Now Reading
Sa trecem cu bine de al cincilea anotimp

Sa trecem cu bine de al cincilea anotimp

Revista Psychologies

 

Alimenteaza-te rational

Pentru a fi digerate corect, alimentele trebuie transformate. Digestia cea buna se naste din complementaritatea dintre stomac, care detesta caldura excesiva, si splina, careia nu ii place umiditatea.

Mananca mai putin: usureaza stomacul, preferand portiile mici. Mesteca bine si pune furculita pe masa intre inghitituri. Astfel, vei manca mult mai lent, deci mai putin. Sunt necesare in jur de 20 de minute pentru a incepe sa simti satietatea.

Bea lichide calde: evita sa bei lichide in timpul mesei, intrucat raceala apei distruge „focul digestiv“ si incetineste digestia. In schimb, nu ezita, in orice moment al zilei, sa bei apa calda insotita de o felie de lamaie, cu scopul de a favoriza circulatia energiei.

Ceaiul pu-erh: pentru a ingriji stomacul, medicina chineza recomanda acest ceai produs in climat tropical, nefiert si de o calitate exceptio-nala. Profita de virtutile lui terapeutice si bea-l la o jumatate de ora dupa masa.

Alege alimentele bune: prefera legumele cu aroma dulce, de culoare galben-portocaliu, care cresc in pamant sau la suprafata acestuia, precum morcovii, pastarnacul, dovleacul, cartofii, cartofii dulci etc. Evita, timp de zece zile, cruditatile, care cer o munca enorma de digestie. Toate alimentele pe care le mananci trebuie sa fie coapte ori trecute putin prin foc.

 

Digera emotiile

Asumate sau refulate, emotiile ocupa un loc central in viata noastra. Occidentalii au tendinta de a le bloca, in timp ce, pentru chinezi, ele sunt precum „norii care trec“.

Ideea este sa le lasam sa ne „traverseze“, fara a le retine sau a le indeparta.

Gata cu meditatiile: ia o foaie de hartie si scrie: „Tot ceea ce nu am digerat“. Scrie o lista cu toate contradictiile intampinate, jignirile suportate, furiile neexprimate, conflictele nerezolvate din cursul ultimelor trei luni. Incearca sa notezi cat mai precis posibil tot ce ai simtit. Apoi, pentru fiecare situatie si emotie in parte, vizualizeaza cum o vei indeparta.

Alunga emotiile din timpul zilei: in fiecare seara, fa o trecere in revista a evenimentelor care te-au deranjat, asta pentru a evita acumularea lor. Analizeaza agresivitatea persoanelor care au fost rele cu tine. Oboseala? Susceptibilitate? Gelozie? Elimina problemele care nu ii privesc decat pe ceilalti, in asa fel incat grijile sa nu se transforme intr-o situatie repetitiva.

Ofera-ti o multitudine de emotii usoare: incearca sa iti creezi senzatii agreabile ascultand muzica, citind, plimbandu-te in natura…

Editare de Catalina Cristescu

Foto: Woman with pink flowers in her hair

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top