Shiatsu: atingerea care vindeca
Pentru a intelege mai bine ce este shiatsu, sa incepem printr-o minilectie de japoneza: shi inseamna „deget”, iar atsu, „presiune”. De fapt, cu degetele, mai exact cu degetele mari, terapeutul efectueaza presiuni – mai mult sau mai putin intense, mai mult sau mai putin de durata – de-a lungul meridianelor, canalele invizibile prin care circula energia. Cu radacini in an-ma, un masaj ancestral nipon, shiatsu a fost recunoscut in Japonia in 1954 ca ramura a medicinei.
O terapie corp-spirit
„M-am dus la shiatsu din cauza insomniilor“, marturiseste Iulia V. „Intr-o singura sedinta, problema a fost rezolvata.” Alina C. a incercat shiatsu contra tulburarilor digestive. „Eram atat de incordata incat aveam noduri in stomac si gatul intepenit. Prima sedinta m-a relaxat mult. Am avut sentimentul ca am lasat acolo toate grijile, m-am simtit mai usoara, iar durerile mi s-au estompat de a doua zi.”
Asadar, magia shiatsu consta in capacitatea de a calma rapid durerile corpului si in egala masura cele ale spiritului.
Multe persoane se duc la shiatsu pentru a elimina o durere fizica si pleaca scapand de o suferinta morala. Shiatsu poate fi de un real ajutor in boli cronice, depresii sau probleme de dependenta care, ce-i drept, nu se vindeca intr-o singura sedinta. In cazul bolilor grave – cancer, SIDA, Alzheimer etc. – shiatsu nu vindeca, dar poate calma simptomele. Unii terapeuti sustin ca acesta poate atenua efectele secundare ale chimioterapiei sau triterapiei.
In acelasi timp insa, exista si cateva contra-indicatii. Shiatsu nu se face pe rani deschise, inflamatii sau in cazul malformatiilor grave. De asemenea, este interzis persoanelor care sunt diagnosticate cu astm sau boli cardiovasculare. In caz de fragilitate osoasa, mai ales la copii si persoane in varsta, procedura trebuie sa fie mai putin intensa, iar la femeile insarcinate anumite puncte nu trebuie atinse.
Echilibrarea Ki-ului
In Japonia, ki simbolizeaza energia vitala care ne anima (echivalentul lui qi sau ch’i in China), iar scopul shiatsu este conservarea sau reinnoirea acestei energii. In conditiile in care starea sanatatii este buna, energia se scurge liber si echilibrat de-a lungul meridianelor. Cand la nivelul organelor interne sunt disfunctii sau cand are loc o stimulare externa anormala, energia stagneaza si se instaleaza boala. Pentru vindecare, energia trebuie eliberata si regularizata.
Urmand principiile medicinii chineze, shiatsu stimuleaza punctele de acupunctura care manifesta o lipsa de energie si le elibereaza pe cele care au acumulat prea multa. Avand in vedere ca sunt vizate cauzele si nu simptomele, efectele benefice pot sa se lase uneori asteptate. Se intampla sa iesim de la o sedinta de shiatsu cu aceleasi dureri si chiar sa suferim doua sau trei zile noi senzatii de disconfort, precum insomniile sau cefalea. Nu trebuie sa ne ingrijoram, este un semn ca organismul se elibereaza. Pentru a intelege mai bine ce se intampla, imaginati-va corpul ca un lac unde se fac in adancime lucrari care produc valuri.