Regaseste somnul de vis
Maseaza-ti picioarele uscate… uleiul sau crema aluneca si fac ca punctele de reflexologie sa fie mai dificil de gasit. Picioarele concentreaza terminatiile nervoase ale intregului corp. Zaboveste cinci minute asupra degetelor, prin excelenta zona de destindere. Traseaza o linie urcand cu degetul mare de la mana si coborand cu ajutorul aratatorului. Incepe cu exteriorul degetului mare.
Qi gong inainte de culcare. Stai in picioare si observa-ti senzatiile. Inspira, ridica-ti lent bratele pe lateral desenand un cerc si uneste-ti palmele deasupra capului, bratele fiind usor intinse.
Expirand, coboara-ti mainile impreunate in fata chipului, gatului, inimii si stomacului, avand grija sa fie bine centrate. Apoi lasa-le sa se desparta si relaxeaza bratele. Fa acest exercitiu de trei ori. Ritualul elimina agitatia acumulata in timpul zilei, captand in mod simbolic energia purificatoare a cerului pentru a o difuza in intregul corp.
Stai sub cearsaf. … de la cinci la zece minute, nu mai mult. Ca intr-o bula, respiri aerul pe care tocmai l-ai expirat, absorbind un usor surplus de dioxid de carbon cu efecte soporifice. Nu face acest lucru daca ai probleme cu inima, sforai sau suferi de apnee ale somnului.
Hraneste-ti creierul. ,,O buna alimentatie «hraneste» serotonina si dopamina, neurotransmitatori implicati in procesul somnului”, asigura Didier Chos, medic micronutritionist si presedinte al Institutului european de dietetica si micronutritie. „Un deficit de dopamina se traduce printr-o agitatie in timpul noptii, treziri grele, migrene si o zi inceata. Lipsa serotoninei genereaza dificultati in a adormi, trezire spre ora 3 dimineata si irascibilitate in timpul zilei.“
Mananca la cina peste si orez. Proteinele din peste (mai usor de digerat decat cele din carne) stimuleaza secretia de dopamina. Consumul de peste gras de doua sau de trei ori pe saptamana asigura Omega 3, benefica creierului. Zaharul lent furnizeaza triptofan, un aminoacid care activeaza sinteza serotoninei.
Evita alimentele greu de digerat si stimulantele. Carnea, mancarurile in sos si, in general, toate proteinele si lipidele solicita enorm sistemul digestiv si intarzie adormirea. Nu te culca cu stomacul prea plin, asta favorizeaza refluxurile acide. Dupa ora 17 elimina cafeaua, ceaiul, alcoolul, bauturile pe baza de cola, vitamina C… si nicotina!
Verifica-ti nivelul de fier si magneziu din sange. Fierul este indispensabil metabolizarii tuturor neurotransmitatorilor. Un deficit de magneziu favorizeaza hiperexcitabilitatea.
De data asta fi egoist cu partenerul tau. Avand saltele separate, in cuplu, fiecare poate sa isi aleaga materialul preferat. Daca nu, exista paturi noi, care ofera posibilitatea de a forma o saltea dintr-o singura bucata dar din materiale diferite. O parte moale, una ferma. Spuma sau latexul evita efectul de val. Pentru diferentele importante de corpolenta dintre tine si partenerul tau, alege un model cu arcuri, care revine la forma initiala si cu o buna ventilatie.
Incearca materialele ecologice. Latexul natural este mai elastic decat cel sintetic. Fiind antibacterian si antiacarian, bambusul absoarbe umezeala. Este placut si, precum soia si fibrele din porumb, are o rezilienta foarte buna (capacitatea saltelelor de a rezista la socuri si de a-si relua forma).
Un pat confortabil
•Schimba-ti asternutul: Pentru ca iti petreci acolo un sfert din viata, schimba in acelasi timp salteaua si somiera (asigura un surplus de sprijin si favorizeaza ventilatia) la fiecare zece ani. Somnul tau va castiga in calitate.
•Patul potrivit: Lungimea sa trebuie sa-ti depaseasca inaltimea cu cel putin douazeci de centimetri. Alege o saltea compusa din mai multe materiale. Pe o parte garnitura sa fie din lana, bumbac etc. Analizeaza-ti senzatiile. Catifelat este raspunsul potrivit. Pe cealalta parte, sa fie din spuma, latex, arcuri – coloana vertebrala trebuie sa ramana aliniata si sa se modeleze dupa saltea, sa nu poti strecura mana sub regiunea lombara.
Editare: Catalina Cristescu
Credit foto: Shutterstock