Sfaturi pentru un bronz sanatos
Sezonul estival si-a intrat in drepturi, iar din punctul de vedere al frumusetii, bronzul ocupa locul central. Am intrebat un psihoterapeut si un medic dermatolog despre beneficiile expunerii la soare, gandindu-ne atat la dimensiunea emotionala, la imaginea de sine, cat si la sanatate.
Psychologies: De unde vine seductia irezistibila a pielii bronzate?
Psihoterapeut Alexandru Cojocaru: Tot de acolo de unde a izbucnit seductia irezistibila din secolul XIX si XX asupra pielii complet albe. Aceasta era un adevarat simbol al superioritatii si al elitelor.
Pana in anii 1920-1930, in Europa, cu predilectie femeile se fereau de soare in toate modurile posibile si imposibile. Moda umbrelutelor si hainelor care acopereau fiecare centimetru de piele era in plin avant. Iar cei bronzati erau, in general, oamenii simpli, care munceau in bataia vantului si soarelui.
Asadar, pielea alba ca laptele reprezenta un statut social. Avea in spate un intreg mecanism de publicitate si propaganda bazat pe stereotipuri, iar seductia extraordinara a pielii albe era irezistibila.
Timpul a trecut si a aparut moda trupurilor bronzate. Incepand cu a doua parte a secolului XX, toate clipurile, toate reclamele prezinta imaginea pielii bronzate si frumusetea iesita din comun a acesteia.
Vorbim, din nou, de o moda si de reactia oamenilor la criterii acceptate si apreciate social. Daca de maine ai fi special numai prin tatuaje, atunci foarte multi oameni ar adera la acest curent si li s-ar parea extraordinar de sexi persoanele tatuate.
Ne ofera bronzul o reinventare, un upgrade al stimei de sine?
A.C.: Orice lucru care te face diferit, presupune un dram de reinventare. Orice aspect care te pune intr-o lumina pozitiva in fata celorlalti, te face mai atragator, mai deosebit, iti va creste, implicit, si increderea in sine.
Pana la urma, fiecare moda are la baza acest lucru. Placerea noastra de a fi speciali, pe de-o parte, si dorinta de a fi atragatori si seducatori din punct de vedere erotic. Avem nevoie sa ne simtim importanti, cool, speciali, unici.
Nu vreau sa uitam totusi ca soarele aduce multe beneficii, iar in contact cu pielea ajuta la producerea de vitamina D si creste imunitatea la copii, spre exemplu, dar nu in exces.
Un om cu o stima de sine solida, increzator in propriile puteri, nu va cadea sau va cadea mai greu in capcanele acestea ale demonstrativitatii si nevoii de a fi special.
Cand esti impacat cu tine insuti, iar relatia eu-sine este functionala, te vei ghida mult mai mult dupa ceea ce iti place tie si are sens pentru universul tau, decat dupa lucrurile care reprezinta asa-zise revolutii sociale.
Dar daca nu ne putem accepta decat bronzati? Exista dependenta?
A.C.: Ca atatea alte lucruri, si bronzul poate deveni o extrema, o dependenta. Pentru ca si bronzati, si cu nuanta naturala a pielii suntem tot noi pana la urma, nu-i asa?
De aceea, poate, avem de-a face cu o nevoie mai mare de a schimba haina exterioara, lucru care ne spune ca nu ne simtim foarte bine in propria piele.
Revenind la intrebarea ta, cred ca cea mai mare capcana o reprezinta excesul in sine. Daca ne dam seama ca facem un lucru incontinuu, poate ca merita sa ne intrebam de ce anume il facem, care sunt motivele, si apoi sa ne uitam in spatele motivelor.
Vreau sa fiu popular? Poate inseamna ca vreau sa fiu vazut si ca de-a lungul vietii m-am simtit singur. E doar un exemplu banal, dar, de obicei, excesul ne spune ca undeva a aparut un dezechilibru. Iar excesul este mai nociv decat comportamentul in sine.
