Sfaturi pentru folosirea corectă a cârjelor
Rolul cârjelor este acela de a reda capacitatea de mișcare independentă a persoanelor care au suferit accidentări sau care sunt afectate de diverse boli, precum și acelora care se recuperează în urma unei intervenții chirurgicale. De asemenea, folosirea cârjelor crește nivelul de siguranță a utilizatorului pe durata deplasării. Atunci când vă ajutați de cârje, instabilitatea membrului inferior afectat este compensată, iar sarcina este redistribuită către brațe. Se poate ca unele persoane să aibă nevoie doar pentru o vreme, la fel cum se poate ca altele să trebuiască să le folosească permanent.
De ce trebuie să țineți cont dacă folosiți cârje
În primul rând, specialiștii recomandă persoanelor care utilizează cârje să mențină o poziție corectă a acestora pe durata folosirii. Atunci când pacientul stă în picioare, este important ca partea de sus a cârjei să fie poziționată la o distanță de aproximativ 2-4 cm sub axilă, iar mânerul să fie la nivelul șoldurilor. În tot acest timp, cotul trebuie să fie ținut puțin îndoit. O altă recomandare a specialiștilor este că utilizatorul să țină cârja cât mai aproape de corp, pentru că în acest fel poate să susțină mai eficient cu mâinile greutatea corporală.
În timpul deplasării, utilizatorul trebuie să se aplece ușor și să poziționeze cârja un pas mai în față. Odată cu executarea primului pas, trebuie să transfere în sarcina cârjei greutatea corporală. Corpul va avansa, iar pacientul urmează să calce cu piciorul sănătos. Atunci când acest picior atinge suprafața de deplasare, utilizatorul anticipează pasul următor și poziționează cârja din nou în față. Una dintre cele mai importante sugestii ale specialiștilor este aceea că utilizatorul să nu se concentreze asupra propriilor picioare în timpul deplasării, ci asupra suprafeței de mers.
Specialiștii au și recomandări care se referă la momentul în care persoană care folosește cârje vrea să se așeze și să se ridice. Pentru a se așeza, este necesar să se apropie cu spatele de acel loc. Piciorul afectat trebuie să fie ținut în față, iar cârjele trebuie ținute cu o singură mână, cealaltă mână fiind poziționată în spate – pe suprafața unde urmează să se așeze persoană în cauza. Este nevoie ca apoi să se lase încet până ajunge să stea confortabil, iar când se ridică trebuie să se miște către margine. Este recomandat ca ambele cârje să fie ținute în mâna de pe partea cu piciorul sănătos, iar ridicarea să fie executată pe acest picior în timp ce se ajută cu mâna rămasă liberă.
Atenție atunci când urcați sau când coborâți scările!
Persoanele care utilizează cârje trebuie să acorde o atenție specială felului în care urcă și coboară trepte. Una dintre cele mai importante indicații este aceea de a folosi piciorul sănătos pentru urcare, iar pentru coborâre pe cel afectat. În timpul coborârii scărilor, greutatea trebuie să fie susținută de cârje iar piciorul afectat trebuie apoi ridicat. La coborârea treptelor, cârjele trebuie să fie sprijinite pe treaptă inferioară și cu piciorul afectat trebuie pășit către înainte. După aceea trebuie să se coboare piciorul sănătos, picior pe care persoană respectivă trebuie să își susțină greutatea corporală. În situația în care în dreptul treptelor este instalată o balustradă, pacientul o poate folosi în loc de una dintre cârje.
Tipuri de cârje
Există mai multe tipuri de cârje, proiectate de așa natură încât să poată fi utile în funcție de tipul afectării fiecărui pacient. Unele dintre modele au sprijin subaxilar iar altele pe antebraț, iar unele cârje ortopedice sunt proiectate special pentru copii. Puteți opta pentru cârje ortopedice fixe sau pliabile, care pot să fie reglate pe înălțime, cu un tip anume de mâner sau cu mai multe puncte de sprijin. Pe de altă parte, unele cârje sunt confecționate din lemn, iar altele din aluminiu, cele din lemn putând să susțină o greutate de până la 120 de kg, iar cele din aluminiu o greutate de maxim 150 de kg. Un alt avantaj al cârjelor din aluminiu este că pot să fie folosite un timp mai îndelungat.
Este important de avut în vedere, atunci când alegeți un model sau altul de cârje pentru a va ușura viața de zi cu zi, faptul că modelele cu sprijin subaxial (sub braț) oferă o mai bună stabilitate pe durata deplasării față de celelalte modele. Cârjele cu sprijin subaxial sunt ideale în caz de artrită sau de semiparalizie, dar și pentru pacienții cu afecțiuni la nivelul ligamentelor sau al articulațiilor de la genunchi.