Rolul silimarinei în prevenirea bolilor hepatice
Silimarina, extract din Silybum marianum, o plantă medicinală cunoscută sub numele de armurariu, are o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătatea ficatului.
Greața și vărsăturile, apetitul scăzut pentru mâncare, senzația permanentă de oboseală, picioarele și abdomenul umflate sunt doar câteva dintre simptomele care indică prezența unor disfuncții la nivelul ficatului. Împiedică apariția și dezvoltarea afecțiunilor hepatice cu ajutorul silimarinei, dar și a unui stil de viață sănătos, fără excese.
Beneficiile silimarinei în lupta cu bolile de ficat
Înainte de a începe tratamentul cu un medicament cu silimarină, trebuie să ai în vedere că acesta nu înlocuiește un stil de viață sănătos. Pentru a te bucura de beneficiile sale la capacitate maximă, asigură-te că reduci consumul de alimente bogate în grăsimi, mâncare de tip fast-food, dulciuri, alcool etc. De asemenea, încearcă să stai departe de toxine, cum ar fi fumul de țigară sau insecticide.
Citește mai departe și află care sunt beneficiile silimarinei, conform studiilor științifice, dar și cât de eficientă este în prevenirea afecțiunilor hepatice.
Stimularea capacității de detoxifiere a ficatului
Știai că ficatul este organul responsabil de eliminarea toxinelor din organism? Mulțumită silimarinei, ficatului îi va fi stimulată capacitatea de a detoxifia corpul, eliberându-l de substanțele nocive acumulate, dar și de excesul de glucoză din sânge, ceea ce te va ajuta să previi oboseala, bolile hepatice, dar și diabetul.
Îmbătrânirea organismului este încetinită
Poate silimarina să întârzie procesul de îmbătrânire? Datorită efectului antioxidant prin care neutralizează perfect radicalii liberi de oxigen de la nivelul ficatului, extractul de armurariu reușește să încetinească semnificativ procesul de îmbătrânire a organismului, sprijinind funcția hepatică.
Efect regenerator pentru celula hepatică
Pentru că ajută la stimularea producției de celule hepatice noi, ficatul este permanent regenerat odată cu începerea medicamentului cu silimarină. Rolul organului este vital pentru corp, îndeplinind o mulțime sarcini: se ocupă de procesarea alimentelor, selectând din acestea micronutrienții de care are nevoie pentru a-i transforma în energie, reglează nivelul de grăsimi, înlătură toxinele și produce bila. Interesant este că un ficat sănătos se poate și autoregenera, producând proteinele și enzimele de care organismul are nevoie pentru a funcționa optim.
Prelungirea vieții pacienților cu ciroză
Ciroza este o afecțiune provocată de consumul excesiv de alcool sau de infecții cu virusuri hepatice (B și C). Există, de asemenea, și pacienți la care se dezvoltă fără o cauză clară. Din fericire, silimarina este folosită ca tratament adjuvant atât pentru ciroză, cât și pentru hepatită virală acută, insuficiență hepatică, hepatită virală cronică, pentru că are capacitatea de a îmbunătăți funcția hepatică și în cazul pacienților cu boală avansată.
Rol protector pentru membrana celulelor hepatice
Cercetările demonstrează că silimarina exercită un rol protector pentru membrana celulelor hepatice, împiedicând distrugerea unor structuri vitale de la nivelul său. Prevenind deteriorarea celulară, silimarina reușește să protejeze și împotriva apariției afecțiunilor severe ale ficatului, cum ar fi hepatita sau ciroza.
Împiedică riscul de cancer la ficat
Pe lângă efectele hepatoprotectoare ale silimarinei, aceasta este recunoscută și pentru proprietățile sale anticancerigene, împiedicând formarea și dezvoltarea celulelor tumorale la nivelul sânului, pielii, prostatei sau colului uterin.
Efect antifibrotic, pentru un ficat sănătos
Dacă există anumite disfuncții la nivelul ficatului, modul de funcționare a celulelor stelate se schimbă, modificându-se în celule care produc cicatrici și leziuni în interiorul organului. Partea bună este că silimarina reușește să prevină procesul de transformare a celulelor stelate, asigurând, astfel, o bună funcționare a întregului organism.
Silimarina are numeroase beneficii asupra organismului, în special asupra bunei funcționări ale funcției hepatice. Consumată regulat conform indicațiilor medicului de specialitate, vei constata că ficatul este din ce în ce mai sănătos și eficient în îndeplinirea funcțiilor vitale, menținând o stare generală de sănătate în organism și prevenind cu succes apariția afecțiunilor hepatice.