Now Reading
Regaseste somnul de vis

Regaseste somnul de vis

Revista Psychologies

In afara cazurilor de insomnii veritabile, apnee ale somnului sau sindromul picioarelor fara repaus, multi dintre noi raman cu acest ,,sentiment“ ca am dormit prost.

 

,,Sa dormi bine inseamna sa te trezesti fara simptome, bucuros si gata sa infrunti o noua zi“, aminteste doctorul Jaime Haim Bendayan. „Reparand organismul si psihicul, un somn bun ne reduce vulnerabilitatea biologica si sociala“.

Cautand printre propunerile foarte simple pe cele care ti-ar conveni mai mult, este posibil sa regasesti un somn… de vis. Incearca acum!

Metode pentru somn

Alunga-ti gandurile inutile. In momentul in care te culci, emotiile acumulate in timpul zilei incep sa iasa la suprafata. ,,Sa iti ia sa adormi mai mult de 45 de minute adesea reprezinta un semn de anxietate, in timp ce trezirile precoce (la ora 4 sau 5 dimineata) tradeaza o stare de deprimare“, explica Sylvie Rousseau. Solutia: alunga-ti gandurile inutile.

Vizualizeaza culorile curcubeului. Cu ochii inchisi, gandeste-te la rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, violet, apoi la alb. Pentru fiecare dintre aceste culori, imagineaza-ti o camera inundata de fascicole de lumina care trec prin perdelele colorate. Acest exercitiu obliga spiritul sa se concentreze asupra momentului prezent.

Abandoneaza calculatorul. Cautarile pe internet, chat-ul sau jocurile stimuleaza activitatea mentala, iar lumina ecranului perturba cersul intern stimuland terminatiile nervoase vizuale. |n schimb, televizorul, mai pasiv si indepartat de ochi, are un efect de somnifer… pana ce un sunet mai puternic te trezeste. Asadar da volumul la minim.

Incearca sistemul sounder sleep. Aceasta tehnica de autodestindere se bazeaza pe respiratii si mici miscari delicate inspirate din yoga, qi gong, meditatie si metoda Feldenkrais.

Regleaza-ti temperatura. Vigilenta si temperatura corporala sunt la apogeu spre ora 17. Apoi amandoua scad pana la punctul minim intre 3 si 5 dimineata. In caz de agitatie ajuta-ti corpul sa se racoreasca si adormirea va fi facilitata.

Indrazneste sa faci un dus rece (metoda Kneipp). Potriveste apa la 10-15ºC, apoi tine jetul la 15 centimetri departare de piele, urcand de la picioare catre trunchi. Timpul de expunere variaza de la doua secunde la zece minute, in functie de reactia corpului tau. Inainte de a te baga in pat rezista tenta-
tiei unei bai calde, deoarece mareste temperatura corpului si perturba procesul de adormire. Este mai bine sa faci un dus la inceputul serii, inainte de cina.

Uita de sport dupa ora 19. Un consum fizic intens (fitness, jogging etc.) starneste activitatea metabolica si musculara, ceea ce produce caldura. In plus, deregleaza mecanismele fiziologice. Ideal: o activitate dimineata, la lumina zilei, pentru sincronizarea ceasului biologic.

Dormi cu… sosete. Picioarele reci sunt simptomul unei circulatii proaste. |ncalzirea lor permite dilatarea vaselor de sange, utile corpului pentru a se linisti.

Elibereaza tensiunile. „Trebuie sa eviti sa-ti obosesti si mai mult organismul seara, fiind deja epuizat dupa o zi intreaga“, recomanda James Haim Bendayan. In schimb, pentru eliberarea tensiunilor trebuie sa te ocupi de el cu blandete, pregatindu-l pentru somn.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top