Now Reading
Respirația controlată din yoga – sursa ta de relaxare și energie

Respirația controlată din yoga – sursa ta de relaxare și energie

Yoga nu este un sport pe care îl practici pentru performanță, ci pentru binele tău personal. Iar secretul acestei practici este, în mare parte, respirația. Cât de importantă este și ce rol joacă aflăm de la Valentin Poleanu, profesor yoga.

Citește și:

Masajul tradițional thailandez, între artă și beneficii

Ce este și ce nu este yoga

Pranayama, sursa energiei vitale

Știm deja că respirația înseamnă existență, înseamnă oxigenarea corpului și în principal a creierului.

Psihologii recomandă respirația controlată pentru a diminua stările de anxietate, stres, nervozitate. Aducem astfel în corp elemente esențiale: oxigen și energie nouă.

Yoga, la rândul ei este o practică în care respirația joacă un rol central, tocmai pentru importanța ei pentru funcțiile noastre vitale, dar și starea de bine.

Cuvântul „Pranayama” este format din „prana” care înseamnă respirație/ energia vieții și „ayama” care înseamnă prelungire. Prin urmare, înseamnă prelungirea energiei vitale cu ajutorul respirației.

Din punctul meu de vedere, cele mai importante beneficii ale acestui tip de respirație sunt purificarea canalelor energetice (niadis), controlul minții și prelungirea vieții.

 

Canalele energetice

Conform tradiției și științei yoga, în corpul nostru se află 72.000 de nadis-uri (canale energetice mai subtile decât meridianele din tradițiile chinezești). Prin aceste canale energetice se presupune că enegia vitală circulă prin tot corpul.

Dintre toate aceste mii de canale, trei sunt foarte importante: Ida (nara stângă), Pingala (nara dreaptă) şi Susumna (canalul central). Pentu a avea o viaţă complet sănătoasă, aceste nadisuri trebuie curăţate de impurităţi.

Tot efortul pe care îl depunem în practica de Hatha Yoga este pentru a purifica aceste nadisuri. Doar purificându-le putem merge mai departe către practicile avansate.

 

Controlul minții

Știm deja că deseori ne lăsăm conduși de gânduri și emoții. Reacționăm implusiv, regretăm ulterior, dar pe moment, nu găsim alternativa echilibrată.

Chiar dacă nu auzim pentru prima dată că respirația este cheia controlului de care avem nevoie, ignorăm astfel de sfaturi… fără măcar să încercăm.

Putem însă să facem un exercițiu simplu, urmărindu-ne respirația atunci când suntem mânioși. Agitația din corp este strând legată de respirația superficială, scurtă, accelerată. Pentru că gândurile și emoțiile ne afectează fluxul respirației.

Dar același lucru se întâmplă și când mintea noastră este liniștită, efectul asupra organismului fiind invers.

Respirația profundă, abdominală, controlată, ne ajută să ne orientăm către interiorul nostru, să ne detașăm de factorii externi și să ne gestionăm mai bine atât stările cât și felul în care reacționăm.

Datorită acestei legături foarte strânse dintre minte şi respirație, ştiința yoga ne recomandă să folosim respirația pentru a controla mintea, fiind cea mai uşoară şi cea mai rodnică tehnică. Vă invit să învățați aceste tehnici de respirație pe care le puteți aplica atunci când simțiți agitație, neliniște, nervozitate sau anxietate.

 

Gestionarea energiei vitale

Cine nu își dorește o viață mai lungă? Evident, și mai sănătoasă, pentru a ne putea bucura de ea. Poate pentru a schimba comportamentele nesănătoase avem nevoie de ceva mai mult timp, motivație și implicare.

Schimbările nu vin ușor, cum bine știm. O alimentație sănătoasă și mai mult sport sunt ideal să nu rămână rezoluții de început de an și atât.

Dar instrumentul pe care îl avem la îndemână pentru a ne îmbunătăți starea mentală și a aduce mai multă energie vitală în organism este propria respirație. Nu avem nevoie de prea mari schimbări aici, nu? Deja respirăm…

Ipoteza yoga spune că avem un număr limitat de respirații într-o viață, deci ar fi bine să nu le irosim fără a ne folosi de întregul lor potențial.

Energia vieții, prana, pe care o primim prin respirație, este cea care ne întreține existența. Așadar, respirația controlată, presupune și prelungirea pauzei dintre expirat și inspirat – Kumbhaka. Este momentul în care reții oxigenul în interior, exploatând această energie vitală cu rol în prelungirea vieții.

Din aceste trei beneficii putem înţelege că practicând aceste tehnici de respiraţie, calitatea vieții noastre se va îmbunătăți semnificativ şi vom trăi o viață sănătoasă.

Cu toții avem nevoie de relaxare, de echilibru mental și emoțional. Un prim pas în direcția obținerii lor sunt astfel de exerciții de respirație.

De Valentin Poleanu, profesor yoga RYT 500, terapeut Violet Flame și Alpha Healing

Tel.: 0735.462.891

[email protected]

Cursuri: Bodhi Studio (www.bodhistudio.ro/program/valentin-poleanu)

Instagram: valentin_yoga

Facebook: poleanu.valentin sau valentin-yoga

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top