Now Reading
Sondajul Psychologies despre frumusetea romaneasca

Sondajul Psychologies despre frumusetea romaneasca

Revista Psychologies

Luna trecuta, am publicat un Manifest al Frumusetii, prin care doream constientizarea faptului ca modelele din media pot perturba imaginea de sine. Luna aceasta, revenim cu concluziile studiului facut in randul cititoarelor revistei, alaturi de brandul Dove si de cateva personalitati ale culturii actuale, care ne vor ajuta sa decodam fenomenul frumusetii… romanesti.

La studiul on-line initiat de revista Psychologies au participat femei cu varste cuprinse intre 15 si 60 de ani, majoritatea fiind din mediul urban, utilizatoare de internet, cu studii medii si superioare.

90% dintre respondente considera ca femeile din Romania sunt realmente frumoase. Cu toate acestea, doar 4% aleg sa se descrie pe ele insele drept frumoase.

O femeie atinge apogeul frumusetii in jurul varstei de 30 de ani, cred ele. Intervalul de 25-35 de ani este indicat, de majoritatea participantelor (77%), drept perioada in care frumusetea femeii este la superlativ.

Femeile participante la studiu considera ca picioarele (50%), sanii (47%) si ochii (43%) sunt cele mai sexy parti ale corpului lor.

Dar atitudinea (58%) este cea care defineste cel mai mult frumusetea feminina.

Parfumul este produsul cosmetic (70%) care le face pe femei sa se simta frumoase.

Produsele de machiaj (57%), de ingrijire a parului (44%) si a fetei (42%) sunt urmatoarele produse din topul celor folosite pentru infrumusetare.

Shoppingul este activitatea cea mai des mentionata (52%) din lista lucrurilor pe care femeile le fac pentru ele insele. Curele de slabire, sportul, schimbarile de look sunt alte activitati pe care femeile le fac pentru a avea grija de ele insele.

Romancele declara ca se simt frumoase atunci cand se simt iubite (89%), cand sunt fericite (81%), cand au grija de ele (88%) si cand sunt intr-o forma fizica buna (78%).

Doar 10% dintre respondente sunt dispuse sa faca o operatie estetica, majoritatea (75%) fiind din segmentul 21-40 de ani. Marirea de sani, liftingul facial si lipoaspiratia sunt unele dintre cele mai des mentionate operatii de care ar fi interesate.

 

Am invitat doua personalitati sa comenteze rezultatele studiului nostru si sa vorbeasca mai pe larg despre frumusetile autohtone si despre noua estetica a corpului. Doamnelor si domnilor, Aurora Liiceanu si Catalin Stefanescu.

 

Psychologies: In ce masura faptul de a fi iubita confirma feminitatea unei femei, o face sa se accepte cu imperfectiunile sale?

Aurora Liiceanu: A fi iubita inseamna ca cineva te alege pentru anumite atribute, intre care cele fizice sunt importante, pentru ca perceptia vizuala are prioritate si, deci, are un prestigiu psihologic. O femeie iubita intelege ca alegerea inseamna admiratie sau acceptare. Poate ca uneori anumite imperfectiuni comunica mai multa afectivitate din partea celui care alege.

 

Este apelul la chirurgia estetica un semn de… nevroza? A nu te accepta asa cum esti, e semn de suferinta sau, dimpotriva, de vointa si putere in lupta cu timpul sau cu un fizic nefericit? Sunteti de acord cu aceste interventii radicale?

A.L.: Apelul la chirurgie estetica nu este un semn de nevroza, ci unul de contagiune sociala, de faptul ca te conformezi necritic la valori induse din mediul social. Contagiunea sociala este numita de unii epidemie sociala. Pare ca, astazi, doi „virusi“ sunt puternici: parul blond si silicoanele. Este vorba de a vedea in femei obiecte sexuale si a trezi la barbati atractia sexuala, nu mai mult. Femeile sunt mai vulnerabile la contagiune sociala, iar tinerii mult mai vulnerabili decat cei maturi sau varstnici. A nu te accepta cum esti, produce suferinta, dar, adesea, comparatia sociala in defavoarea unei femei este exagerata.

Nu ma refer aici la severitatea imperfectiunilor sau a deviatiei fata de canonul prezentului. Fara indoiala ca timpul lasa urme sau ca natura nu este „amabila“, dar, daca frumusetea este o profesie, sigur ca trebuie sa depui eforturi si bani pentru a te refabrica. Investitia in fizic tine de anumite ocupatii (stewardese, modele, actrite etc.) sau de vizibilitatea sociala (persoane publice).

Voltaire spunea ca frumusetea este o carte de vizita in alb data de Natura favoritilor ei. Astazi, inegalitatea naturala, referitoare la aspectul fizic, poate fi corectata. Cu bani, in primul rand. Dar o femeie proasta, chiar daca este frumoasa, va imbatrani urat fata de o femeie inteligenta, cu clasa, care va imbatrani frumos. Exemplu: Audrey Hepburn. La noi, femeile nu prea mai au clasa, nici cele tinere si nici cele mature.

Sa nu uitam ca chirurgia plastica a inceput ca o practica medicala. Daca imi amintesc, s-a intervenit la o femeie care avea sani uriasi (cred ca 8 kg), care avea probleme severe la coloana vertebrala. Apoi, lucrurile au luat-o spre partea estetica si, cel mai frecvent, astazi, spre partea sexuala: femeia consumabila.

