Relaxare prin muzica
„Muzica este limbajul cu cel mai usor acces la emotii“
Iuliana, 30 ani
„Cand muncesc, ascult hard rock. E cel mai energizant «obicei» al meu. Ca sa nu devorez ciocolata… Desi muzica, in general, e folosita pentru relaxare, ei bine, eu o folosesc pentru a ma energiza. Am un playlist de care nu ma plictisesc, fiindca stiu ca functioneaza. Muzica, in opinia mea, este limbajul cu cel mai usor acces la emotiile noastre. Daca o ascult pe Tracy Chapman, pot foarte usor sa imi induc o depresie… cosmica!
Apoi, cand am nevoie de inspiratie, ascult Bach. Stiu ca poate suna snob, dar egalitatea si echilibrul absolut al concertelor sale ma transpun in starea necesara scrisului. Pentru ca inspiratia este ceva foarte volatil si nu vine decat invocata cu intelepciune. Inca ceva: nu ascult aproape deloc muzica pentru a obtine o stare anume.
Cred ca muzica trebuie savurata pentru ceea ce este: un limbaj. O comunicare cu regulile sale interne, pe care, spre a te dezvolta pe dinauntru, trebuie sa le intelegi. Asa cum nu citim un roman pentru a intra in vreo transa (desi adesea ne scoate din timp), ei bine, la fel e si cu muzica. Pentru a o recepta total trebuie sa o ascultam concentrati, pentru ea insasi. ”
„Bebelusul se linistea cand ii puneam muzica”
Cristina, 40 ani
„M-a binecuvantat Dumnezeu cu un copil. A venit asa, din senin, cand nimeni nu-l mai astepta. Si azi il privesc cu uimire, desi au trecut doi ani. Mi-aduc aminte de perioada sarcinii, cand eram mai fericita ca niciodata si de aceea ascultam muzica mai mult ca oricand, multa muzica. O ascultam tare, sa auda si el. Si-mi raspundea: ma lovea cu piciorusul.
Ascultam concertele Brandenburgice de Bach, Fugile, concertele de orga. Dar cel mai des ascultam Concertul pentru doua viori. Dupa ce am nascut, copilul meu a plans mult. Avea colici. Se linistea numai cand ii puneam muzica. Acelasi concert. Asculta atent de parca-l mai auzise undeva. Acum are doi ani si este fascinat de viori. Incremeneste ori de cate ori aude o vioara si ma intreaba: «Mami, ce e asta?». Intr-o zi, i-am pus un concert de orga, ceva mai usor, de atmosfera… Si fiul meu m-a intrebat din nou: «Mami, ce e asta?». I-am raspuns: «E Bach». «Mami, nu pace Bach, pune vioala!».”
Ghid de meloterapie
Ca sa profiti la maximum de virtutile muzicii, iata un mic ghid de meloterapie
Pentru relaxare:
– Claude Debussy – Sonata pentru pian si harpa
– Nicolo Paganini – Concert nr. 4 in Re Minor
– Piotr Ilici Ceaikovski – Uvertura „Frumoasa din padurea adormita”
Pentru liniste interioara:
– Ludwig van Beethoven – Concertul imperial nr. 5 (Adagio din Sonata pentru violoncel si orchestra in Sol Minor)
– Franz Schubert – „Rosamunda”, „Ave Maria”
– Piotr Ilici Ceaikovski – „Lacul lebedelor”
– Robert Schumann – „Reverie”
– Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 21
Pentru reglarea nivelului tensiunii arteriale:
– Wolfgang Amadeus Mozart – „Don Juan”
– Franz Lizst – „Rapsodia maghiara”
Pentru surmenaj intelectual:
– Johann Sebastian Bach – „Fugile”
Pentru ameliorarea unor dureri fizice:
– Ludwig van Beethoven – „Pastorala”
– Maurice Ravel – „Bolero”
– Frederic Chopin – Concertul nr. 1 in Mi Minor
Pentru stimularea si energizarea organismului:
– Giuseppe Verdi – Marsul din opera „Aida”
– Johann Sebastian Bach – Concertele Brandenburgice
de citit:
– Terapia prin sunete de Dewhurst-Maddock Olivea Editura Teora |
– Muzicoterapia receptiva |
Adaptare de Luana Danet
Foto: Guliver/Stockbyte