Now Reading
Sforaitul se poate trata cu radiofrecventa

Sforaitul se poate trata cu radiofrecventa

Revista Psychologies

Sforaitul se poate trata cu radiofrecventa

Dincolo de neplacerile de ordin estetic si de disconfort, sforaitul este o problema medicala. Aceasta este vestea proasta. Vestea buna este ca afectiunile care stau in spatele sforaitului sunt tratabile. Dar vestea cea mai buna este ca nu intotdeauna avem nevoie de proceduri chirurgicale sau de tratamente medicamentoase indelungate. Stiinta a progresat.

Factorii obstructivi din sfera ORL, care determina aparitia sforaitului insotit de senzatia chinuitoare de nas infundat, uscaciunea gatului dimineata la trezire, somnul superficial si neodihnitor cu oboseala si somnolenta diurna, irascibilitate si scaderea capacitatii de concentrare, sunt:

  • rinita cronica hipertrofica (vasomotorie si/sau alergica, rinita hormonala din cursul sarcinii), manifestata prin obstructie nazala, care duce la abuzul de spray-uri nazale, cu dezvoltarea dependentei si secundar si a unei rinite medicamentoase – tratament chirurgical sau cauterizare sau laser sau radiofrecventa;
  • deviatia de sept nazal – unicul tratament este cel chirurgical;
  • polipoza nazala – beneficiaza de tratament chirurgical;
  • vegetatiile adenoide la copii (polipii) – tratamentul consta in ablatie chirurgicala;
  • laxitatea velopalatina (scaderea tonusului la nivelul valului palatin) -tratament chirurgical sau electrochirurgical (cu cauterul) sau laser sau radiofrecventa;
  • hipertrofia amigdalelor palatine si/sau linguala (marirea de volum a amigdalelor palatine si/sau linguala cu ingustarea istmului bucofaringian) –tratament chirurgical adica amigdalectomia clasica sau amigdalotomie cu radiofrecventa;
  • hipertrofia stalpilor amigdalieni posteriori – tratament cu radiofrecventa.

Rinita cronica hipertrofica

Pacientii se prezinta acuzand respiratie nazala dificila (nas infundat) De obicei, din proprie initiativa sau la sfatul medicului de familie, apeleaza la spray-uri nazale decongestionante (Olynth, Bixtonim, Rinofug, Vibrocil, Biorinil etc) si/sau corticoide (Nasonex, Flixonase Rhinocort Aqua etc). Acestea, folosite pe termen lung, sunt agresive pentru mucoasa nazala, pe care o ragidizeaza, determinand sangerari nazale, uscaciune si senzatie de arsura intranazala datorita atrofierii mucoasei nazale (subtierii), scaderea apararii locale la nivelul mucoasei nazofaringiene ce predispune la infectii respiratorii, perturbarea florei microbiene locale normale cu dezvoltarea micozelor (candidoze) orofaringiene greu de tratat.

Tratamentul cu radiofrecventa a rinitei cronice hipertrofice (turbinotomia cu radiofrecventa) reprezinta o metoda moderna, nedureroasa, minim invaziva si eficienta, care se practica in anestezie locala cu spray nazal cu Lidocaina.

Este vorba de un transfer de unde radio la nivelul mucoasei nazale ingrosate, prin intermediul unui electrod intranazal. Leziunea produsa la acest nivel va duce prin vindecare la o retractie a mucoasei nazale cu eliberarea foselor nazale si restabilirea unei respiratii nazale normale cu disparitia sforaitului si renuntarea definitiva la spray-urile nazale. Pacientii descriu in cusul procedurii senzatia de piscaturi intranazale, plasand durerea pe o scala de la 1 la 10 la nivelul 3.

Din experienta personala, pot sa afirm ca rezultatele sunt foarte bune: la un an de la interventie, pacientii respirau foarte bine pe nas si renuntasera definitiv la spray-urile nazale.

Deasemenea, la pacientii la care coexista deviatia de sept nazal si rinita cronica hipertrofica, am practicat interventia cu radiofrecventa, nemaifiind necesara corectia chirurgicala a septului nazal, intrucat dupa radiofrecventa am obtinut o respiratie nazala buna.

Este semnificativ, deasemenea, cazul unei paciente insarcinate (luna a opta de sarcina), care a dezvoltat o rinita hormonala (pe fondul impregnarii progesteronice), nemaiputand respira deloc pe nas, desi apelase la foarte multe spray-uri nazale. De comun acord cu medicul ginecolog al pacientei, i-am practicat interventia cu radiofrecventa la nivelul mucoasei nazale in anestezie locala, pacienta suportand excelent procedura cu un rezultat spectaculos – aproape imediat – de desfundare a nasului.

Tehnica cu radiofrecventa este superioara electrocauterului clasic si laserului, acestea fiind mai agresive pe mucoasa nazala, putand determina atrofii nazale secundare ireversibile (subtierea mucoasei nazale cu uscaciune, arsura si usturime intranazala)

Dr. Diana Preda
Medic primar O.R.L

Clinica Polisano Plaza
B-dul Timisoara nr. 26 Z, corp C
Tel: 021-315.32.05/ 06/ 07
www.clinicapolisano.eu

Foto: dreamstime.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top