 

Psychologies: Exista o frumusete feminina autohtona ? Sunt romancele frumoase in viziunea dvs.? Stiu sa se imbrace sau nu? Ce putem spune despre vedetele feminine din media?

Catalin Stefanescu: Ohoo, ce de intrebari grele in una singura… Ar fi culmea ridicolului sa ma apuc voiniceste de raspunsuri inconjurate de certitudini. Cand e sa ne dam cu parerea despre femei, asa, in general, cei mai multi dintre noi suntem cel putin priceputi in problema, daca nu experti. Prin urmare, fara pretentia vreunei certitudini, incerc sa-ti raspund. Da, cred ca romancele sunt frumoase. Foarte frumoase. Dar asta e departe de a fi o noutate.

Nu ma simt deloc intr-o stare confortabila in preajma discutiilor care presupun generalizari. Dar, de dragul jocului, intru in ordinea pe care o propui tu. Cred ca in ceea ce priveste felul in care se imbraca femeile la noi, imaginea e profund contrastanta, ca in cazul tuturor romanilor. Ca in cazul intregii tari. Contrastele sunt extrem de vizibile in felul in care aratam cu totii, pe aici. Iar despre ceea ce numesti vedetele feminine din media, ti-as cere permisiunea sa tac. Sunt cateva, din pacate nu prea multe, despre care as folosi cuvinte frumoase. In rest, ca sa eliminam riscul sa fiu mitocan, mai bine tac.

 

Care sunt cele mai frumoase femei din istorie in viziunea dvs.? Din cinema-ul mondial? Dar cele care au ramas frumoase si imbatranind?

C.Ș.: Sa nu te superi pe mine, dar nu pot raspunde la toate astea, nici macar de dragul jocului. N-as sti sa dau, asa, pocnind din degete, verdictele absolute ale frumusetii. Iar perspectiva asta asupra istoriei imi produce un soi de ameteala. La cinema e mai usor. Cu totii avem listele noastre de favoriti si favorite – Natalie Wood, Greta Garbo, Catherine Deneuve, Anne Parillaud Michelle Pfeiffer, Madeleine Stowe, Gina Gershon, Carey Muligan… Ca sa fie reprezentate mai multe generatii. As continua lista pana maine. Iar referitor la ultima parte a intrebarii, iti raspund ca, din pacate, foarte putina lume ramane frumoasa imbatrinind. E o mare arta. Și e cumplit de grea.

 

De ce oare doar 4% dintre romancele care au raspuns la studiul Psychologies s-au declarat frumoase? Este modestia un atu sau un handicap? Daca frumusetea e in ochii privitorului, de ce nu e in ochii mai multor romance cand se privesc in oglinda?

C.Ș.: Iar te rog sa nu te superi pe mine dar, pe langa modestie, as introduce si ipocrizia in discutia asta. Cred ca asa ar fi corect. Asta nu inseamna insa ca as uita nedreptatile, abuzurile, felul barbar in care sunt tratate, deseori, femeile pe aici. Nu sunt prea multe lucruri care sa le faca sa se simta libere in a-si declara frumusetea. Cata vreme inca excelam la abuzuri, violenta domestica, tot soiul de barbarii, cum ai vrea sa fie?

 

Care este adevarul de fapt? Ce conteaza in seductie in mod obiectiv: ochii, bustul, atitudinea? Este seductia un proces enigmatic? Poate ea sa fie „disecata“, analizata, inteleasa in mod concret, conceptual, obiectiv?

C.Ș.: Toate la un loc, si multe altele in plus. Seductia are o…„gramatica“, dar incepe sa traiasca, sa respire, sa existe, abia dupa ce „gramatica“ asta a fost depasita. Nimic nu se face aici by the book. Iar asta e un fapt minunat. Cu toate astea, sa fim seriosi si sa recunoastem – conteaza foarte mult cum arati. Dar conteaza enorm cum te „duci“ pe tine mai departe, cum te arati, cum iti porti propriul trup si propriul fel de a fi. Insist sa spun. Nu cum vrei sa arati – facandu-ti imaginea, spectacolul, strategiile personale – ci cum te „declari“ cat se poate de cinstit, impacat/a cu tine.

 

Frumusetea artificiala, atat de vizibila azi (bust marit, culoarea parului si ochilor, alta decat cea naturala, etc.) are putere de fascinatie? Este Pamela Anderson frumoasa realmente, la modul… absolut? Baudelaire a scris la vremea lui un „éloge au maquillage“ pentru a omagia insemnele artificialitatii inscrise pe chipul feminin. Azi, machiajul e cea mai „nevinovata“ interventie. Interventiile extreme sunt o norma. Ce inseamna pentru dvs. o astfel de frumusete?

C.Ș.: Nu vreau sa para ca dau vreo forma de verdict. Zic si eu cum imi vine, cum cred. Nu sunt deloc unul dintre fanii chirurgiei frumusetii. Dimpotriva. Dar asta nu inseamna ca nu pot intelege ca cineva poate deveni fericit sau mai impacat cu sine daca apeleaza la genul asta de modificare. Ca s-o zic foarte pe sleau, sa nu ma dau dupa copac, mi se pare ca sanii, fesele, buzele, picioarele… trupurile pe care se vede varsta reala, dar „purtata“ si asumata intr-un anumit fel, sunt de o mie de ori mai sexy decat cele mai izbutite rezultate ale chirurgiei frumusetii.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top