Sindromul premenstrual are alinare
Iritabilitate, migrene, pofta de dulce, dureri, eruptie acneica, retentii de apa… Putine sunt femeile care scapa, in fiecare luna, de sindromul premenstrual si chiar mai putine sunt cele care decid sa i se impotriveasca. Totusi, nu este o fatalitate. Iata recomandarile noastre pentru „acele zile“.
„In fiecare luna este aceeasi poveste. Cateva zile inainte de ciclu, sunt irascibila, agresiva si hiperemotiva. Si ca totul sa fie desavarsit, ma balonez si imi apar cateva cosuri. Blestemul meu este rezumat in trei litere: PMS! Ajung adesea sa spun: traiasca menopauza!“, marturiseste Andreea N., 29 de ani. Daca majoritatea femeilor nu sunt in cea mai buna forma inainte de ciclu, unele, precum Andreea, sufera de simptome care pot afecta serios calitatea vietii de zi cu zi. Anxietate, ingrasare, pofta de dulce, deprimare, migrena… Cauzele exacte ale acestor simptome, foarte numeroase, de altfel (in jur de 150), sunt inca necunoscute. Chiar daca, pentru oamenii de stiinta, nu exista nicio indoiala ca vinovate sunt variatiile procentului de hormoni si biochimia creierului din timpul ciclului menstrual. In plus, acestia sunt convinsi de influenta alimentatiei, igienei si stresului, care pot atenua sau agrava sindromul.
Controleaza-ti meniul
Specialistul aflat la originea „tratamentului nutritional al PMS” este Guy E. Abraham, celebru nutritionist in tarile anglo-saxone.
Acesta a efectuat un vast studiu ce indica faptul ca mai mult de 95% dintre femeile care i-au urmat sfaturile timp de trei luni au observat, dupa aceasta perioada, o imbunatatire semnificativa a starii lor.
Prima masura luata: reducerea consumului de zahar rafinat si a produselor lactate. Ele limiteaza absorbtia magneziului sau favorizeaza pierderea lui, ceea ce ne face inca si mai vulnerabile la stres. De diminuat, in egala masura: sarea – mai ales daca ai tendinta sa te balonezi, alimentele grase si proteinele de origine animala (carnea, untul, ouale…). S-a constatat ca femeile care sufera de PMS au consumat mai des aceste produse decat acelea care nu au aceasta problema si care prefera produsele de origine vegetala.
Un alt scut nutritional anti-PMS: fibrele si acizii grasi esentiali. Pentru a beneficia de protectia lor, este suficient sa maresti aportul legumelor verzi si al cerealelor, sa consumi uleiuri si seminte oleaginoase de calitate (migdale, nuci, alune, seminte de floarea soarelui). Acizii grasi pe care ii contin aceste alimente joaca un rol major in fabricarea si repartizarea echilibrata a hormonilor nostri, in special a prostaglandinei E1, foarte activa in lupta cu PMS.
Masajul aplicat intregului trup reduce anxietatea, deprimarea si perceptia durerii.
Echilibreaza-ti viata
Cu cat igiena de viata este mai precara, cu atat simptomele PMS-ului se agraveaza.
Joggingul are efecte benefice pentru unele dintre aceste simptome, cum ar fi sensibilitatea sanilor, retentia de apa si depresia. Sa reduci consumul de alcool si de tigari, sa-ti impui sa iei in fiecare zi adevarate pauze de relaxare, sa inveti sa respiri profund si corect, sa mergi pe jos in fiecare zi cel putin un sfert de ora… toate acestea, odata cu trecerea timpului, minimizeaza considerabil simptomele PMS-ului.
Este bine sa mergi si la masaj sau, pe cat posibil, sa te masezi tu insati cand te dai cu crema de corp. Un studiu a aratat ca masajul aplicat intregului trup reduce anxietatea, atenueaza deprimarea si perceptia durerii, si permite diminuarea simptomelor PMS si a retentiei de apa.
Sfaturi utile
– Fara lactate
Cu cel putin zece zile inainte de instalarea ciclului menstrual renunta la produsele lactate.
– Din natura
Urmatoarele plante pot fi utile cu doua zile inainte si in timpul ciclului menstrual: angelica dong quai (crampe), viburnum opulus (dureri abdominale), lemn-dulce (retentie de lichide), cimicifuga rocemosa (fibroame). Agnus castus (dureri ale s¥nilor si dezechilibru hormonal) este o planta minune care poate fi luata si permanent.
– Alimente superconcentrate
Foloseste un aliment superconcentrat cum ar fi spirulina, algele verzi-albastre sau chlorella impreuna cu laptisor de matca. Pe masura ce se apropie ciclul menstrual ar trebui consumate cantitati mai mari din aceste produse.