Now Reading
Rinita

Rinita

Revista Psychologies

Rinita este inflamatia mucoasei nazale si se manifesta prin rinoree, stranut, prurit nazal (mancarime), nas infundat, diminuarea simtului olfactiv.

Rinita alergica sezoniera este cauzata de factori alergogeni specifici diferitelor sezoane: primavara, polen; vara si toamna, plante specifice sezonului. Se manifesta prin stranut, obstructie nazala, rinoree, prurit; se asociaza cu conjunctivita.

Rinita alergica perena prezinta aceleasi simptome, dar pe tot parcursul anului. Alergenii pot fi: acarienii aflati in praful din casa, mucegaiul, parul de animale, gandacii de bucatarie. Ca si in cazul rinitei alergice sezoniere, diagnosticarea se face pe baza istoricului bolii si al testelor cutanate pozitive.

Rinita infectioasa este cauzata de o infectie virala. Ca simptome, bolnavul prezinta congestie nazala si secretii purulente. Poate duce la complicatii: sinuzita acuta sau cronica. Diagnosticarea trebuie sa fie precedata de radiografia sinusurilor si / sau tomografie.

Rinita medicamentoasa este provocata de folosirea excesiva a picaturilor dezobstruante. Folosirea acestora este recomandata pentru 3-10 zile, dupa care produc inflamatie. De asemenea, poate fi provocata de consumul indelungat al unor medicamente: antidepresive, anticonceptionale orale etc.

Rinita perena nonalergica se manifesta prin continutul ridicat de eozinofile (un tip de leucocite) al mucoasei si secretiilor nazale. Simptomele persista tot timpul anului. Din cauze necunoscute, acest tip de rinita se intalneste cu precadere la femei. Diagnosticarea se face pe baza testelor cutanate negative si a frotiului nazal bogat in eozinofile. In mod frecvent, apare asociata cu polipoza nazala.

Rinita nonalergica idiopatica, numita si rinita vasomotorie, apare, in general, la adulti, din cauze necunoscute. Se manifesta ca sensibilitate crescuta la schimbarile importante de temperatura si umiditate, la mirosuri puternice, fum sau emotii. Simptomele constau in stranut in salve si rinoree abundenta. Testul cutanat va fi negativ, adica nu va indica sensibilitatea la un anumit factor alergogen.

Rinita hormonala poate sa apara in timpul graviditatii precum si in cazurile de hipotiroidie (insuficienta tiroidiana) sau acromegalie ( hiperfunctia glandei hipofize).

Obstructia mecanica, spre deosebire de cea inflamatorie, nu este datorata unei rinite ci deviatiei de sept nazal, hipertrofiei adenoidiene, polipozei nazale sau, mai rar, unei tumori localizate la nivelul cailor respiratorii superioare.

Tratamentele indicate sunt de mai multe tipuri:

Picaturile dezobstruante sunt cele mai la indemana dar nu trateaza cauzele ci doar simptomele; folosirea lor indelungata, mai mult de 10 zile, poate sa agraveze starea.

Tratamentul cu antihistaminice si imunoterapia – chiar combinate, pentru mai multa eficienta – trateaza cauzele rinitelor. Desigur, infectiile virale se trateaza prin mijloacele specifice. Orice tratament trebuie sa fie prescris de medic care il va individualiza pentru fiecare bolnav in parte.

Spalaturile nazale cu apa sarata sunt complet inofensive, nu creeaza dependenta si intaresc rezistenta locala. In 0,5 l de apa se dizolva o lingurita de sare de bucatarie iodata, apoi fie se trage puternic pe nas si se elimina pe gura fie, mai usor, se injecteaza cat mai adanc in nas cu o seringa fara ac, bineinteles. Pentru un timp, secretia si pruritul nazal sunt indepartate. Spalaturile se efectueaza inaintea aplicarii picaturilor sau sprayului nazal.

Inhalatiile indicate pentru calmarea si descongestionarea nazala se bazeaza pe plante precum menta, musetelul, pinul, eucaliptul. Se pot prepara ceaiuri din plante sau se pot folosi uleiuri picurate in apa fierbinte. De asemenea, se poate adauga tinctura de propolis.

Mihaela Serea

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top