Now Reading
Sa ne alegem cremele

Sa ne alegem cremele

Avatar photo

Sensibilitate, pete rosii, acnee, riduri… Cerintele pielii sunt diverse, iar ingrijirea – adecvata fiecarei probleme in parte, cu produse excelente calitativ. Insa daca tenul tau nu mai tolereaza asa de bine formulele complexe, identificarea produselor simple iti poate face pielea mai frumoasa si mai fericita.

 

 

„Am tenul groaznic de uscat, prin urmare, si ridurile foarte vizibile. O vreme m-au complexat. Ma tundeam astfel incat sa le acopar pe cele de pe frunte, ma fardam in nuante nude, pentru a le masca pe cele de la ochi. Ce sa zic?

Am dus o lupta crancena, inarmata pana in dinti cu tot felul de creme si seruri. Urmaream cu frenezie rubricile de noutati de beauty din revistele pentru femei, erau sursa mea de informatie, de unde aflam tot ce era nou in materie de produs antirid sau antiimbatranire.

Si, da, testam tot. Pana intr-o zi, cand pur si simplu m-am saturat! S-a facut cumva un click si m-am acceptat asa cum sunt, cu plusurile si minusurile mele. Imi uram bretonul si l-am transformat – nu cred ca trebuie sa mai acopere nimic.

Pentru fata am acum o crema intensiv hidratanta, cu care ma inteleg de minune si la care nu as renunta pentru nimic in lume! Cred ca am facut pace cu mine, am ales ce este bun pentru mine, iar asta se vede inclusiv pe piele“, povesteste L., 43 de ani.

Ca si aceasta, multe alte femei isi reinventeaza strategia de ingrijire, uneori, din pacate, din cauza intolerantei la anumiti compusi ce pot da efecte nu tocmai fericite, precum acneea, roseata sau pruritul. Pur si simplu, unele produse merg de minune unor persoane, pe cand altora, nu.

C., 34 de ani, este foarte incantata de un ser de luminozitate bio, care, spune ea, ii schimba aspectul cu totul: „Parca imi fura din ani. Pielea mea arata fantastic! Luminoasa, sanatoasa, cu o nuanta omogena, fara pete, pur si simplu il ador. Cateodata nici nu folosesc fond de ten, asa de bine arata fata mea“.

Pe cand, prietena ei, M., a fost foarte dezamagita: „Am crezut ca dau lovitura cu serul pe care mi l-a laudat atata C.

Eu din adolescenta am probleme cu acneea, am facut diverse tratamente si, avand in vedere ca discutam de un produs bio, nu ma asteptam ca dupa trei zile de la folosirea serului sa am pe fata o explozie de cosuri.

Cu siguranta, am eu o sensibilitate la unul dintre compusi, desi consider ca ingredientele bio sau naturale au riscul cel mai mic pentru evenimente neplacute“.

I., 42 de ani, a ascultat sfatul farmacistei de a folosi zilnic apa termala si isi cumpara cu regularitate acest produs, considerandu-l un adjuvant vitaminizant pentru tenul sau normal care se descurca excelent cu o singura crema.

„Cred ca pielea mea merita tot ce este mai bun, dar nu vreau sa o sufoc cu nenumarate texturi. Am o crema de excelenta calitate, e vorba de un brand foarte cunoscut, si nu simt nevoia de mai mult. Apa termala m-a convins, pentru ca are tot felul de vitamine si minerale.

O dau inclusiv pe par, care a capatat un aspect mai sanatos.“ Astazi se pune accent pe sanatate, naturalete, pe produse care sa aiba foarte putini compusi chimici, catre zero, dar asta nu inseamna, dupa cum s-a vazut, niciun risc pentru piele.

Cum sa gasim ceva care sa nu implice riscuri, sa fie usor de utilizat, cu o textura si un miros placute si mai ales eficiente? Citind cu mai multa atentie etichetele de pe produse!

 

Alege simplitatea!

Poate cu totii visam la o crema hidratanta care sa contina trei sau patru ingrediente, nu mai multe. Poate fi posibil, dar, deocamdata, ramane mai mult un aspect teoretic. In realitate, produsele de pe piata pot contine chiar si douazeci sau mai multe substante, dar ce vei alege, ramane strict la latitudinea ta.

Ai branduri populare, unele vechi, cu istorie, campanii de publicitate fascinante si promisiuni ferme de frumusete, dar un lucru este sigur: pana nu o testezi, nu vei afla daca iti merge sau nu o crema. Bineinteles, luand in calcul tipul tau de piele, nevoile lui si varsta biologica a tenului.

Pentru varsta biologica este ideala o dermoanaliza disponibila in farmacii ori chiar in mall-uri pentru anumite branduri, in campanie.

De ce? Pentru ca toate avem tendinta sa ne vedem mult mai usor defectele, uneori exagerandu-le. Astfel, ar fi pacat ca un ten sa primeasca o crema antirid pentru 40+, doar pentru ca tu vezi o explozie de linii ce ar necesita in realitate ingrijire pentru 30+.

De curand, am fost la un foarte frumos eveniment, unde s-a produs un fenomen neasteptat, zic eu. O sala plina de doamne ce isi castiga existenta din scris, a avut ceva probleme sa astearna pe hartie cinci cuvinte despre ce gasesc frumos la ele insele. Ce reprezentau acestea? Cinci caracteristici, la nivel corporal: poate zambetul, pielea, ochii…

Fa si tu exercitiul asta: asterne pe hartie cinci lucruri pe care le consideri frumoase la tine (acum nu vorbim de frumusete interioara) si, de cate ori ai o zi proasta, repeta-le in gand. Alege sa te descrii asa cum simti si foloseste ce produse simti tu ca sunt bune pentru tine.

Daca, din pacate, pielea ta „cocheteaza“ cu intoleranta sau alergiile, da o fuga in farmacii, unde gasesti rafturi intregi cu dermocosmetice prietenoase, in flacoane speciale, inchise ermetic, sau cu mai putini conservanti si o lista mai scurta de ingrediente pe verso.

 

Descifrarea etichetelor

Lista compusilor activi inscrisi pe recipientul cu crema corespunde unei norme internationale legale, bineinteles, dar putin inteleasa de neavizati. De exemplu, primele trei sau patru ingrediente reprezinta 90% din produs, iar compusii activi sunt prezentati in ordine descrescatoare.

Astfel, daca uleiul de argan apare spre sfarsitul listei, acesta este un argument pentru a fi vandut, nu un compus major, fiind foarte putin prezent in formula cremei. In afara de apa, nenociva, intotdeauna purificata, produsele contin adesea ulei vegetal, sintetic sau mineral.

Doua substante apar nu de putine ori printre ingrediente: paraffinum liquidum (ulei de parafina) si petrolatum (vaselina), ambele sunt derivate ale industriei petrochimice.

Aplicandu-le, nu sunt toxice in sensul medical al termenului, ba chiar efectul lor „film“ poate fi util tipurilor de piele foarte uscata; dupa o folosire indelungata insa pot provoca aparitia cosurilor, iar pentru mediu sunt destul de nocive.

Uleiurile naturale de argan, avocado, cocos, masline sunt puternic hidratante si contin multi nutrienti care ajuta pielea in mod real – prin urmare, sunt mai mult decat dezirabile pentru crema ta.

Atata doar: sa fie la inceputul listei de pe eticheta!

 

Citeste si:

Decodeaza ambalajele produselor cosmetice.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top