai multe ori tratăm răcelile ușoare acasă, fără să consultăm medicul. Dacă totuși ajungem la medic pentru o răceală mai puternică, medicul va face anamneza (adică se va interesa de simptomele pacientului) și va face examenul fizic. Este posibil ca medicul să examineze starea gâtului (mai ales dacă pacientul se plânge de dureri), dar și fosele nazale.
Cum se stabilește diagnosticul de alergie
Diagnosticul în cazul alergiilor este mai dificil de pus. Numai medicul specialist în alergologie este cel care poate pune diagnosticul de alergie, în urma anamnezei și a unor teste specifice. Testele pe care le poate recomanda medicul sunt:
Teste cutanate/ prick
Pielea pacientului este înțepată uşor cu ajutorul unei lanțete speciale, după aplicarea picăturilor cu alergen. Dacă pacientul este alergic, zona se va înroși şi, în locul unde s-a aplicat înţepătura, se produce un edem uşor, asociat cu prurit local.
Teste de sânge (serologice)
Se apelează la aceste teste în cazul pacienților la care testarea cutanată este contraindicată: sensibilitate crescută a pielii (dermografism), leziuni cutanate pe zona de testare (traumatism, leziuni de grataj, etc.), primesc tratament cu antialergic.
În concluzie, există 3 deosebiri majore între răceală și alergie:
- perioada în care se manifestă simptomele: dacă simptomele se manifestă recurent în aceeași parte a anului înseamnă că, cel mai probabil, este vorba despre alergie.
- declanșare: în cazul răcelii, simptomele apar unul după altul, după care se agravează, iar apoi se ameliorează. În cazul alergiei, simptomele se manifestă în același timp și rămân constante ca intensitate pe durata întregului episod de alergie.
- durata: răceala durează de obicei cam o săptămână, iar ameliorarea se face cu multă odihnă. Alergiile pot dura mai mult sau mai puțin și se ameliorează atunci când este îndepărtat alergenul cu care organismul a intrat în contact.