Regaseste somnul odihnitor
Somnul ne ocupa un sfert din viata dar pentru unii nu inseamna deloc odihna. Insomniacii, de obicei, se culpabilizeaza pentru ca nu dorm. Dar daca am schimba perspectiva asupra nesomnului?
„Pe locuri, fiti gata, dormiti!“ Cati nu viseaza sa poata adormi la comanda si sa petreaca nopti linistite… dar somnul nu este daruit tuturor. Pentru majoritatea dintre noi (vorbim de un sfert din populatie), ceea ce ar trebui sa fie o sursa de destindere si de recuperare devine un adevarat cosmar. Unele persoane trec prin perioade scurte de insomnii, in urma unor evenimente stresante (doliu, licenta, examen).
Insomniacii cronici numara mai mult de trei nopti de insomnie pe saptamana, mai mult de 21 de zile, cu o senzatie de oboseala in timpul zilei. Adormire cu dificultate, trezire devreme sau brusca… in jumatate dintre cazuri, insomniile isi gasesc originea in anxietate sau depresie. 30% sunt de natura psihofiziologica, insomnia fiind conditionata de stres. In plus, ea se autointretine si cu cat vrei sa dormi, cu atat e mai greu sa reusesti. si cu cat dormi mai putin, cu atat esti mai incordat, deci mai putin capabil sa dormi. Iata un adevarat cerc vicios care poate duce la o insomnie cronica.
Insomnia organica poate fi cauzata de o boala (hipertiroidie, poliartrita etc.) sau pur si simplu de varsta (dupa 50 de ani, este normal sa te trezesti o ora pe noapte). Pentru toti insomniacii, regasirea somnului este o lupta. si cum nu exista o reteta miraculoasa, fiecare trebuie sa gaseasca metoda care i se potriveste. Sa vedem cateva marturisiri ale unor insomniaci care au reusit sa se vindece.
Natalia, 30 de ani:
Am facut psihoterapie
„Din copilarie nu pot sa dorm. Imi aduc aminte ca atunci cand eram mica, noaptea ma invarteam in jurul mesei ca sa treaca timpul. Eram foarte, foarte nervoasa. La cateva luni dupa moartea mamei mele am urmat cateva sedinte de psihoterapie care m-au ajutat sa-mi gasesc progresiv somnul. Dar visam mult si asta ma obosea teribil si ma facea sa ma trezesc dimineata cu dureri de stomac. Atunci am intrerupt psihoterapia. Apoi am reinceput pana cand, avansand cu sedintele, insomniile mele au disparut total.“
Bogdan, 48 ani, medic homeopat:
Imi trebuie doua sieste si acupunctura
„De 15 ani sunt insomniac! Ma trezesc in mijlocul noptii, pe la 3-4 dimineata si stau treaz o ora – o ora jumate, ceea ce corespunde unui ciclu de somn. E imposibil sa readorm daca raman in pat. Ma sucesc pe toate partile si in final ma ridic, imi fac un ceai, citesc, ma uit la televizor, pe scurt, imi gasesc o ocupatie. De doi-trei ani incoace, ca sa recuperez, imi fac siesta intre orele 8-8,30 si intre 14-14,30. Adorm in cateva minute. Ma trezeste soneria de la intrare, cand imi soseste primul pacient. si ma tratez si prin acupunctura, ceea ce mi-a redus la jumatate insomniile.“
Starea de spirit schimba totul!
Pentru François Duforez, medic atasat la Centrul de Cercetare a Somnului „Hotel-Dieu“ din Paris, „toti avem in noi potentialul de a recupera o noapte in alt fel decat dormind. La Vendee Globe Challenge, o cursa de barci cu motor care dureaza o suta de zile, navigatorii dorm in medie 4 ore din 24, in serii variind de la 30 de secunde la o ora si jumatate. La intoarcerea pe tarm nu le trebuie decat trei sau patru zile ca sa-si regaseasca somnul normal! Diferenta dintre ei si insomniaci? Ei nu se supun somnului, ci au invatat sa si-l organizeze in functie de nevoi. Starea de spirit schimba totul, deoarece una dintre problemele insomniei cronice este reprezentarea negativa pe care insomniacii si-o fac in legatura cu propriul somn. Trebuie asadar sa li se permita sa preia controlul asupra noptii, sa redevina stapanii propriei vieti.“