Sarea in bucate
Romania este teritoriul unei bogatii naturale adesea ignorate, pentru ca reflexul nostru este sa ne uitam dincolo de granite si sa facem turism in gradina altora. Salinele romanesti merita mai multa atentie.
PUTINA GEOLOGIE…
CRISTIAN LASCU este redactor-sef la National Geographic Romania si geolog de profesie. El explica, pentru Psychologies, cum s-au format salinele de pe teritoriul Romaniei.
Salinele au aparut din evaporarea unor mari foarte vechi de la poalele Carpatilor, mari aflate in depresiuni, acum vreo 15 milioane de ani, in Tertiar. Din cauza aridizarii climatului, apa s-a evaporat si sarea s-a depus pe fundul marii. E acelasi fenomen ca la Marea Moarta.
Apoi, in timpul proceselor de formare a muntilor, aceste depozite de sare s-au inaltat si, sub presiunea tectonica, s-au comportat plastic. Au inceput sa strapunga stratele de deasupra formand un fel de ciuperci. Acest fenomen a fost descris prima data de un geolog roman.
Se poate compara cu pasta de dinti, care iese din tub prin presare. Sarea se comporta plastic si a iesit la suprafata, a format uneori un deal. Asa ceva gasim in subcarpatii Buzaului si la Slanic Prahova. Astfel ca a devenit foarte simplu de exploatat.
La Slanic Prahova, a fost un munte de sare care a facut din aceasta localitate o statiune de succes pe la inceputul secolului XX. Acolo se formase o sala gigantica, cu lac pe fund si cu o fereastra spre cer, Grota Miresii. Legenda e ca acolo s-a sinucis o fata frumoasa si saraca, fortata de familie sa se marite cu un bogat urat si batran. Faptul este real, presa vremii a relatat pe larg. Din pacate, ea s-a prabusit pentru ca izvoarele au dizolvat structura.
Romania este o tara bogata in sare, exista cam 300 de zacaminte, dintre care unele foarte mari. De exemplu, cel de la Slanic Prahova ar putea asigura consumul de sare al intregii omeniri pe o perioada de 500 de ani. Desigur, sarea nu mai e demult o substanta importanta pentru consum, ci doar pentru chimizare.
La un moment dat, Romania facea un business bun prin exportul de sare, pana imediat dupa Revolutie. In razboiul din Iugoslavia, americanii au distrus combinatul de la Pancevo, si astfel Romania a pierdut cel mai mare client al sarii ei. O afacere de vreo 40 milioane de dolari pe an a disparut; acum, sarea romaneasca e concurata de cea ucraineana.
La dieta nu prea ajuta, pentru ca faciliteaza retentia apei in corp. Dar are rol important in fiziologia muschilor si contine minerale importante pentru sanatatea stomacului. Cantitatea ideala de sare de ingerat zilnic nu ar trebui sa fie mai mare de 2.400-3.000 mg pe zi.
Electrolitii sunt acele elemente chimice care faciliteaza impulsurile electrice ce controleaza majoritatea functiilor corpului. Ei genereaza acele reactii si ne fac sa consumam o anumita cantitate de apa, apa care, daca rinichii merg bine, mentine nivelul optim de electroliti in sange.
Apa are rol esential si in presiunea sangvina. De ce credeti ca la fiecare bar se gaseste si un meniu divers de snacks? Simplu: pentru ca sunt sarate si asta ne face insetati. Asadar, vom consuma si mai multe bauturi.
STIMULEAZA CONTRACTIA MUSCULARA
… si previne crampele musculare. De asemenea, pastreaza calciul si alte minerale in fluxul sangvin. Stimuleaza glandele adrenale, are rol in prevenirea insolatiei. Are nutrienti esentiali pentru sistemul digestiv, in procesele de digestie si absorbtie intestinala.
Digestia la nivel bucal este, de asemenea, influentata de sare. Ea stimuleaza o enzima numita „amilaza salivara“, care permite perceptia gustului. Dar sarea intra si in reactia de formare a acidului hidrocloric din stomac. De fapt, sarea ajuta stomacul sa digere mancarea, in loc sa se digere pe sine din cauza aciditatii.
LIPSA DE SARE ESTE NOCIVA
Deficienta de sodiu inseamna ca organismul va fi stresat la temperaturi inalte, va transpira si va surveni deshidratarea. In caz extrem, survine scaderea dramatica a presiunii sangvine. Deci… e de rau.
SALINE ROMANESTI
Am ajuns aproape din intamplare la salina de la Turda. Am ramas impresionata de aerul extraterestru al atmosferei subpamantene. Mi-a placut atat de mult, incat m-am interesat imediat de efectele salinelor asupra sanatatii. Fac aici o pledoarie pentru turismul local si, mai ales, pentru mersul la salina cu toata familia.
