Remedii la îndemână pentru constipație
Durerile abdominale, balonarea și senzația de evacuare incompletă după defecație sunt simptome ale unei condiții medicale ce afectează un număr mare de persoane din întreaga lume, împiedicându-le să-și desfășoare normal activitățile de zi cu zi.
Constipația este o problemă tot mai des întâlnită și rareori tratată cu responsabilitate. De ce apare și de ce întârziăm să o luam în serios? Despre aceste lucruri vom vorbi în cele ce urmează.
De asemenea, vom discuta despre tratamentul constipației, despre cel convențional și despre remedii naturale ce pot regla tranzitul intestinal și pot înlătura simptomele neplăcute.
Sistemul digestiv este o mașinărie extrem de complexă. Dar ca orice mașinărie, ca să funcționeze corect trebuie alimentată în mod corespunzător. În caz contrar, apar tulburări iar cele mai frecvente se manifestă sub formă de constipație și diaree.
Alimentele pe care le mâncăm se deplasează de-a lungul tractului digestiv prin contracții musculare, care pot fi mai lente sau mai rapide în funcție de factori precum: conținutul de fibre din alimentele ingerate, activitatea fizică realizată, cantitatea de lichide consumată etc. Atunci când nu consumăm suficiente lichide, când din dietă lipsesc cu desăvârșire fibrele, iar stilul nostru de viață nu poate fi numit unul tocmai activ, materiile fecale sunt deplasate mult mai lent prin intestine, apa este absorbită în intestinul gros într-o cantitate mai mare, iar scaunul devine astfel uscat și de consistență tare.
Despre constipație în adevăratul sens al cuvântului vorbim însă atunci când intervalul dintre scaune este de peste trei zile și când scaunele au o consistență tare și necesită efort crescut pentru eliminare.
Deci, simptomele constipației sunt:
- Scaune rare, mai puțin de 3 pe săptămână;
- Scaune în cantități mici, cu consistență tare și uscată;
- Eliminarea dificilă și dureroasă a scaunelor;
- Senzația de balonare;
- Dureri abdominale;
- Pierderea apetitului;
- Uneori, stări de greață.
Din cauza faptului că aceste simptome ne sunt destul de bine cunoscute, tindem să nu tratăm cu responsabilitate problema. Totuși, constipația poate fi ea însăși simptomul unei alte afecțiuni. Fără a ne speria, este nevoie să investigăm exact cauzele ce o declanșează și să apelăm la un tratament corect, laxativele și ceaiurile fiind de ajutor.
Conform unor studii, există mulți factori care contribuie la apariția constipației, printre care și cei de natură psihică precum depresia și anxietatea. Psihicul are un rol important în reglarea digestiei.
Abordarea constipației – alimentație corectă, medicamente laxative și remedii naturiste
În cele mai multe cazuri, diagnosticarea constipației nu necesită analize medicale aprofundate. Primul pas este depistarea cauzei care a dus la apariția problemei, prin analiza atentă a alimentației și a stilului de viață.
Tratamentul constipației vizează în primul rând schimbarea dietei și lupta cu sedentarismul.
- consumul de alimente ce conțin fibre: semințe de in, floarea soarelui și susan, migdale, papaya, suc de lime, curmale și smochine, spanac;
- consumul de lichide, atât apă, cât și sucuri naturale din fructe;
- mișcare fizică zi de zi;
- mersul la toaletă, cum apare nevoia;
- efectuarea exercițiilor de relaxare a mușchilor planșeului pelvian, pentru a ușura tranzitul intestinal.
De asemenea, pentru a scăpa de constipație este recomandată administrarea laxativelor, însă doar pe termen scurt, pentru ca organismul să nu se obișnuiască să funcționeze doar cu ele.
Spre exemplu LAXASALM™, este un laxativ 100% natural, ce conține sena, Haritaki și anason, plante care favorizează buna funcționare a sistemului digestiv, pentru a ajuta organismul să se regleze, astfel facilitând ulterior normalizarea tranzitului. Ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, cu rol esențial în îmbunătățirea digestiei, contribuind implicit la diminuarea disconfortului abdominal asociat constipației.
În concluzie, este important să avem un stil de viață sănătos, tradus prin dietă echilibrată și mai multă mișcare. Acordând acestuia atenția cuvenită, vom evita foarte multe neplăceri, nu doar constipația.
Andreea-Elena Iorgu este farmacist și Product Manager în cadrul companiei Ayurmed.