Prea mult si de prea multe ori, din aproape orice, indiferent cat de sanatos este acel lucru, va duce la un rezultat negativ. Prea mult sport ne supune riscului accidentarilor; prea mult narcisism sau egocentrism – la izolare; prea multa expunere la soare – la arsuri, boli de piele si un risc ridicat de melanom; prea multa viteza – la drame pe sosea etc.
De aceea, a avea masura este un remediu excelent, mai sanatos decat a face numai lucruri sanatoase. Un pahar de bautura carbogazoasa cu multe chimicale pe care il bei o data pe luna, nu o sa te omoare, nici o tigara pe saptamana; in schimb, excesele o pot face.
Ce ne ofera bun soarele? Dar rau?
Dr. Andra Lungu: Actiunea razelor solare pe piele are efecte atat benefice, cat si nedorite. Printre cele benefice este actiunea calorica si „senzatia de bine“, stimularea secretiei de serotonina (care confera „senzatia de bine“), reglarea nivelului melatoninei (implicata in mentinerea unui ritm somn-veghe normal).
Soarele are actiune antirahitica: vitamina D – sintetizata in piele prin absorbtia radiatiei UV – participa la mineralizarea sistemului osos, mentine o transmisie normala a semnalelor neuromusculare si sustine procesele metabolice ale organismului.
Actiunea pigmentogena de formare a melaninei asigura protectia fata de radiatiile UV in exces. Suntem fiinte diurne, iar soarele ne este absolut necesar supravietuirii, insa efectele sale, in special prin expunerea prelungita si neprotejata, pot fi nefaste.
Cat sa stam la soare ca sa putem sintetiza vitamina D?
Dr. A.L.: Necesarul de expunere la soare pentru sintetizarea vitaminei D variaza in functie de fototipul cutanat, de suprafata de corp expusa, de anotimp, de zona geografica si perioada din zi.
La persoanele sanatoase, necesarul de vitamina D este de 600 Ui, sub varsta de 70 de ani, iar peste 70 de ani, 800 Ui. O expunere, in medie, de 15 minute sau jumatate din timpul necesar aparitiei unui eritem cutanat, asigura un nivel adecvat de vitamina D pentru o persoana de fototip I (piele alba, se bronzeaza foarte greu si se arde rapid), pe cand o persoana de fototip V (piele inchisa intens, se bronzeaza intotdeauna fara arsuri) necesita peste o ora de expunere fara protectie solara.
Care sunt vitaminele bune pentru piele si din ce alimente sa le luam?
Dr. A.L.: O piele sanatoasa are nevoie de vitaminele A, C, E si complexul B. Vitamina A previne imbatranirea, avand rol in repararea si mentinerea epidermei.
Este folosita in tratamen tul ridurilor, acneei, psoriazisului si al altor afectiuni si se gaseste in cantitate crescuta in morcovi, dovleac, cartofi dulci, spanac, frunze de papadie, ficat, oua, unt, ulei de cod. Vitamina C – important antioxidant, cu rol in vindecare – este necesara pentru formarea colagenului.
Ea ofera rezistenta mecanica pielii, fotoprotectie iar, alaturi de vitamina A, realizeaza un adevarat complex pentru antiimbatranirea cutanata. Surse importante: ardei (in special chilli), patrunjel, kiwi, papaya, broccoli, citrice, capsuni.
Vitamina E este importanta in hidratare, vindecarea ranilor si reducerea cicatricilor, ofera fotoprotectie, alaturi de vitamina C. Se gaseste in: uleiuri vegetale (floarea-soarelui, migdale), nuci, seminte, avocado, masline, spanac, sparanghel.
Complexul de vitamine B mentine elasticitatea pielii, fiind benefic si pentru dezvoltarea unghiilor si a parului. Biotina (B7) se gaseste in branzeturi, ficat de vita, conopida, ciuperci, nuci si alune.
