Sa ne impacam cu ridurile
Intre unele doamne si riduri se duce o lupta personala, in care varsta conteaza prea putin.
Intelese, pandite, disimulate, iubite, modalitatea cu care fiecare isi abordeaza semnele trecerii timpului este o chestiune de perceptie si de imagine de sine.
De ce nu ne-am bucura la ideea ca aceste linii, pe care in final le detestam, ne scriu de fapt povestea?
Ridurile de expresie sunt rezultatul miliardelor de zambete, cand, emotionate ne-am privit copiii mergand, apoi premianti la scoala, parinti, la randul lor, cand partenerul ne-a bucurat cu un imens buchet de flori ori cu o cina romantica, si lista poate continua cu nenumarate exemple pozitive, amintiri placute ce creioneaza o viata intreaga.
Sub nicio forma nu este vorba despre depunerea armelor, vom continua sa mergem la cosmetica, sa folosim creme, masti si alte arme pentru apararea fortului frumusetii.
Insa este esential sa obtinem acea liniste interioara care ne ajuta sa ne relaxam, sa ne acceptam si sa ne iubim mai mult asa cum suntem: autentice.
„In echilibrul si buna functionare a fiecaruia avem ca baza imaginea de sine.
Este in regula sa ne dorim tinerete fara batranete si sa actionam in consecinta folosind masaje, tratamente sau creme de tot felul, dar toate astea pana la limita la care suntem dispusi sa acceptam fenomenul imbatranirii ca fiind ceva firesc si natural.
Mai exista situatii cand anumite persoane dau unui simplu rid o semnificatie negativa exagerata si se agata de aceasta pentru a se victimiza sau pentru a atrage atentia.
Insa daca inlocuim acea semnificatie a ridului ca semn al imbatranirii cu o dovada de maturizare, de evolutie, dar mai ales cu acceptarea trecerii timpului, vom tolera mult mai usor frustrarea imbatranirii fizice.
Persoanele cu o slaba incredere in sine digera greu ideea imbatranirii si exista si cazuri care ajung in terapie pentru a invata sa isi accepte trecerea propriului timp.
In aceste cazuri solutia este sa invatam sa substituim gandurilor irationale ganduri logice, puternice, rationale si mai ales functionale“, spune psihoterapeutul in formare cognitiv-comportamentala Corina Calin.
Din fericire, marcile cosmetice ne sunt un aliat pretios si propun o abordare fara complexe a ridurilor.
Acum, cuvantul „riduri“ revine in forta, insotit de un discurs clar si direct.
Tabuul este indepartat –profunzime, lungime, localizare, ridurile sunt denumite, masurate, descrise.
Pe langa asta, noile cercetari si stiinta cosmetologiei ofera tot mai multe inovatii in domeniul antirid.
Este cazul sa intelegem ca nu putem fi impotriva imbatranirii. Batranetea nu este o boala, nimeni nu scapa de ea.
Dar ce putem face este sa imbatranim frumos si demn, ingrijindu-ne pe noi si corpul nostru.
Modele pozitive
De ce uneori ne obisnuim cu ridurile daca in alte momente ele sunt insuportabile?
Aceasta depinde, bineinteles, de cum ne privim pe noi insine, de cum ne privesc altii si de modul in care ne traim varsta.
Climatul interior, dispozitia si experienta personala actioneaza asupra imaginii pe care o avem despre noi.
In anumite zile suntem mai vulnerabili la tineretea din jur, la conditionarile mass-media si la expresiile aberante de tipul „nu avem voie sa imbatranim“.
Cu cat mai des vedem fotografii cu femei tinere si frumoase, care au o fata neteda, retusata in Photoshop si uneori plina cu botox, cu atat mai mult avem o imagine negativa depre noi.
Consecinta acestui fapt este fie un sentiment de neputinta, fie o lupta neincetata impotriva urmelor pe care le lasa timpul, incercand cu indarjire sa ne asemanam cu aceste modele prelucrate ori prea tinere pentru a fi atinse de vreme.
Ideal ar fi sa cautam in jurul nostru modele pozitive, in care sa ne regasim: persoane cunoscute sau necunoscute, prietene sau parinti, cu care ne-ar placea sa ne asemanam cand imbatranim.
Sa ne cultivam spiritul, sa avem grija de corpul nostru, astfel putand accepta mai bine trecerea timpului.
Masaje, relaxare, dans, gimnastica… reintra in legatura cu corpul tau, nu pentru a-l schimba, ci pentru a deveni mai constienta de el.
A accepta ridurile, a imbatrani frumos, toate acestea trebuie facute indiferent de varsta.
Persoanele care traiesc dependente de privirea altora, au un respect de sine slab si pur si simplu refuza sa imbatraneasca.
Trebuie sa ne permitem sa aratam cine suntem. Sa invatam sa ne zambim in oglinda inainte de a face inventarul imperfectiunilor.
Si sa continuam cautarea de sine, care aduce satisfactii incredibile.
Sa amelioram urmele timpului
A te accepta nu inseamna a nu te ingriji. Gimnastica faciala, de exemplu, este o tehnica simpla ce permite ingrijirea ridurilor.
Solicitand intr-o maniera naturala muschii fetei, fara botox sau chirurg, ea intareste invelisul cutanat.
Pentru a atenua ridurile fruntii: priveste-te in oglinda ca si cand ai avea o expresie de mirare.
Ridica fruntea, apoi las-o in jos. Pune-ti mainile pe frunte, una peste alta, cu degetele incrucisate.
Ridica si coboara pielea, simtind cum se misca muschiul. Apasa mai tare cu mainile si incearca sa ridici muschiul frontal contra rezistentei opuse de mana.
Mentine apasat cinci secunde, apoi relaxeaza-te. Pentru a incheia, destinde-ti fruntea facand miscari circulare, cu varful degetelor.
Text de Catalina Cristescu