Now Reading
Stilul de viata anticancer

Stilul de viata anticancer

Revista Psychologies

 Afaceri Europene

Internetul este plin de resurse de informare pe tema alimentatiei bio.

Dar cum sa luptam impotriva poluarii la o scara asa de mica?
Nu exista decat o cale radicala: sa ne schimbam tehnicile agricole, sa facem astfel incat vacile si pasarile sa fie hranite cu iarba sau cel putin cu graunte de in, pentru ca laptele, carnea, ouale sa fie echilibrate inOmega-6 si Omega-3. Asta ar avea consecinte colosale pentru sanatatea noastra.

Dar sa schimbam obiceiurile ia timp, pentru ca interesele economice puse in joc sunt enorme. Deci, in timp ce asteptam, e mai bine sa mancam produse bio. Nu trebuie decat sa constientizam nocivitatea pesticidelor, care impiedica oamenii sa manance fructe si legume! Sigur ca e mai bine sa mancam broccoli cu pesticide decat sa nu mancam deloc. Dar e si mai bine sa mancam fructe si legume bio. Nu trebuie in niciun caz sa renuntam la fructe si legume. Sa le spalam si sa le curatam de coaja, asta e tot.

Exista factori psihologici care favorizeaza progresia cancerului?
Din punct de vedere stiintific, deabia acum intelegem ce rol au factorii psihologici asupra mecanismelor care alimenteaza cancerul. Ne punem mari sperante in domeniul asta. Exista in principal doi factori care pot contribui la avansarea cancerului: mai intai, traumatismele, mai ales cand vin sa trezeasca o durere deja incercata, mai ales in copilarie; apoi, sentimentul pe care-l putem avea ca trecem pe langa propria viata. In acest caz, meditatia franeaza inflamarea celulelor canceroase. Cinci minute pe zi sunt suficiente la inceput.

Mai intai, pentru ca ele ne permit sa reluam legatura cu noi insine. Apoi, fiindca, odata adoptata, obisnuinta de a medita se va prelungi, incetul cu incetul, intreaga zi.

Putina activitate fizica?
Exact. Ceea ce este important nu este practicarea asidua a unui sport, ci simpla activitate fizica regulata. Astfel, femeile care merg cincizeci de minute pe zi de doua ori pe saptamana au de doua ori mai putine recidive dupa un cancer la san. Nu e vorba sa mergem cel putin o luna pe an intr-o manastire tibetana sau sa mergi la o sala de gimnastica trei ore pe zi, ci de a face astfel incat activitatea fizica sau meditatia sa faca parte integranta din viata noastra.

Cand ne obisnuim sa ascultam putin aceasta flacara a vietii care arde in noi, incepem sa o simtim mereu.

Daca facem asta, suntem sigura ca nu voi avea cancer?
Din nefericire, nu exista certitudini in medicina. Stim, pur si simplu, ca populatii intregi care traiesc dupa un model „anticancer“ au de sapte pana la saizeci de ori mai putine riscuri de a face un cancer decat noi. Stim, de asemenea, ca atunci cand apare unul, riscul lor de a muri este mult mai mic. Sunt atuuri pe care ar trebui sa le avem si noi.

In aceasta carte, vorbiti pentru prima oara despre cancerul dvs. Credeti ca aceasta boala a fost o „sansa“ pentru dvs.?
E complicat sa spun asta, pentru ca nu o doresc nimanui. Visul meu ar fi ca oamenii sa poata invata din experienta mea fara sa aiba nevoie sa infrunte cancerul. Dar, intr-un fel, bineinteles, acest cancer a fost o sansa pentru mine.

Astazi aplic acest mod de viata natural – si nu doar pentru a lupta impotriva unei eventuale recidive a bolii mele. Il aplic pentru ca el imi aduce bucurie, energie, liniste. A trai anticancer inseamna sa traiesti din plin, in lumina. Sunt fericit, am sentimentul ca sunt util. Privesc altfel lucrurile, din alt unghi. Am inteles, gratie bolii, ca viata mea se va sfarsi intr-o zi.

Dar nu este foarte grav daca a fost fericita si am stiut sa-i dau un sens.

Meniul anticancer

Alimentatia anticancer este alcatuita mai ales din legume si leguminoase insotite de ulei de masline sau de unt bio, de usturoi, de ierburi si de condimente. Carnea, ouale si pestele nu mai sunt in centrul retetei, dar servesc pentru a da gust. Este exact opusul unui meniu clasic (o felie de carne in mijloc cu cateva legume in jur…).