Ce e speleoterapia
Are efecte minunate asupra problemelor respiratorii. Amelioreaza astmul bronsic, sinuzita, alergiile. Acest ultim efect se datoreaza puritatii aerului respirat in salina si faptului ca temperatura nu variaza si, deci, nu suprastimuleaza organismul sa se adapteze. Aerul este umed, de peste 70%.
La Targu Ocna
Se gaseste in judetul Bacau, la 240 m adancime. Loc bun de reculegere pentru cei credinciosi, pentru ca in salina se afla si o bisericuta cu aer intim.
Slanic Prahova
Este printre cele mai mari saline din Europa. E aproape de Bucuresti si dateaza din 1688. Are o suprafata enorma, de 80.000 metri patrati! Are si sanatoriu, 50 de paturi, unde poti sta pana la doua saptamani – daca ai probleme respiratorii, este cel mai bun leac. Mai poti face aici electroterapie, bai cu namol cald, cu ape minerale si reci in lacul Miresei.
Salina Turda
Este foarte moderna, uluitor de frumoasa! Parca esti pe alta planeta cand cobori in ea! Are minigolf, bowling, tenis de masa, teren de sport, barca pe lacul subteran. Strandul Durgau e aproape si vara e o placere sa te balacesti in el.
Apele mineralizate clorosodice contribuie la vindecarea reumatismului, ameliorarea circulatiei periferice. Este structurata pe mai multe sali, fiecare minunata. Intruna din ele, sunetul se propaga de 16 ori! Adica, daca iti strigi numele, de exemplu, el se va auzi de 16 ori in ecou. In apropiere, sunt Cheile Turenilor si Cheile Turzii (pentru maniacii escaladei).
Si daca ajungeti la Turda, mergeti o zi la Cluj. E un oras… ca de martipan. Aerul Jügenstil al cladirilor, pacea bisericilor protestante, luxul intim si simpatic al papetariilor sau al cafenelelor sunt atat de cool. Adesea, uitam ca Romania are un farmec real, sub ochii nostri.
Daca vreti sa stati o vreme (mergeti sa vedeti si Facultatea de Arte Frumoase!), cazati-va la Hilton Hampton. E aproape de aeroport si are cel mai confortabil tip de pat (e celebru acest detaliu pentru lantul Hamp¬ton). Este ideal pentru turismul de weekend, dar nu are multe spatii de workshops, deci nu va ganditi la team building, ci musai la venit cu familia in salina. Daca aveti copii, se vor distra optand pentru cranberry room sau lime room (la fel de elegante).
RASFATUL LA EL ACASA
De vrei sa vizitezi Clujul, calatorule, stai la hotelul Hampton Hilton! Vei vedea tu singur de ce, dar daca esti greu de convins, eu iti dau niste argumente: se afla in centrul Clujului, in apropierea multor atractii culturale si istorice din zona impunatoare a orasului vechi, dar si la mica distanta de o serie de cafenele si restaurante atat de cool, cu aer intim. Mergi pe jos pana la Biserica Arhanghelul Mihai si casa Matei Corvin si ia pulsul orasului.
Desi iti vei dori sa stai mai mult prin camera, cred… Pai cum altfel, cand patul specific Hampton’s Clean and Fresh e un fel de atractie turistica in sine? Se zice ca e unul din cele mai confortabile din lume. L-am incercat si sunt de acord. Vei sta in pat mult si bine, pentru ca ai si un mic birou adaptabil, deci poti lucra la laptop toata ziua din pat!
Ce sa mai zic? Eu am nimerit in Cluj pe vreme rea, deci, dupa niste plimbari zgribulite, am revenit la ceaiul lor sofisticat si cald, la timpul pe care imi place sa il pierd pe Facebook (daca am Internet gratuit, ce vreti?!) si la ceva alergare la centrul de fitness. Am invatat si putin nemteste, de la clientii teutoni blonzi si aratosi care formau majoritatea clientelei.
Brand-ul de hoteluri Hampton, inclusiv Hamp¬ton Inn, Hampton Inn & Suites si Hampton by Hilton, este lider pe segmentul hotelurilor cu costuri medii. Avand aproape 1.900 de proprietati la nivel global, hotelurile Hampton fac parte din Hilton Worldwide, una dintre cele mai mari companii din industria ospitalitatii la nivel global.
Toate hotelurile Hampton ofera un mediu primitor si servicii de calitate, care garanteaza 100% satisfactia clientilor, potrivit propriei culturi a serviciilor, Hamptonality. Conditiile de cazare de inalta calitate, facilitatile moderne si cele mai recente tehnologii puse in camere la dispozitia oaspetilor, precum si locatiile numeroase si ofertele consistente au transformat Hampton intr-un lider pe segmentul sau si unul dintre brand-urile cu cea mai rapida crestere la nivel mondial.
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.