Putem oferi organismului tiamina (B1) prin consumul de seminte de floarea-soarelui, grau , alune, carne de porc, fructe de mare, fasole. Riboflavina (B2) se regaseste in nuci, branzeturi, oua, lapte si peste; niacina (B3): ficat de vita, oua, peste, nuci, curmale, avocado; vitamina K este folosita in reducerea cearcanelor.
De ce sunt bune apele termale pentru piele?
Dr. A.L.: Prin complexele minerale continute, apele termale calmeaza pielea sensibilizata de factori externi (soare, tratamente dermatologice, poluare etc.), au rol antiinflamator, antiiritant, hidratant, antioxidant, prevenind imbatranirea prematura a pielii.
Apa termala actioneaza ca un antioxidant natural. Produsele cu apa termala sunt potrivite pentru bebelusi, copii si adulti si sunt recomandate dupa proceduri chirurgicale, eritem facial, iritatii, arsuri solare, dupa demachiere, dupa barbierit, dupa epilare, avand efect racoritor.
De ce facem cancer de piele?
Dr. A.L.: Cancerele cutanate sunt afectiuni cu etiologie discutata indelungat, inca studiata. S-au gasit modificari genetice responsabile de declansarea cresterii tumorale in unele tipuri de cancere, implicari virale si alte mecanisme, dar in marea majoritate a cazurilor nu a fost descoperita o cauza evidenta.
Important este sa tinem cont de factorii cunoscuti la momen tul actual (printre care, expunerea la substante chimice sau expunerea prelungita la radiatii UV, fara protectie), cei ai dezvoltarii tumorale si sa ii evitam pe cat putem.
In plus, trebuie sa facem o analiza amanuntita a suprafetei cutanate, urmata de o vizita la medicul dermatolog, atat in caz de semne evocatoare, cat si pentru o simpla verificare de catre un specialist.
Cancerele cutanate pot fi pigmentare sau nepigmentare. In cazul celor pigmentare, suntem atenti la modificari de culoare sau la varietatea de culori (gri, nuante de maro, negru, pot aparea si zone albastre, rosii sau albe), asimetrie, margini neregulate, cu dimensiuni peste 6 mm si cu evolutie spre crestere rapida. Trebuie sa acordam o atentie deosebita unor formatiuni ce sunt ulcerate, sangerande, indurate, pruriginoase.
Cremele pentru petele solare, cele de depigmentare, de albire sunt eficiente si recomandate?
Dr. A.L.: Trebuie acordata atentie continutului produsului, intrucat substantele depigmentante– precum hidroquinona, mercurul, steroizii – pot fi toxice sau pot avea alte efecte neplacute in caz de concentratii mari sau de aplicare pe suprafete mari.
Este de preferat ca o crema depigmentanta sa nu aiba o concentratie de hidroquinona mai mare de 2% si sa se foloseasca acizi precum cel kojic, acid lactic sau vitamina C.
Sunt multe aspecte de care trebuie sa tinem cont in utilizarea produselor depigmentante, cel mai important fiind utilizarea unui factor de protectie dupa proceduri. Preventia este mai importanta decat tratarea problemelor – ca atare, folositi factor de protectie pentru a evita hiperpigmentari neplacute.
Orice substanta poate fi cauza unei alergii si atunci este foarte greu de identificat alergenul, daca pacientul a folosit multe produse cu multe substante fiecare (de exemplu, o crema poate contine de la 30 pana la 50 de substante diferite). In produsele bio, concentratia si numarul substantelor sunt mult mai mici. Recomand citirea cu atentie a prospectului si utilizarea produselor dupa sfatul medicului.
De asemenea, recomand folosirea produselor cu uleiuri naturale, acestea fiind substante care asigura o hidratare foarte buna si care mentin bariera cutanata intacta.
Dr. Andra Lungu este medic specialist dermatovenerologie, Timisoara, e-mail: [email protected]
Alexandru Cojocaru este psihoterapeut analitic, www.alexandrucojocaru.ro