Proteine animale
Peste bio
Carne bio
Oua bio

Cereale
Paine
Multicereale
Orez integral

Lipide
Ulei de masline,
unt bio

Fructele si legumele cele mai contaminate de pesticide (cumpara-le mai ales bio)

Mere, pere, piersici,
nectarine, capsune,
fragi, cirese, struguri

Piper, telina,
fasole verde,
cartofi, spanac,
laptuci, castraveti,
dovleac

Meniul anticancer

Plante si
condimente
Curry
Cimbru
Rozmarin
Usturoi

Legume (broccoli…)
+ fructe (struguri,
mandarine, piersici,
capsune…)

Proteine vegetale
(linte, mazare, fasole, tofu…)

Fructele si legumele cele mai putin contaminate (origine bio mai putin importanta)

Banane, portocale,
mandarine, ananas,
grepfrut, pepene rosu,
pepene galben, prune,
kiwi, afine, mango, papaia

Broccoli, conopida, varza, ciuperci, sparanghel,
tomate, ceapa, vinete,
mazare, ridichi, avocado

 

Principii nutritionale bune

Sa reduci sau sa eviti

Sa reduci sau sa eviti

De preferat

De preferat

Zaharurile albe sau rosii, mierea, siropul de artar, de porumb, dextroza

Faina alba: painea alba, pastele (prea coapte), orezul alb, chiflele, baghetele, croisantele, briosele, cerealele dulci si rafinate de la micul dejun

Cartofii, mai ales piureul de cartofi (in afara de cartofii din specia Nicola)

Floricelele (pop corn), orezul expandat si cea mai mare parte a cerealelor de la micul dejun

Dulceturile, fructe preparate cu zahar, fructe in sirop

Bauturile indulcite: sucuri de fructe industriale, apa minerala, alcool – in afara meselor

Alimentele cu index glicemic ridicat
(zahar, faina alba…)

Uleiurile hidrogenate sau partial hidrogenate
Lactatele conventionale

Prajelile, chipsurile, gustarile…

Carnea rosie, pielea de pasare

Coaja fructelor si legumelor non bio (pesticidele sunt acumulate pe suprafata).

Apa de la robinet in regiunile cu agricultura intensiva (din cauza prezentei nitratilor si pesticidelor)

Extractele dulci naturale: siropul de agava, xilitolul, glicina, ciocolata neagra (peste 70% cacao)

Cerealele complete in amestec: paine multicereale sau pe baza de drojdie, orez integral, paste si taitei fierti al dente, ovaz, mei, hrisca

Guliile, lintea, mazarea, fasolea

Pasatul de ovaz, musli, cerealele bogate in fibre

Fructele in stare naturala, mai ales afine, cirese, capsune

Apa cu lamaie sau parfumata cu cimbru, cu salvie, coaja de portocala sau de mandarina (bio), ceai verde (in sirop de agave). Un pahar cu vin pe zi la o masa.

Usturoiul, ceapa, amestecate cu alte alimente: fructe, faina

Uleiul de masline, de in

Untul si lactatele bio

Maslinele condimentate, in amestec cu ulei de masline, paine multicererale, tomate de tip cherry

Legumele, legumele uscate, tofu, carnea de
pasare, ouale bio, carnea rosie bio, (>200 g pe sapta- mana), pestele (macrou, sardine, somon si de crescatorie)

Fructele si legumele decojite sau spalate

Apa de la robinet filtrata cu un filtru de carbon sau cu osmoza inversa, apa minerala sau de la izvor, in sticle

Produsele de uz curent

Evita, pe cat posibil

Evita, pe cat posibil

Inlocuieste cu

Inlocuieste cu

Pericloroetilenul din curatarea fara apa.

Deodorantele cu antiperspiranti ce contin aluminiu.

Cosmeticele, lotiunile, sampoanele, vopselele de par, spumele, lacurile de unghii, cremele solare, deodorantele ce contin estrogeni sau hormono placentari.

Parfumurile ce contin ftalati (aproape toate).

Pesticidele si insecticidele chimice in casa

Recipientele din plastic ce contin PVC sau polistiren pentru a incalzi mancarea sau lichidele (cafea, ceai, biberoane).

Tigaile din teflon zgariate.

Produsele de curatare curente: dero lichid, dezinfectanti, dezodorizante de chiuvete, de toalete, care contin, in general, alkifenoli.

Aeriseste hainele curatate fara apa timp de mai multe ore, in aerul liber, inainte de a fi purtate. Sau prefera curatarea umeda, cu CO2 lichid sau cu silicon.

Deodoranti naturali, fara aluminiu.

Produse si cosmetice naturale.

Fara parfum sau alege apa de toaleta, mai ecologica.

Pesticide formate din uleiuri esentiale sau acid boric, sau din pamant.

Recipiente din sticla sau ceramica.

Suprafete din teflon intact sau tigai fara teflon.

Produse ecologice sau otet alb, bicarbonat de sodiu sau sapun de Marsilia.

Cateva site-uri in limbi de circulatie internationala care te ajuta sa fii la curent cu tot ce inseamna produse bio si produse care trebuie evitate.

  • www.chemical-cocktail.org
  • http://www.consoglobe.com/
  • www.life-care.ro (in romaneste)

Adaptare de Iuliana Alexa
Ilustratii: Dominic Vartosu

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top