Now Reading
Sa renunti la pilula?

Sa renunti la pilula?

Revista Psychologies

Conf. dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrica ginecologie
Conf. dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrica ginecologie, doctor in Stiinte Medicale la Spitalul Euroclinic, iti spune care este adevarul despre pilula contraceptiva.

Un lucru este sigur: pilula nu aduce calorii

Psychologies: Care sunt avantajele si dezavantajele pilulelor contraceptive?
Dr. Doru Herghelegiu: Avantajele pilulei tin de siguranta prevenirii unor sarcini nedorite; uneori au si efecte terapeutice, in cazul in care este necesara inhibitia activitatii ovariene (in cazul pacientelor cu ovare micropolichistice), alteori pot fi folosite pentru a normaliza profilul hormonal al unor paciente tinere care intra precoce la menopauza.

Dezavantajele tin de utilizarea lor in afara controlului medical sau utilizarea excesiva, asa cum doresc unele femei, dupa varsta menopauzei, in dorinta de a-si prelungi ciclurile menstruale peste o limita biologic acceptabila.

Multe femei se tem de reactiile adverse ale contraceptivelor, le e frica sa nu se ingrase sau sa nu le scada libidoul. Cand prescrieti un contraceptiv, abordati si latura psihologica a problemei?
Da, sigur! In principiu, se discuta posibilele reactii adverse si incercam sa le corectam din mers, schimband tipul de contraceptiv sau renuntand la el.

Cum pot fi prevazute reactiile adverse ale pilulei?
Acestea sunt greu previzibile. Practic, intotdeauna testam toleranta pacientei la produsul pe care i-l administram. Este posibil ca uneori sa-l accepte cu usurinta, alteori, prin tatonare, gasim tipuri de contraceptie compatibila. Toate contraceptivele contin hormoni sintetici, formulele lor nu sunt foarte mult diferite de la un tip de contraceptiv la altul, dar receptia lor de catre organism are rasunet foarte diferit. Astfel incat nu putem prezice de prima data ce tip de contraceptive va fi cel mai bun.

De regula, recomandam preparatele microdozate la pacientele tinere care au de gand sa utilizeze contraceptive timp de multi ani, efectele lor fiind mai reduse in administrarea pe termen lung. Efectele negative pot fi controlate de catre medicul specialist, in urma unor controale periodice. Reactiile adverse care pot aparea nu sunt grave.

E adevarat ca pilulele provoaca cresterea in greutate?
Nu, ele favorizeaza retinerea in exces a apei in corp. In general, hormonii estrogeni cresc retentia de apa. Iar odata cu cresterea retentiei hidrice, creste si greutatea. Multe dintre pacientele care spun ca s-au ingrasat au tesuturile mai bine hidratate. Uneori, pilulele pot duce la cresterea poftei de mancare; alteori, dimpotriva, provoaca greata. Un lucru este sigur: pilula nu aduce calorii.

Dar poate diminua libidoul?
Da, il poate diminua, dar schimband contraceptivul e posibil ca libidoul sa fie din nou normal. Cum spuneam,efectul lor este foarte diferit. In schimb, fertilitatea nu este redusa. In momentul in care intrerupem contraceptivul, ovarele intra pe functia lor nomala.

Cu cat timp inainte de conceperea unui copil intrerupem pilulele?
Nu trebuie facuta decat o pauza de o luna, doua. In general, contraceptivele nu trebuie luate nonstop ani de zile. Recomandabil este sa fie alternate zece luni de pilule cu doua luni de pauza, pentru a permite ovarelor sa functioneze. In timpul administrarii contraceptivelor, hormonii vin din exterior, ovarele nu lucreaza si trebuie lasate sa isi faca, din cand in cand, ciclul lor functional, si endometrul sa creasca sub influenta hormonilor naturali ovarieni.

In situatia in care se uita o pilula si apare sarcina, fatul poate avea malformatii?
Nu.

Ce influenta au pilulele asupra ficatului?
Si hormonii naturali si cei de sinteza din pilule sunt metabolizati hepatic. E greu de spus daca ficatul are de suferit, dar, in general, este contraindicata administrarea pilulelor la pacientele care au avut forme severe de hepatita sau care au hepatita cronica.

E adevarat ca estroprogestativele incetinesc metabolismul?
Nu, acesti hormoni sunt metabolizati pe aceleasi cai enzimatice ca si hormonii naturali. Sunt putin diferiti de cei naturali si nu dau tulburari metabolice semnificative. Sunt paciente care au luat 10-15 ani pilule si care le-au tolerat foarte bine. Reactiile adverse sunt mai mult de ordin psihologic: greata sau teama de in­gra­sa­re. Persoanele care au astfel de reactii pot renunta si pot alege un alt contraceptiv..

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top